Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na Vidovdan kreće posao vredan 135 mil EUR - Izgradnja nove topionice u Boru počinje 28.juna
Rukovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena Bor najavilo je danas da će nova topionica početi da se gradi 28. juna. Kako je planirano, topionica bi trebalo da bude završena za tri godine.

Nova topionica i fabrika sumporne kiseline u Boru gradiće se uz pomoć kredita kanadske investicione banke EDC.

Zahvaljujući angažovanju Vlada Srbije i Kanade, kredit će biti veoma povoljan. Garancije će dati Vlada Srbije a RTB će ga otplaćivati 10 godina, sa grejs periodom od tri godine i kamatom od 3% godišnje.

Ova investicija, čija se vrednost procenjuje na 135 mil EUR, treba da omogući ekonomski prosperitet čitavog regiona i stvori bolje ekološke uslove ovom kraju.

Završetak moderne topionice značajan je za sve građane Bora i okoline a najviše za meštane okolnih sela Krivelja, Oštrelja i Slatine, koji su juče, po ko zna koji put, ponovo pretrpeli štetu na voćnjacima i pčelinjacima od topioničarskog dima.


Nove aukcije državnih zapisa tokom jula 2011.
Uprava za javni dug Ministarstva finansija planirala je za jul aukcije državnih hartija od vrednosti u dinarima u ukupnoj vrednosti od 52 milijarde dinara, kao i jednu aukciju zapisa denominovanih u evrima u vrednosti od 150 mil EUR, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Za 4. jul planirana je aukcija osamnaestomesečnih državnih zapisa denominovanih u evrima, u vrednosti od 150 mil EUR, a planirana su ponovna otvaranja emisije.

Tokom jula planirana je jedna aukcija tromesečnih državnih zapisa ukupne vrednosti dve milijarde dinara, kao i dve aukcije šestomesečnih zapisa od po pet milijardi dinara.

Takođe, zakazane su aukcije osamnaestomesečnih i dvogodišnjih zapisa, pedesettronedeljnih zapisa i trogodišnjih državnih obveznica, svaka u vrednosti od po 10 milijardi dinara.

Javni dug po osnovu prodatih državnih hartija od vrednosti povećan je u prvom tromesečju za 72,4 milijarde dinara i na kraju marta je iznosio 250,5 milijardi dinara, objavila je ranije Narodna banka Srbije.

Zbog znatno većeg učešća stranih investitora u kupovini državnih hartija, izvršne stope su tokom prvog tromesečja bile u padu, naročito u februaru.

U martu je došlo do privremenog zaustavljanja trenda pada izvršnih stopa, ali se već u aprilu trend pada nastavio, a neutralisan je i problem privremenog pada stopa realizacije aukcija trezorskih zapisa.

Država je uspešno nastavila da produžava ročnosti emitovanih zapisa, pa tako sada emituje i zapise s rokom dospeća od tri godine, čime se doprinosi produbljivanju dugoročnog dinarskog tržišta kapitala.


Dosadašnji vlasnici "Fidelinke" pobegli - Firmu preuzela slovenačka kompanija "Dondon"
"Fidelinkina" pekara, koja je od nekadašnje megakompanije jedina još funkcionalna, počela je da radi "pod najam". Naime, pekaru, trenutno u bankrotu, zakupili su Slovenci, vlasnici firme "Dondon", i započeli proizvodnju u novom aranžmanu. Preduzeće ima sedište u Postojni, odnosno Metliki u Sloveniji, dok im je ispostava u selu Pudarci kod Požarevca. Tako je nekada jedna od najvećih fabrika peciva u bivšoj SFRJ postala ogranak "seoske pekare".

Slovencima se, navodno, isplati da plaćaju zakup proizvodnih pogona, a da ipak rade profitabilno. Oni će zadržati dosadašnji nivo kvaliteta, i nastaviti da rade i okviru već postojeće tradicije, ali će broj radnika smanjiti za šestinu, to jest od dosadašnjih 180, njih trideset će biti tehnološki višak.

Ugovor o zakupu sa slovenačkom firmom napravljen je bez vremenskog ograničenja, ali s obzirom da je "Fidelinkina" pekara u statusu bankrota, moguće je očekivati njenu prodaju. Do tada, hleb će "proizvoditi" Slovenci, dok su dosadašnji vlasnici, izvukavši sav kapital iz "Fidelinke", jedino rešenje videli u tome da pobegnu iz zemlje. A računicu u oživljavanju fabrike koja ima sigurno tržište i najtraženiji proizvod na svetu nisu našli ni subotički biznismeni, ni "biznismeni".


Serbian Chamber of Commerce and City of Belgrade eye Belgrade Fair - Bugarin announces strategic par
Immediately upon his re-election, new (and old) President of the Serbian Chamber of Commerce (SCC) Milos Bugarin announced on Tuesday a "strategic partnership between SCC and the City of Belgrade, which will include the acquisition of a stake in Belgrade Fair".

Shortly before the announcement of the unsuccessful tender in August 2009, the value of Belgrade Fair was estimated at 20.5 million euros.

Belgrade Fair owns 23 hectares of building land and 97,105-square-meter facilities, including the administrative building and 14 exhibition halls, various warehouses, and a restaurant. This company also has six high-category exhibition halls with 53,221 square meters of exhibition space.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta