Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Skupština Novog Sada izglasala emisiju municipalnih obveznica ukupne vrednosti 3,5 milijarde dinara
Skupština Novog Sada je u petak (27. maj 2011. godine) prihvatila predlog Gradskog veća da se Grad zaduži emisijom municipalnih obveznica u vrednosti od 3,5 milijardi dinara.

Za tu odluku glasalo je 40 odbornika, 23 odbornika Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije bilo je protiv, a odbornici Ujedinjeni regiona Srbije nisu bili u sali u vreme glasanja.

Obveznice će, kako je predložilo Gradsko veće, biti emitovane preko UniCredit banke po fiksnoj godišnjoj kamatnoj stopi od 6,25%.

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će se zadužiti prodajom municipalnih obveznica.

Plan je da se ti vlasnički papiri emituju u skladu sa trajanjem projekta, što znači da sva emisija ne bi bila obavljena odjednom, već prema potrebi.

Na tenderu za učešće u emisiji municipalnih obveznica Novog Sada dostavljene su četiri ponude.

Zajedničku ponudu poslale su Banka Intesa, Hypo Alpe Adria banka, Komercijalna i Societe Generale banka, a pojedinačne ponude poslali su Unicredit banka, Erste banka i brokerska kuća Citadel.

Prema ranijim najavama, zaduženjem prodajom municipalnih obveznica biće finansirana izgradnja 100 kilometara kanalizacione mreže u Novom Sadu i završetak gradnje Bulevara Evrope.


"Siemens" ulaže 24 mil EUR u proizvodnju novog tipa generatora u fabrici u Subotici
Kompanija "Siemens" će u narednih 18 meseci zaposliti još 150 radnika u svojoj fabrici u Subotici i uložiti 24 mil EUR u proizvodnju novog tipa generatora, istakao je Tihomir Rajlić, generalni direktor ove kompanije prilikom susreta sa predstavnicima gradskih vlasti i "Elektroprivrede Srbije" u "Siemens" fabrici u ovom gradu.

Investicija vredna 24 mil EUR biće uložena u proizvodnju novog tipa generatora, bez prenosnika i sa direktnim pogonom. Ovaj patent je nedavno razvio jedan od kompanijskih inženjera i centrala "Siemensa" je odlučila da proces proizvodnje realizuje baš u "Siemens" fabrici u Subotici. Novi tip generatora će se proizvoditi isključivo u fabrici u Subotici i biće namenjen izvozu na svetsko tržište.

"Siemens" fabrika u Subotici, najznačajniji domaći proizvođač električnih mašina i pretvarača koji se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora energije, predstavlja reprezentativan primer ovog segmenta srpske privrede koji Srbiju postavlja na tehnološku mapu sveta, zaključeno je tokom susreta predstavnika "Elektroprivrede Srbije", Grada Subotice i kompanije "Siemens" u ovoj fabrici.

- Naša fabrika je jedna od malobrojnih fabrika u svetu koja proizvodi generatore za vetroelektrane i ima jedinstven portfolio komponenti za vetro i solarne elektrane. Ponosni smo što je fabrika u Subotici ujedno i predvodnik primene koncepta energetski efikasne proizvodnje u Srbiji. Kao lider u tehnološkim inovacijama i veliki pobornik razvoja "zelenih tehnologija", zalažemo se za što veću primenu čistih tehnologija u proizvodnji i verujemo da će i EPS, naš najznačajniji partner, biti u prilici da se okrene primeni ovog koncepta - istakao je Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije "Siemens".

"Siemens" fabrika u Subotici posluje u okviru kompanije "Siemens" od 2005. godine, a u okviru lokalne kompanije od 1. januara 2010. godine. Od osnivanja 2003. godine do danas u njoj je proizvedeno više od 12.000 generatora. Ukupna instalisana snaga svih proizvedenih jedinica generatora u fabrici "Siemens" u Subotici oko dva i po puta je veća od ukupne instalisane snage svih proizvodnih objekata u sastavu "Elektroprivrede Srbije".

Zahvaljujući tako specifičnom proizvodnom portfoliju, izuzetno traženom na tržištima visokorazvijenih ekonomija, kao i u zemljama u razvoju koje vode računa o svojim energetskim bilansima, kompanija "Siemens" je stekla ugledno mesto među prvih pet izvoznika u Srbiji.

Kao i bilo koji drugi "Siemensov" proizvodni pogon u svetu, u fabrici u Subotici se strogo vodi računa o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Zahvaljujući sistemima kontrole potrošnje vode i toplotne, električne energije i gasa energije, ukupni troškovi za energiju fabrike u Subotici su smanjeni od 15% do 20%. Osim toga, reciklira se 75% industrijskog otpada koji je uobičajen nusproizvod tokom procesa proizvodnje.


State gives EUR 200 million job in Bor to Energoprojekt
Serbian Minister of Economy Nebojsa Ciric stated today that it was too early to sell the state-owned package of about 34 percent of the Energoprojekt shares.

Ciric said at the celebration of the 60th birthday of the construction company Energoprojekt that the idea of shareholders and management was to find an adequate strategic partner for Energoprojekt in the future.

- For the near future, the state plans to help Energoprojekt to get engaged in the construction of infrastructure in Serbia and abroad - he said.

Ciric explained that Energoprojekt was already engaged in the construction of a smelter in Bor, the project worth about 200 million euros, construction of apartments and other projects.

Serbian President Boris Tadic said that Energoprojekt was about to take the leading role among construction companies in the region.

- There will be no mercy for Energoprojekt, I expect great results from you - said the Serbian president.

Energoprojekt CEO Vladimir Milovanovic stated that that company had hired 70 new workers in 2011, 38 of whom were engineer trainees of various professions.

- Energoprojekt is ready to engage its know-how and experience and participate in the modernization of infrastructure in Serbia - he said and added that the company had 2,650 employees, 800 of whom were engineers.

Energoprojekt is engaged in the planning and construction of energy, residential and infrastructure facilities.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta