Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Benetton" kupio firmu "Nitex" za 3 mil EUR
Italijanska modna kuća "Benetton" kupila je 13. maja na licitaciji u Agenciji za privatizaciju u Beogradu niški "Nitex" po početnoj ceni od 3.071.515 EUR.

U ime kompanije "Benetton", koja je bila jedini učesnik na licitaciji, ugovor o kupovi "Nitexa" potpisao je direktor "Benettona" Srbija Flavio Simoneti, koji nakon aukcije nije želeo da daje izjave.

Predstavnici Vlade Srbije i Grada Niša sa predstavnicima "Benettona" 31. januara ove godine potpisali su sporazum o regulisanju prava i obaveza povodom ulaganja italijanske kompanije u Niš.

Tada je saopšteno da "Benetton" planira da u naredne četiri godine u fabrici u Nišu zaposli 2.700 ljudi, da će investirati 43,2 mil EUR, te da će država ovaj projekat podržati sa 9.000 EUR po svakom zaposlenom radniku.

Tadašnji ministar ekonomije Srbije Srbije Mlađan Dinkić je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da očekuje da do kraja marta Beneton postane vlasnik imovine niškog Niteksa, gde je raskinut privatizacioni ugovor.

Predstavnici kompanije "Benetton" su najavili da će u Niš dovesti i prateće dobavljače, tako da će pogoni" Nitex" ponovo postati vodeći tekstilni centar u Srbiji.

"Benetton" je porodična kompanija osnovana 1965. godine i danas je jedna od najvećih grupacija iz oblasti modne tekstilne industrije, prisutna u 120 zemalja.

Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja modne odeće kroz brendove "United Colors of Benetton", "Sisley" i "Playlife".

"Benetton" proizvodi više od 150 miliona odevnih predmeta godišnje i ima trgovinsku mrežu od oko 6.000 najsavremenijih butika.

U firmi "Nitex" sada radi 652 radnika, a prosečna plata je oko 17.000 dinara.


Raste izvoz, ali raste i deficit
Beograd -- Od početka januara do kraja marta spoljnotrgovinska robna razmena vredela je 5,34 milijarde evra ili 26,3 odsto više u poređenju sa prvim tromesečjem 2010.
Uvoz je vredeo 3,38 milijardi evra ili za 22,6 odsto više u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Koliko god ekonomisti bili poslovično rezervisani, kada je reč o skokovitim promenama, lepo zvuči da je izvezena roba vredela 1,96 milijardi evra, što čini povećanje od čak 33,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Doduše, deficit od 1,42 milijarde evra bio je za 10,3 odsto veći u poređenju sa istim periodom prethodne godine, ali je i pokrivenost uvoza izvozom od 58 procenata bila veća u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 53,3 odsto.
Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, ukazuje da su od ekonomskih pokazatelja pozitivan predznak u martu imali fizički obim industrijske proizvodnje, priliv ukupnih porudžbina, izvoz, pad spoljnog duga, turistički i maloprodajni promet.

Đogović, baš kao i drugi analitičari naše ekonomske zbilje, primećuju da izvoz pokreće oporavak privrede. "Rast izvoza je u velikoj meri posledica poskupljenja proizvoda koje izvozimo", kaže on.

On navodi da "usled rasta globalne tražnje, naročito povećanja berzanskih cena sirovina i repromaterijala, koje uglavnom izvozi srpska privreda, plasman robe na strano tržište znatno se povećava. To su, nažalost, pretežno proizvodi niže faze prerade, koji ne mogu doprineti stabilnom i sigurnom razvoju zemlje i znatnijem rastu životnog standarda stanovništva, posebno kada je reč o berzanskim proizvodima, čije su cene podložne promenama".

Zabrana izvoza pšenice već se negativno odrazila na rezultat u martu. Desezonirani indeks (računato u evrima) mart–februar 2011. pokazuje da je izvoz opao za 1,4, a uvoz je povećan za 5,5 procenata.

Istraživači mesečnika „Makroekonomske analize i trendovi” u aprilskom broji takođe su ukazali da izvoz polako gubi dah i podsetili da su, kao i obično, u prvom tromesečju daleko najveće učešće u ukupnom izvozu imali osnovni metali – više od 400 miliona evra za tri meseca, ili 48 odsto više nego u prva tri meseca lane. Od toga gvožđe i čelik 239 miliona evra.

U poslednjem izveštaju zvanične statistike zapisano je da su u strukturi izvoza po nameni proizvoda najviše zastupljeni proizvodi za reprodukciju – 70,8 odsto, slede roba za široku potrošnju – 23,3 i oprema samo 5,9 procenata. U strukturi uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju – 57 odsto, zatim roba za široku potrošnju 15,2, i oprema samo 11,1 procenat.
Razmena je od početka godine bila najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene. Naš drugi po važnosti partner su zemlje Cefta sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 279,4 miliona dolara, zahvaljujući uglavnom izvozu poljoprivrednih proizvoda (žitarica i proizvoda od njih i razne vrste pića), kao i izvoza gvožđa i čelika. Što se uvoza tiče – najviše se uvozi električna energija, gvožđe i čelik, kameni ugalj i obojeni metali, kao i povrće i voće. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, uprkos povećanju vrednosti našeg izvoza za oko 40 odsto.


C. bank: Inflation peak "in April or May"
BELGRADE -- Executive Board of the National Bank of Serbia (NBS) decided to maintain the reference interest rate at 12.5 percent, it was announced in Belgrade on Thursday.
A statement from the meeting said the inflation "should reach its peak in April or May, after which it should start declining and fall within the limits of permitted deviation from the target rate in the first half of 2012".

The NBS Board adopted this decision after revising recent economic developments and May inflation projections, the central bank released on Thursday.

Inflation will drop primarily because of the reduction in the cost pressures which led to the increase in food prices, granted the usual scale of crops in the agricultural season, and the low aggregate demand.

On April 7, the NBS decided to up the reference interest rate from 12.25 per cent to 12.5 percent.

The next meeting of the NBS Executive Board will be held on June 9, when the Board should revise the reference rate and adopt a decision thereon.

At its Thursday sitting, the Board adopted a report on inflation for May 2011 which will be released on May 18, on the occasion of its public presentation.

Reference interest rate serves as the signal and initial interest rate, and the basic interest rates in the financial market are defined according to the reference rate.

This is also the rate which the NBS uses when selling treasury bills to commercial banks, with the obligation to buy them back within 14 days.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta