Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
BASF bi da gradi fabriku u Srbiji
Beograd -- Multinacionalna kompanija BASF planira da do kraja godine počne gradnju fabrike od 80 miliona evra, a Srbija je jedna od zemalja u kojoj bi mogla biti građena.
To je najavio Joakim Mejer, direktor BASF-a za centralnu Evropu

„Trenutno smo u procesu razmatranja lokacije za novu fabriku vrednu 80 miliona evra, koja će biti građena ove godine, a koja bi mogla biti na teritoriji Srbije, Rumunije, Mađarske, Bugarske ili Makedonije“, kazao je Mejer.

Prema njegovim rečima, radi se o projektu koji nije povezan sa poljoprivredom niti kozmetikom, već je u kompletno drugoj oblasti.
„Trenutno smo samo u procesu istraživanja, jer pre nego što potrošimo toliko novca, pažljivo ćemo istražiti područje na kojem ćemo graditi. Tu će nam biti važna logistička pitanja kao što je udaljenost fabrike od mušterija, poslovni ambijent i slično“, objašnjava Mejer.

Mejer je kazao da ta kompanija već sarađuje u Srbiji sa zrenjaninskom Beohemijom.

„Beohemija je jaka u proizvodnji deterdženta, ali imaju i sektor koji se tiče kozmetike. Tu su šamponi, preparati za kosu, kožu, lična kozmetika i sve one stvari koje su prisutne kroz „dalija" proizvode. Već smo razgovarali sa ljudima iz Beohemije oko proširenja saradnje u kozmetičkom sektoru“, kazao je on.

Kako je dodao Mejer, Beohemija već ima lidersku poziciju u proizvodnji krema za ruke, ali kozmetički sektor je širok i postoji mogućnost saradnje po pitanju preparata za kosu, kožu, sunčanje. „Tu možemo da donesemo znanje u proizvodnji i prilično sam siguran da možemo sarađivati u tom domenu“, navodi on.

Inače, Mejer kaže da se najveći biznis BASF-a u Srbiji tiče poljoprivrede, naročito u domenu zaštite agrokultura.

“Nakon 2009, kada je bilo problema na tržištu, ova godina je bila veoma zadovoljavajuća. Ali, u međuvremenu je cena materijala za farmersku proizvodnju duplirana, zbog čega sada farmeri manje zarađuju. To je razlog zašto su zainteresovani za povećanje proizvodnje. A da bi proizvodnja napredovala, potrebna je i napredna tehnologija. Tako da raste potreba za agrokulturnim proizvodima”, objašnjava Mejer.

U Južni tok 3 mlrd. EUR

Mejer je rekao da BASF namerava da investira u gasovod Južni tok. “Mi smo već investirali u gasovod kroz Ukrajinu i Rumuniju, a planiramo da u Južni tok uložimo oko tri milijarde evra. Gasprom je naš partner i već dobijamo gas od njih. Prilično smo sigurni da će ovaj gasovod biti pravljen jer inače ne bismo investirali naš novac”, navodi Mejer.


Referentna kamatna stopa ostaje 12,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da zadrži referentnu stopu na 12,5%, saopštila je danas NBS.

Procena Izvršnog odbora je da će inflacija maksimum dostići u aprilu ili maju, a zatim očeti da pada, kako bi u prvoj polovini 2012. godine bila u predviđenim granicama.

Za 2011. godinu NBS je predvidela inflaciju u granicama od 3% do 6%.

- Inflacija će opadati, pre svega, po osnovu slabljenja troškovnih pritisaka na rast cena hrane u slučaju dobre poljoprivredne sezone, kao i niske agregatne tražnje - navela je NBS.

Izvršni odbor je ocenio da je referentna kamatna stopa "pri vrhu ili na vrhu trenutnog ciklusa", ali da "postojeći inflatorni pritisci opredeljuju potrebu da monetarna politika u narednom periodu vrlo oprezno smanjuje stepen restriktivnosti, imajući u vidu sve raspolozive mehanizme monetarnog regulisanja".

NBS će majski izveštaj o inflaciji objaviti 18. maja, a naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi je 9. juna.


"Neoplanta" uskoro počinje izvoz na rusko tržište
Novosadska industija mesa "Neoplanta" planira da uskoro počne izvoz na rusko tržište, izjavila je danas direktorka marketinga te kompanije Marija Čolić.

"Neoplanta" je jedna od šest klanica iz Srbije koja je krajem aprila ove godine dobila dozvolu za izvoz mesa i mesnih prerađevina u carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana.

- Trenutno pregovaramo sa distributerima koji bi isporučivali našu robu na rusko tržište - rekla Čolić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je istraživanje pokazalo da u Rusiji postoji velika potreba za uvozom mesnih prerađevinama.

"Neoplanta" će, kako je najavila Čolić, u septembru 2011. godine učestvovati na Svetskom sajmu hrane u Moskvi.

Kako je podsetila, ta novosadska kompanja je nedavno plasirala prvi šleper mesnih proizvoda u prodavnice hrvatskog vodećeg maloprodojanog lanca "Konzum".

- U interesu kompanije je da u naredne dve godine bude među prvih pet proizvođača na tržištu Hrvatske - dodala je Čolić.


Inflacija u aprilu 1,1% - Rast potrošačkih cena u prva četiri meseca 2011. godine 6,7%
Inflacija u Srbiji u aprilu iznosila je 1,1%, a rast potrošačkih cena u prva četiri meseca ove godine bio je 6,7%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, potrošačke cene u aprilu ove godine bile su za 14,7% više nego u istom mesecu 2010.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći rast cena u aprilu ove godine zabeležen je kod stanovanja, koje je poskupelo za 5,7%.

Transport je poskupeo 1,5%, zdravstvo 1,2%, a odeća i obuća su u aprilu poskupeli 0,6%.

Cene alkoholnih pića i duvana smanjene su za 1,6%, naveo je Republički zavod za statistiku i dodao da su cene hrane, bezalkoholnih pića, komunikacija i obrazovanja ostale na prošlomesečnom nivou.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Narodna banka Srbije u ovoj godini planira inflaciju od 4,5% sa odstupanijima od plus-minus 1,5%, odnosno inflaciju na kraju godine u rasponu od 3 do 6%.

Inflacija u Srbiji meri se indeksom potrošačkih cena, usklađenim sa metodologijom Evropske unije. Indeks potrošačkih cena prikazuje prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta