Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Francuzi i Nemci posle "Delhaize" merkaju tržište Srbije
Belgijski "Delhaize", koji je kupio "Delta Maxi", otvorio je vrata i drugim velikim svetskim lancima, što bi trebalo da poveća konkurenciju i snizi cene. Predstavnici francuskog lanca "Carrefour" i nemačkog "Lidla" kažu za "Blic" da već merkaju tržište. U kompaniji "Carrefour" nisu želeli da otkriju konkretne planove za Srbiju, ali se iz odgovora za "Blic" vidi interesovanje.

- Formirali smo zajedničku kompaniju sa grčkom firmom "Marinopoulos" upravo da bismo razvijali poslovanje u Srbiji i ostalim zemljama Balkana - navode u francuskoj kompaniji.

I u "Lidlu" su još jednom potvrdili za "Blic" da ispituju tržište u Srbiji i da će nakon toga odlučiti o ulaganju u našu zemlju.


Šećerana u Baču nije za staro gvožđe - "Sunoko" planira nove proizvode
Povodom objava u medijima u vezi sa vanrednom sednicom Skupštine opštine Bač, kompanija "Sunoko" je saopštila da nije započela demontažu vitalnog dela fabrike šećera u Baču, već je, u cilju priprema za realizaciju novih vrsta proizvoda, preduzeto izmeštanje onih delova opreme koji su, u fizičkom smislu, bili prepreka za neophodne izmene u funkcionisanju postojećeg postrojenja.

- Naši su planovi da u pogonu u opštini Bač otpočnemo sa proizvodnjom etanola ili skroba. Takav razvojni program podrazumeva drugačiju organizaciju rada i angažovanje novih mašina. Pomenuti planovi, po prirodi stvari, obuhvataju i zapošljavanje odgovarajućeg broja radnika koji u ovom trenutku nisu u radnom odnosu. Demontirana oprema, jednostavno rečeno, u ovakvim okolnostima predstavlja nepotreban teret, i biće upotrebljena na onim lokacijama na kojima je prerada šećerne repe, sa stanovišta transporta - isplativa - stoji u saopštenju kompanije "Sunoko".


Građani opštine Bač nemaju razloga za strepnju. Naprotiv, Fabrici šećera "Jugozapadna Bačka" u njihovom mestu otvaraju se nove perspektive.


"Tarkett" planira 700 mil EUR prihoda u 2011.
Počasni predsednik kompanije "Tarkett Sintelon" Nikola Pavičić izjavio je da očekuje da će ove godine biti ostvarena prodaja koja premašuje 700 mil EUR.

- Mi ćemo ove godine preći za par procenata proizvodnju i prodaju iz 2008. godine, koja je bila naša najbolja godina - kazao je Pavičić, dugogodišnji direktor "Sintelona" iz Bačke Palanke.

Prema njegovim rečima, ukupna prodaja na tržištima bivše Jugoslavije, Rusije, Ukrajine, Belorusije i centralne Azije prećiće 700 mil EUR.

Pavičić je kazao da ova kompanija nije dobar primer da se oceni šta se dešava u ekonomiji Srbije zato što je poslovanje "Tarkett Sintelona" samo 10% na tržištu Srbije.

Prema njegovim rečima, kompaniju je kriza pogodila u inostranstvu, pre svega u Rusiji gde najviše posluju, ali i naglasio da sada smatra da ta kompanija ima stabilnu poziciju na tim tržištima.

- Nas je više pogodila kriza u Rusiji i u zemljama u kojima mi radimo. To je srednja Azija, Ukrajina. Mi smo 2009. godine imali smanjenje prodaje, ali smo imali jedan pozitivan trend pada cena sirovina. Tako da smo godinu sa stanovišta ostvarenih finansijkih rezultata završili, maltene, kao i 2008 - objasnio je Pavičić.

U prošloj godini, naglasio je, prodaja je ponovo povećana, ali su cene sirovina otišle takođe naviše, tako da povećana prodaja nije donela i veći profit.

- Mi imamo stabilnu poziciju na tim tržištima i smatramo da smo krizu prebrodili. U isto vreme i države na čijem tržištu mi radimo izlaze iz krize, pre svega Rusija, a ovo što se sada dešava sa cenom nafte u svetu, samo mogu da poboljšaju uslove na ruskom tržištu. To ćemo mi kao lider na tom tržištu u prodaji podova sigurno iskoristiti - kazao je Pavičić.


"Agroživ" planira izgradnju nove klanice - Oprema vredna 5 mil EUR već obezbeđena
Kompanija "Agroživ", ukoliko dobije pomoć Vlade Srbije, početkom iduće godine imaće novu klanicu koja će obezbediti povećanje proizvodnje i siguran profit, izjavio je danas direktor te kompanije Predrag Amižić.

- Nova klanica će obezbediti stoprocentno uvećanje proizvodnje u odnosu na postojeće stanje i sasvim izvesno ozbiljan profit za ovu kompaniju - kazao je Amižić novinarima.

Kompaniju "Agroživ" je krajem prošle godine kupilo javno preduzeće "Srbijagas", a prema rečima Amižića u prva dva meseca poslovanja učinjene su sve mere kako bi postojeća klanica dala svoj tehnološki i radni maksimum.

- Mi smo do 15. marta odredili rok za izradu investicionog programa i ukoliko bude obećane podrške Vlade Srbije nadam se da ćemo tokom proleća započeti izgradnju nove klanice - kazao je Amižić.

On je naglasio i da je najmodernija oprema za klanicu, vredna 5 mil EUR već obezbeđena.

Amižić je dodao da je pored izgradnje nove klanice koja će obezbediti nova radna mesta, u planu i izgradnja pratećih postrojenja kao što je sistem otpadnih voda, energana za biogas i kafilerija.

U kompaniji "Agroživ", čije je sedište u Žitištu, zaposleno je 1.000 ljudi, što je od izuzetnog značaja za tu nerazvijenu srednjobanatsku opštinu, sa više od 2.000 nezaposlenih.


Energoprojekt registered smaller revenue and higher profit in 2010
According to the data from the financial report for 2010, which was published today by Belgrade-based Energoprojekt Holding, the company registered a smaller revenue than in 2009, but it also turned a higher profit.

Energoprojekt registered the total revenue of RSD 1.93 billion (EUR 18.8 million) in 2010, 39% less than in 2009.

The last year's gross profit turned by Energoprojekt amounts to RSD 719.6 million (about EUR 7 million), which is 45% more than in 2009.

Energoprojekt's net profit grew from RSD 469.13 million in 2009 to RSD 639.16 million in 2010.

Energoprojekt is operating in the sectors of energy, urban planning and environment protection, infrastructure, architecture, industry, information technologies, property trade, insurance and reinsurance, broker and financial mediation.

The holding comprises nine dependent companies majority owned by Energoprojekt and five dependent companies in which Energoprojekt has minority stakes, but there are also numerous foreign companies, affiliates and branch offices around the world.

The shares of Energoprojekt are on A listing of the Belgrade Stock Exchange. At the moment, their price is RSD 1,017 per share. The maximum price in the last 12 months amounted to RSD 1,100 and was registered yesterday, while the minimum price of RSD 790 was reached in May 2010.
The value of the market capitalization of Energoprojekt currently amounts to nearly RSD 10 billion.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta