Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KUDINOV: Uskoro proširena lista proizvoda za bescarinski izvoz u Rusiju
Direktor trgovinskog predstavištva Rusije u Beogradu Jevgenij Kudinov ocenio je danas da će uskoro biti proširena lista proizvoda iz Srbije na koje se neće plaćati carina prilikom izvoza u Rusku Federaciju.

- Privodimo kraju usaglašavanja međuvladinog protokola na osnovu kojeg će u Sporazumu o slobodnoj trgovini biti povećan broj proizvoda za koje se neće plaćati carinske dažbine - rekao je Kudinov u Leskovcu na konferenciji za novinare.

Kudinov, koji sa predstvanicima Belorusije obišao nekoliko preduzeća u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, rekao je da je u od početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini 2000. godine rusko-srpska robna razmena povećana za 10 puta, ali da se taj sporazum i dalje ne koristi u dovoljnoj meri.

- Smatramo da postoje velike rezerve za povećanje rodbne razmene, a koliko smo primetili, obilazeći preduzeća na jugu Srbije, postoji i želja i roba koja može da se nađe na ruskom tržištu - kazao je on.

Prema njegovim navodima, spoljnotrgovinska razmena Rusije i Srbije je u prošloj godini bila 2,75 mlrd USD, od čega je Srbija na izvezla robu u vrednosti od oko 570 mil USD, što je za od 53% više nego 2009. godine.

Kudinov je podsetio da je Sporazum carinske unije, u kojoj su Rusija, Belorusija i Kazahstan, sa Srbijom potpisan avgusta 2000. godine i dodao da se sa srpskim organima radi na dodatnim protokolima.

Sporazum te unije i Srbije će se primenjivati, kazao je Kudinov, do ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU).

- Kako sarađujemo sa najrazvijenim zemljama, tako ćemo sarađivati i sa vama, ali ja mislim da u period do ulaska Srbije u EU treba da iskoristimo pogodnost Sporazuma, da srpske kompanije zauzmu svoj deo evropskog tržišta i da se nakon ulaska u EU zadrže na našem tržištu, bez obzira na buduće carinske dažbine - dodao je on.

Kudinov je naglasio da je u međuvremenu potrebno da se mnogo radi, pre svega na usaglašavanju standarda srpskih proizvoda sa standardima Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.


Mišković prodao Maksi za 932 mil.€
Beograd -- Miroslav Mišković prodao je kompletan trgovinski lanac Maksi belgijskom Delezu za oko 932liona evra, objavljeno je na internet sajtu belgijske kompanije.
Belez grupa je saopštila i da kupoprodajna cena uključuje i 300 miliona evra dugova Delta maksi grupe.

Belez grupa je na svom sajtu objavila da je preuzela celokupnu mrežu Delta maksi u pet zemalja, u kojima ima 450 prodajnih objekata.

Izvori nedeljnika Vreme navode da će prodaja Maksija biti zaokružena potpisivanjem 105 dokumenata koji pravno zaokružuju obaveze kupca i prodavca, a da će potpisivanje biti obavljeno u večernjim satima kada su berze zatvorene.

„Ugovorene strane će tokom noći obavestiti finansijska tržišta o obavljenoj transakciji a potom će i široj javnosti biti saopšteno da je Mišković prodao Maksi“, navodi Vreme.
U tekstu dalje piše da je ugovorena prodaja celokupnog Deltinog lanca maloprodaje u regionu – od Srbije, preko Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske, Albanije...


„Delta holding već dugo najavljuje ovu transakciju i ona bi verovatno bila brže obavljena da celom poslu nisu podmetani klipovi pod točkove, što ne samo da je obaralo cenu regionalno moćnog maloprodajnog lanca već je to podmetanje napravilo političko pitanje u koje se, svojevremeno, umešao i Boris Tadić, predsednik Srbije“, piše Vreme.

Porez na dobit iz ove transakcije biće uplaćen u budžet Srbije čime je Mišković izašao u susret zathevima predsednika Tadića da se tako krupne transakcije ne obavljaju preko of-šor firmi.

List navodi da „Mišković više nije u poslu koji je donosio ozbiljan profit i ozbiljne optužbe da je monopolizovao tržište i obogatio se na narodnoj grbači“.

„Miroslav Mišković nije krio da bi se rado otarasio titule maloprodajnog cara Srbije. Šteta je u jednom trenutku bila veća od očekivane dobiti i to ga je, verovatno, prelomilo da proda ceo taj biznis za sumu koja dotiče vrednost od 950 miliona evra“, dodaje se u tekstu nedeljnika Vreme.

On je ranije saopštio da je rešen da napravi zaokret u biznisu. Glavni biznis Delte ubuduće biće agrar, za koji Mišković veruje da je „srpska nafta“. On je ranije rekao da Srbija ima dobru priliku da zauzme značajno mesto u proizvodnji hrane i dodao da je za to potrebno da agrarni budzet države bude izjednačen sa zemljama u regionu od kojih je manji čak i deset puta.

Delez nije ni “narodna majka“ ni “narodna kuhinja“
 
Nedeljnik Vreme dalje u tekstu piše da niko ne bi smeo da se preterano raduje što je Mišković prodao Maksi, jer „Delez nije ni ’narodna kuhinja’ ni ’narodna majka’“, kao i jer ta kompanija ima čvrste ugovore sa svetskim proizvođačima i da će oni biti privilegovani u odnosu na domaće.

Dodaje se i da će, „kad Delez preuzme Maksi, neke od roba biti najurene bilo zato što nemaju određeni standard ili iz nekog drugog razloga... Ne može se ni očekivati da će samarićanski obarati marže i učiniti robu jeftinijom“.

Prema podacima sa internet sajta Deleza, reč je o trgovinskom lancu koji svoje prodavnice pod različitim imenima ima u matičnoj Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Grčkoj, Rumuniji i Indoneziji.
 
Ko je novi vlasnik Maksija

U prošloj godini ostvarili su rast prihoda od 4,6 odsto, a za 2011. planirali su investicije od 900 miliona evra u šta je uključeno otvaranje 120-130 novih prodavnica i renoviranje još oko 120.

Operativni profit Deleza od 2006. do 2009. uvek je bio iznad 900 miliona evra dok je udeo grupe u neto profitu u 2009. premašio 514 miliona evra. Prihodi su od 2006. redovno premašivali 19 milijardi evra.

Čak 68 odsto prihoda donosi tržište SAD, 23 odsto tržište Belgije, sedam odsto Grčka, a tek 1,2 odsto ostale zemlje. U operativnom profitu SAD učestvuje sa 75 odsto, Belgija sa 19 odsto, a Grčka sa šest odsto.

Delez zapošljava čak 138.000 ljudi. Neto dug kompanije u 2009. bio je nešto iznad dve milijardi evra. Interesantno je da su 2007. napustili češko tržište prodajom svih objekata, a isto su učinili 2009. u Nemačkoj.


Registrovano preduzeće "Benetton Serbia" - U maju kreće proizvodnja u privatizovanom "Niteksu" u Niš
Predstavnici tehničkog sektora i grupe koja vodi projekat otvaranja fabrike kompanije "Benetton" boravila je dva dana u Nišu gde je registrovana firma "Benetton Serbia".

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović potvrdio je posle sastanka sa predstavnicima kompanije "Benetton" da će ugovor biti potpisan sredinom aprila i da će već polovinom maja početi proizvodnja u pogonima "Niteksa".


NIS achieved positive business results in 2010
Director General of the Petroleum Industry of Serbia (NIS) Kiril Kravcenko stated that that company had turned the net profit of RSD 16.5 billion in 2010.

Mr. Kravcenko pointed out that it was the first positive business year in the new history of NIS.

Save for insignificant tax increase, the basic sources of profit were oil and gas production growth, greater internal efficacy, and stabilization of the Dinar exchange rate against Euro and Dollar in the second half of last year.

The NIS Director said that the earnings before interest, taxes, depreciation and amortization (EBITDA) had reached RSD 32.4 billion in 2010, 10.4 billion more than in 2009.

In spite of a drop in overall consumption, NIS increased its share in the market of Serbia to 66.5%, said Kravcenko and added that 2010 was the first year in which the share of NIS had grown in both retail and wholesale sector.

As Kravcenko stressed, NIS reduced its debt by USD 382 million in 2010 and its debt amounted to USD 611 million at the moment.

Gazpromneft, the owner of 51% stake in NIS, plans to invest EUR 250 million in development of the oil company in 2011.


Delta sold 100% of Maxi for EUR 932.5 million
The Belgian international food retailer Delhaize Group, announced today that it had entered into an agreement to acquire 100% of the retail company Delta Maxi Group for EUR 932.5 million.

That price includes Maxi's net debt of EUR 300 million. The transaction includes the real estate ownership of more than half of the stores in Serbia and seven of the distribution centers of Delta Maxi Group.

Delta Maxi Group operates approximately 450 stores in five countries in Southeastern Europe.

- We are very excited about this transaction that fully supports the acceleration of our sales growth rate, a key priority of our New Game Plan. Delta Maxi Group is a strong retailer built very dynamically in five countries in Southeastern Europe, a region that Delhaize Group has thus far focused on with Alfa Beta in Greece and Mega Image in Romania - Pierre-Olivier Beckers, President and Chief Executive Officer of Delhaize Group, said in an official press release.
Delhaize expects the operations in seven Southeastern European countries to generate revenues of approximately EUR 3.4 billion and to cover a network of more than 800 stores.

According to Delhaize, this transaction is an important step in rebalancing the group's geographic portfolio between it's U.S, European and Asian operations.

Kostas Macheras, Executive Vice President of Delhaize Group and Chief Executive Officer of Southeastern Europe said: “We have a lot of respect for what Delta Maxi Group has achieved over the last decade".

- Delta Maxi’s millions of customers can count on us to continue the first class service they have been enjoying in their favorite stores. Additionally, Delta Maxi Group customers will be able to benefit from our operating companies’ expertise in assortment and merchandising - Mr. Macheras stressed.

Delta Maxi Group began operations in 2000 and is headquartered in Belgrade, Serbia. Today, the group operates more than 450 stores in Serbia, Bulgaria, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Albania. In Serbia, Delta Maxi operates approximately 350 stores and is the largest food retailer.

Estimated annual revenues of Delta Maxi Group for 2011 amount to EUR 1.35 to 1.4 billion and estimated 2011 EBITDA amounts to EUR 85 to 90 million. Delta Maxi Group employs approximately 15 000 associates across its markets.

The acquisition of Delta Maxi Group is subject to mutually agreed upon and customary conditions, including the approval by the merger control authorities in Serbia, Bulgaria, Montenegro and Albania. The transaction is expected to close in the third quarter of 2011.

At the end of 2010, Delhaize Group's sales network consisted of 2 800 stores. In 2010, it posted EUR 20.8 billion in revenues. In 2009, the group turned the net profit of EUR 514 million. Delhaize Group employs approximately 137,000 people.

Delhaize Group's stock is listed on Euronext Brussels and the New York Stock Exchange and their current price is EUR 56.5 and EUR 78.4 per share, respectively.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta