Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Austrijanci kupuju akcije NIS-a i Aerodroma - Veliki investitori zainteresovani za naše profitabilne
Dve nedelje posle zatvaranja ponude za preuzimanje akcija NIS-a, veliki investitori počeli su da se utrkuju za akcijama te kompanije. I u vlasničkoj strukturi aerodroma "Nikola Tesla" mesto su našli investitori iz Austrije, Švedske, Danske...

Hrvatski investicioni fond "ZB invest", u vlasništvu Zagrebačke banke, prodao je akcije NIS-a pre mesec dana, a juče je ponovo bio na listi najvećih akcionara te naftne kompanije. Sa 170.000 deonica zauzeo je peto mesto. Među prvih 10 najvećih akcionara, društvo mu prave i austrijska bankarska grupacija "Erste Stair Markische", koja je treći najveći suvlasnik NIS-a, odmah posle "Gazprom Nefta" i Srbije, te škotska Royal banka i švajcarski fond "Julius".

Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće, kaže da investitori danas ne kupuju akcije NIS-a da bi špekulisali.

- To su radili pre šest meseci, a sada je reč o strateškom pozicioniranju. Takav potez rezultate donosi dugoročno - kaže Jorgić.

Dragoslav Veličković, direktor brokerske kuće u Societe Generale banci, kaže da će buduće kretanje cene diktirati dugoročna percepcija kompanije i energetskog sektora od strane investitora.

- Kompanija je prvi put posle nekoliko godina iskazala dobit, a menadžment NIS-a je obelodanio i planove za sledećih nekoliko godina. Takođe, velike svetske ekonomije nisu dostigle rast od pre ekonomske krize, a cena nafte raste. Sve to ukazuje na potencijalni rast ove akcije - kaže Veličković za "Blic".

I u vlasničkoj strukturi Aerodroma su uglavnom strane kompanije. Najveći akcionar posle države je kastodi računa Sosijete ženeral banke, iza kojeg stoje veliki investitori, slede austrijska bankarska grupacija "Erste Stair Markische" i švedski investicioni fond "East Capital".

Akcija NIS-a juče je vredela 522 dinara, a Aerodroma 514 dinara.


EBRD i IFC upisali dokapitalizaciju Čačanske banke
Nakon što je skupština akcionara Čačanske banke u decembru 2010. godine odobrila zatvorenu emisiju akcija EBRD-u i IFC-u, ovaj proces je završen uplatom sredstava i upisom akcija u Centralni registar hartija od vrednosti.

Kapital Čačanske banke uvećan je za oko 8 mil EUR emitovanjem novih 36,4% akcija: EBRD je kupio 12.131 akciju održavši vlasnički udeo od nepunih 25 procenata dok je IFC kupio 36.395 komada akcija stekavši vlasnički udeo u ovoj banci od 19,99 procenata. Nakon sprovedene dokapitalizacije, vlasnički udeo Republike Srbije je smanjen na 28,5%, ali je, kako je saopšteno krajem prošle godine kada je potpisan ugovor o dokapitalizaciji, zadržala pravo da u naredne dve godine i ona dokapitalizuje ovu bankarsku ustanovu kako bi zadržala vlasničko učešće od 38,8% koje je ranije imala.

Kako je ranije saopšteno cilj ove dokapitalizacije jeste bolja priprema za krajnju privatizaciju ove bankarske ustanove dok će povećan kapital obezbediti nove kreditne linije za mala i srednja preduzeća. Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Hildegard Gacek izjavila je u decembru da je dokapitalizacija namenjena obnovi i razvoju banke, odnosno pomoći pre njene privatizacije, koja bi podrazumevala prodaju strateškom partneru u naredne tri godine od dokapitalizacije.

Čačanska je u protekloj godini zabeležila stagnaciju poslovanja ostvarivši prihod od kamata u visini od 1,97 milijardi dinara što je povećanje od 0,7% u odnosu na prethodnu godinu dok je prihod od naknada i provizija bio 3,2% veći i iznosio je 492,6 miliona dinara. Neto rezultat Čačanske povećan je za 29%, ali je i dalje ostao relativno nizak posmatrajući prinos na aktivu i kapital kojima ova bankarska ustanova raspolaže. Neto dobit Čačanske iznosila je 93,1 milion dinara, dok je rekordni krajnji rezultat ove banke bio 2007. godine kada je neto dobitak bio veći od 4,5 mil EUR.

Aktiva Čačanske banke na kraju 2010. godine iznosila je 28,7 milijardi dinara što je povećanje od 30% od početka godine. Nakon uknjižene nove emisije akcija, a po današnjoj tržišnoj ceni akcija od 15.000 dinara, tržišna kapitalizacija ove bankarske ustanove iznosi 2,73 milijarde dinara (26,8 mil EUR).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta