Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Banke zaradile 25 milijardi dinara
Beograd -- Ukupan dobitak banaka u Srbiji pre oporezivanja za 2010. godinu iznosio je 25,4 milijardi dinara i bio je veći za 27 odsto u odnosu na 2009. godine.
Kako se navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije, na kraju prošle godine sa gubitkom je poslovalo ukupno 11 banaka, jedna manje u odnosu na treći kvartal 2009.

Na kraju prošle godine je poslovalo ukupno 33 banaka. Ukupna aktiva banaka u Srbiji 2010. godine iznosila je 2.534 milijardi dinara i bila je 17,3 odsto veća u odnosu na 2009. godinu.

Najveći dobitak pre oporezivanja je imala Banka Inteza 8,5 milijardi dinara, Aik banka Niš 6,2 milijardi dinara i Unikredit banka 3,9 milijardi dinara. Najveći gubitak je imala OTP banka u Srbiji 2,5 milijardi dinara i Alfa banka 1,7 milijardi dinara.

Najveća banka je Banka Inteza, na drugom mestu je Komercijalna banka a najveći napredak na rang listi najvećih deset banaka je zabeležila Eurobanka sa pomakom od tri mesta (na kraju decembra se nalazila na trećem mestu po veličini aktive u bankarskom sektoru).

Banke su na kraju prošle godine imale odobrene kredite u vrednosti od 1.685 milijardi dinara, što je za 6,9 odsto veća u poredjenju sa prethodnim tromesečjem. Plasmani javnom sektoru su zabeležili najveći relativni rast u tom periodu i povećani su 21 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Kako se navodi u izveštaju NBS-a za četvrto tromesečje prošle godine, bankarski sektor je zadovoljavajuće likvidan.


"Energoprojekt" uzima 2,5 mil EUR kredita kod Alpha banke - Pokušaj rešenja problema likvidnosti "Vi
Građevinski holding "Energoprojekt" potpisao je ugovor sa Alpha bankom o kratkoročnom kreditnom zaduženju u visini od 2,5 mil EUR.

Kako je objavljeno na sajtu Beogradske berze "Energoprojekt" podiže dinarski kredit sa valutnom klauzulom za finansiranje obrtnih sredstava.

Kamatna stopa odobrenog kredita je 3M Euribor + 5,95% godišnje na rok od 12 meseci, otplata glavnice u 6-9 jednakih mesečnih rata po isteku grejs perioda od 3-6 meseci, uz mesečno plaćanje kamate.

Kao sredstva obezbeđenja naplate koristiće se menice "Energoprojekt Holdinga" i jemstvo "Energoprojekt Opreme"

"Navedeni kredit se uzima u cilju prevazilaženja problema tekuće likvidnosti zavisnog društva `Energoprojekt Visokogradnja`", navedeno je u saopštenju beogradskog holdinga.


Šest srpskih klanica i šest mlekara dobilo izvoznu dozvolu za Rusiju
Šest srpskih klanica i šest mlekara danas je dobilo izvoznu dozvolu za meso, mleko i njihove prerađevine na tržište Ruske Federacije, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

To znači da se proizvodi srspkih kompanija osim u Rusiju mogu izvoziti i na tržište Kazahstana i Republike Belorusije sa kojima Ruska Federacija ima carinski savez.

Klanice koje su dobile izvonu dozvolu na ova tržišta su "Yuhor", "Zlatiborac", "Neoplanta", "Big Bull", "Carnex" i "Srpsko ruska trgovačka kuća" iz Srpske Crnje, a mlekare čiji proizvodi mogu da idu na tržišta Rusije, Kazahstana i Belorusije su mlekara "Šabac", "Valeta", "Kuč Company", "Select milk" iz Inđije koja se bavi proizvodnjom kozjeg mleka, "Somboled" i kompanija "Ice Cream factory" iz Nove Pazove.

Srpskim kompanijama dozvoljen je izvoz svinjskog mesa i svežih svinjskih proizvoda, mesa goveda i svežih goveđih proizvoda, mesa koza, ovaca, pilića, ćurića, guščića i priplodnih jaja ovih vrsta živine, zatim konzervi, kobasica, mleka i mlečnih proizvoda.

Uz to iz Srbije je dozvoljen i izvoz kože, rogova, vune, čekinje, perja, paperja, hrane za mačke i pse koja je termički obrađena, kao i dodataka hrane za pse i mačke.


Rast premije osiguranja 5,6 odsto
Beograd -- Ukupna premija osiguravajućih kuća u Srbiji u 2010. je iznosila 56,5 milijardi dinara, sto je 5,6 odsto više nego u 2009, objavila je Narodna banka Srbije.
Kapital osiguravajućih kompanija u prošloj godini je povećan za 10,5 odsto i iznosio je 32,2 milijarde dinara, dok je bilansna suma uvećana za 18 odsto, na 117,1 milijardu dinara.

Učešće neživotnog osisguranja u ukupnoj premiji je 83,5 odsto, dok je udeo životnog odisguranja od 16,5 odsto i dalje daleko od proseka zemalja Evropke unije gde je u 2009. godini iznosilo oko 61 odsto.

U 2010. godini u Srbiji je poslovalo 26 osigiravajućih kompanija, od kojih se poslovima osiguranja bavilo 22 a reosiguranjem četiri. U većinskom stranom vlasništvu je 19 kompanija.


Sojaprotein nastavlja ulaganja
Beograd -- Izgradnja Sojaproteinove [SJPT] fabrike tradicionalnih sojinih koncentrata biće gotova u septembru a proizvodnja treba da počne do kraja godine.
U taj projekat ukupne vrednosti 22,5 miliona evra u prošloj godini su uložena četiri miliona, rekla je direktorka Sojaproteina Branislava Pavlović.

Ona dodaje da je ulaganje računajući i četiri meseca ove godine dostiglo šest miliona i navodi da se investicija 70 odsto finansira kreditom a ostalo iz sopstvenih sredstava.

Predstavljajući kompaniju investitorima na Beogradskoj berzi, Pavlović je kazala da će ukupan kapacitet nove fabrike biti 70.000 tona sojinih koncentrata godišnje.
Za iduću godinu planirana je izgradnja pogona za pretvaranje tradicionalnih u funkcionalne sojine koncentrate u koju će, uključujući i opremu, biti uloženo 19,5 miliona evra.

Kapacitet pogona biće 15.000 tona funkcionalnih sojinih koncentrata godišnje i kompletno je namenjen izvozu.

Direktorka vodećeg prerađivača soje u centralnoj i jugoistočnoj Evropi naglasila je da Sojaprotein proizvodi isključivo genetski nemodifikovane proizvode.

Pavlović je rekla i da je Sojaproteinov izvoz u prvom ovogodišnjem kvartalu povećan 48 odsto gledano prema kvantitetu dok mu je vrednost porasla 100 odsto, na 11 miliona evra.

Od početka godine cena akcije Sojaproteina, sa A listinga berze, porasla je 18 odsto a prosečan dnevni promet u tom periodu je bio 3,3 miliona dinara. Trenutno akcija bečejskog prerađivača soje košta 992 dinara prema maksmalnih u poslednjih godinu dana 1.050 dinara i minimalna 642 dinara.

Sojaprotein sada proizvodi ukupno 230.000 tona proizvoda godišnje od čega je najviše sojine sačme - 150.000 tona. Kada novi pogoni počnu da rade, godišnja proizvodnja će ostati 230.000 tona ali će struktura proizvoda biti izmenjena – sojina sačma će biti kompletno izbačena u korist koncentrata.


Fiat - Serbia's largest building site
Leader of the United Regions of Serbia Mladjan Dinkic and Fiat automobili Srbija CEO Giovanni de Filippis assessed yesterday in Kragujevac that the works on the factory grounds were going as planned and that facilities on the grounds of Grosnica Barracks would soon be torn down to enable the construction of an industrial park for Fiat's suppliers.

- At this moment, the FAS grounds represent the largest building site in Serbia where about 1,000 people are working every day. Assembling of the equipment will start soon and it will require the employment of twice as many workers. I have been assured that the reconstruction of the factory will be finished until September - Mladjan Dinkic announced.

Dinkic added that the trial production of the new car model would commence before the end of the year, as envisaged by the plan, and that he had talked with Mr. De Filippis and Kragujevac Mayor Veroljub Stevanovic about the city activities related to the preparation of the location of Grosnica Barracks where an industrial park for Fiat's partners would be built.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta