Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U 2011. promet Berze 9,7 mlrd. RSD
Beograd -- U prvom tromesečju ove godine ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 9,7 milijardi dinara, a protekle sedmice istrgovano je 10 odsto te sume.
Reperni indeks Belex15 dobio je prošle sedmice na vrednosti 0,92 odsto za pet radnih dana i nedelju je završio na 768,06 indeksnih poena.

Uprkos dobrim prometima, od 1.512 kompanija čije se akcije kotiraju na berzi, trgovano je sa svega 122 imena, što čini osam odsto od ukupnog broja preduzeća.

U fokusu investitora protekle sedmice nalazile su se akcije sa 97,77 odsto, dok su obveznice uzele skromnih 2,23 odsto prometa.

Mereno prometom, čelne pozicije uzele su kompanije sa A listinga NIS koji je imao obim trgovanja od 416,3 miliona dinara, dok je beogradski aerodrom imao realizaciju od 159 miliona.

Od 1. aprila odlukom Indeksnog komiteta iz sastava indeksne korpe Belex15 isključuju se akcije Meser Tehnogasa [TGAS] i Privredne banke [PRBN], dok se u korpu uključuju akcije Naftne industrije Srbije [NIIS], beogradskog aerodroma [AERO] i Jubmes banke [JMBN].

Zahvaljujući tim izmenama, kapitalizacija indeksa je duplirana, pa je u petak 1. aprila iznosila 223,5 milijardi dinara.


Zemlje Zapadnog Balkana traže povećanje pretpristupne pomoći EU
Nacionalni koordinatori zemalja Zapadnog Balkana za korišćenje pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije dogovorili su juče zajednički stav o korišćenju te pomoći.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je nakon sastanka nacionalnih kordinatora za IPA fondove Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, rekao novinarima da će biti predloženo postepeno povećanje podrške EU zemljama pre
njihovog učlanjenja u tu zajednicu.

- Zemlje koje su na putu evrointegracija bi zauzvrat dobijale manju pomoć nakon učlanjenja u EU - rekao je Đelić koji je nacionalni kordinator Srbije za IPA fondove.

On je istakao da zemlje Zapadnog Balkana treba da dobiju mogućnost da zvaničnicima EU prikažu svoje budžete, kako bi dobile garancije EU za izlazak na tržište kapitala, što bi im omogućilo jefitnije finansiranje budžetskog deficita.

- Dogovoreno je da zatražimo od EU da se blagovremo utvrde sve obaveze neophodne za dobijanje finansijske podrške te zajednice - rekao je Đelić.

Jedan od zahteva je, kako je objasnio, i da nacionalni kordinatori za IPA fondove budu više uključeni u formulisanje politika za korišćenje pomoći iz evropskog budžeta za zemlje Zapadnog Balkana.

On je najavio da će sporazum o zajedničkim zahtevima EU biti postisan kad nacionalni kordinatori dobiju ovlašćenja svojih vlada.

Hrvatska, kako je dodao Đelić, neće potpisati taj sporazum jer je na pragu učlanjenja u EU.


DJELIC: EIB to grant EUR 250 million loan in April
Serbian Deputy Prime Minister Bozidar Djelic stated today that the European Investment Bank (EIB) would grant a EUR 250 million loan in April for the promotion of export companies.

He said at a press conference that EUR 80 million from that loan would be invested in the automotive industry.

Djelic also said he expected Serbia to meet all conditions from the Action Plan for acquiring the status of a candidate for membership in the European Union until June 15. He also pointed out it was fundamental for the improvement of competitiveness.
The deputy prime minister added that he expected Serbia to improve its rankings on the list of 139 top competitive countries. The land currently ranks 96th.


Upravani odbor NIS-a usvojio strategiju razvoja do 2020.
Upravni odbor "Naftne industrije Srbije" (NIS) usvojio je strategiju razvoja do 2020. godine na tržištu Balkana, saopštila je danas ta kompanija.

Kako se navodi u saopštenju NIS-a, strategijom je predviđeno da obim prodaje naftnih derivata kompanije, preko kanala sa premijskom maržom, u 2020. godini bude pet miliona tona, što je za 91% iše nego 2010. godine.

Obim prerade nafte, treba da se poveća za 75%, dok će se obim roizvodnje nafte uvećati za 306%.

Dodaje se da će prema usvojenoj strategiji, povećanju rentabilnosti oslovanja NIS-a najviše doprineti razvoj proizvodnje i prometa, i naglašava da stabilan razvoj proizvodnje i prometa predviđa aktivan razvoj na spoljnom tržištu.

"Cilj NIS-a je da do 2020. godine postane kompanija koja je u stanju a dostojno konkuriše na tržištu Južne Evrope, kao i da bude regionalni igrač sa najbržim rastom na tržištu Balkana po obimu proizvodnje, prerade i maloprodaje", navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta