Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Banini" gradi novu fabriku u Kikindi - 1 mil EUR za otvaranje 200 radnih mesta
Kikindska kompanija "Banini" dobila je iz Programa Ministarstva ekonomije za podsticaj investicija 1 mil EUR za izgradnju nove fabrike konditorskih proizvoda u opštini Kikinda kojoj će posao dobiti 200 radnika.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u visini 5.000 EUR po novozaposlenom, iz Programa Ministarstva koji administrira SIEPA, potpisaće sutra u Kikindi ministar ekonomije Nebojša Ćirić i predstavnici "Baninija".

Investicijom je predviđena izgradnja nove proizvodne hale površine 18.400 kvadratnih metara, kao i kupovina i instalacija proizvodnih i linija za pakovanje konditorskih proizvoda.

"Banini" zapošljava 350 radnika i beleži godišnji promet od oko 20 mil EUR.

Konditorska kompanija izvozi 20% ukupnog plasmana a najvažnija su joj tržišta članica CEFTA sporazuma. "Banini" izvozi i u Rusiju, Švedsku, Ameriku i Australiju.


Izvoz iz Srbije u Nemačku u stalnom porastu
Srbija bi u Nemačku u 2011. mogla da izveze roba i usluga za više od jedne 1 mlrd EUR, pokazuju preliminarni podaci o trgovinskoj razmeni za mart ove godine, objavilo je danas srpsko ministarstvo ekonomije.

Kako se navodi u saopštenju, ti podaci pokazuju da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke i dalje u porastu, te bi ukupna razmena dve zemlje mogla dostići vrednost od 2,5 mlrd EUR.

Izvoz Srbije u Nemačku u prva dva meseca ove godine bio je, kako se ističe, rekordnih 127,9 mil EUR, što je 33% više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iz Nemačke bio za 13% veći.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Nemačke, koje je Ministarstvu ekonomije dostavila Ambasada Srbije u Berlinu, izvoz u Nemačku u prva dva meseca premašio je rekordnu vrednost iz 2008. godine kada su srpska preduzeća tokom januara i februara izvezla roba i usluga za 117,5 mil EUR.

Srbija bi tako do kraja godine po obimu mogla postati najvažniji spoljnotrgovinski partner Nemačke među zemljama CEFTA, s obzirom da izvoz Hrvatske, koja je do sada bila najveći isporučilac roba i usluga u Nemačku, raste po daleko nižoj stopi, navelo je srpsko
ministarstvo ekonomije.

Porast srpskog izvoza u Nemačku, kako se precizira, ostvaren je zahvaljujući povećanom izvozu elektrotehničkih uređaja i opreme kojih je izvezeno blizu 30 mil EUR što je skoro 50% više nego u istom periodu 2010.

Povećan je i izvoz proizvoda od čelika, bakra i aluminijuma, zatim tekstila, a rast je zabeležen i kod izvoza prehrambenih proizvoda iz Srbije, svežeg i smrznutog voća, kao i žitarica, dodaje se.

Sa Srbijom najviše posluju kompanije iz Bavarske, Baden-Virtemberga i Severne Rajne-Vestfalije, a po pokrajinama, deficit u tekućoj razmeni sa Srbijom beleže Bavarska, Tiringija, Saksonija-Anhalt, Meklenburg-Podpomeranija, Hamburg i Bremen.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta