Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država zajmi za topionicu u RTB Bor
Beograd/Bor -- U Rudarsko-topiničarkom basenu Bor danas počinje izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline, najavilo je ministarstvo ekonomije Srbije.
Kako je navedeno u saopšternju, početku izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline prisustvovaće ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Rudarsko-topioničarski basen Bor i kanadska Agencija za razvoj i izvoz (EDC) potpisali su 10. novembra 2010. godine ugovor o kreditu od 135 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline.

Rok otplate kredita je deset godina sa periodom mirovanja od tri godine i godišnjom kamatom od 2,9 odsto, a rok za završetak radova je 36 meseci.

Direktor RTB Blagoje Spaskovski je tada rekao da će se izgradnjom topionice bakra po modernoj "fleš-smelting" tehnologiji finskog proizvodjača suzbiti ekološko zagadjenje i postići znatno ekonomičnija proizvodnja.

Prema podacima koje je izneo direktor borske kompanije, izgradnja novog metalurškog postrojenja obezbediće povećanje iskorišćenosti bakra na 98 sa 93 odsto i uvećati iskorišćenje sumpora na 98 sa 50 odsto.

"Samo iz razlike u iskorišćenju metala i gasa RTB će zaraditi 42 miliona dolara godišnje, što je dovoljno da se bez problema otplaćuju godišnji anuiteti", rekao je Spaskovski.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta