Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodaja "Jata" na pomolu - Nova nacionalna aviokompanija počinje sa radom početkom 2012.
"Jat Airways" bi, do kraja oktobra, trebalo da dobije strateškog partnera, a nova nacionalna aviokompanija počeće sa radom početkom naredne godine. Prve odluke o sudbini "Jata" Vlada Srbije bi mogla da donese već ovog meseca. Naime, očekuje se da savetnik, konsultantska kuća "Deloitte", uskoro dostavi kabinetu Mirka Cvetkovića predlog rešenja o načinu privatizacije srpske aviokompanije i uslovima tendera, koji bi trebalo da bude raspisan najkasnije u avgustu.

"Deloitte" je na adrese 60 potencijalnih partnera već poslao opšte informacije o "Jatu". U srpskoj aviokompaniji kažu za "Novosti" da su sve tražene podatke dostavljali privatizacionom savetniku, koji je, tvrde, i te kako zadovoljan saradnjom sa nadležnim službama "Jata".

- Naš je interes da što pre dobijemo strateškog partnera i sve svoje resurse stavili smo na raspolaganje državi i privatizacionom savetniku - kažu u "Jatu".

- Zasada smo naš deo posla završili, a proces privatizacije vodi Vlada Srbije, koja će i razmatrati predložena rešenja savetnika.

Ukoliko i ovaj tender propadne "Jat" ostaje državna kompanija, ali će Vlada Srbije morati da nađe način kako da obnovi flotu. Jer, održavanje aviona, koji su stari i više od dve decenije, preskupo je za nacionalnu aviokompaniju.


ŠKUNDRIĆ: NIS treba da izađe na svetsku berzu
Petar Škundrić, savetnik za energetiku premijera Srbije u izjavi za "Danas" podržao je mišljenje poslovodstva Naftne industrije Srbije da ta kompanija treba da se nađe na nekoj od svetskih berzi.

- Izlazak NIS-a na neku od renomiranih svetskih berzi je u saglasnosti sa Vladinom strategijom razvoja te kompanije. Strategija razvoja NIS-a je usaglašena sa ruskim partnerom i predviđa da NIS u skoroj budućnosti postane regionalni lider koji bi se mogao upustiti u oštru konkurenciju sa drugim svetskim kompanijama iz te oblasti. Izlazak na neku od svetskih berzi podigao bi vrednost kapitala NIS- a , od čega bi koristi imali akcionari i zaposleni u NIS-u ali srpska država u kojoj NIS posluje i u kojoj plaća poreze i doprinose - ističe Škundrić.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je nedavno prilikom predstavljanja Strategije razvoja kompanije do 2020. godine naglasio da sadašnja cena akcija NIS-a na Beogradskoj berzi ne odslikava pravu vrednost kompanije zbog toga što je ta berza mala i nema dovoljno velikih investitora.


Uskoro i treći "Fiatov" model iz Kragujevca - Stiže oprema vredna 750 mil EUR
"Fiat grupa" je za torinsko-srpsku fabriku u Kragujevcu pazarila opremu vrednu 750 mil EUR u najboljim svetskim kompanijama za proizvodnju automobilske opreme. S obzirom na to da će to biti najmodernija italijanska fabrika, iz Šumadije će sledeće godine, pored dva najavljena nova modela, najverovatnije krenuti i treći automobilski adut ove kompanije za osvajanje evropskog i američkog tržišta, saznaju "Novosti".

Čelnik kompanije "Fiat automobili Srbija" Đovani de Filipis je nedavno za "Novosti" izjavio da će u novu fabriku do kraja godine biti investirano 940 mil EUR. Oprema vredna 400 mil EUR iz Nemačke, Italije i Japana već pristiže u Kragujevac. Gradi se potpuno robotizovana "Lakirnica" vredna više od 100 mil EUR, a najsavremenije prese i automatizovane mašine za proizvodnju i sklapanje automobila dobiće i pogoni "Karoserija", "Montaža" i "Preseraj". Samo u ove tri celine Fabrike automobila biće instalirano oko 120 robota.

Torinsko-srpski stručnjaci su u proteklih nekoliko nedelja pazarili opremu vrednu još 350 mil EUR, koja će u Kragujevcu početi da pristiže krajem juna.

Pored toga, u rekonstrukciju 400.000 m2 proizvodnog i poslovnog prostora već je uloženo više od 150 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta