Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Odluka o podeli besplatnih akcija "Telekoma" tokom leta - Nova procena vrednosti kompanije
Predsednik Sindikata "Telekoma Srbije" Miroslav Joksimović izjavio je da će tokom leta biti odlučeno o podeli besplatnih akcija "Telekoma", kako bi u oktobru počela trgovina tim vlasničkim papirima na Beogradskoj berzi.

- Dobili smo obećanje ministarstva ekonomije da će tokom leta biti završeno pitanje besplatnih akcija i da se radi na usaglašavanju tehničkih stvari - rekao je Joksimović agenciji Beta.

Pravo na besplatne akcije "Telekoma" ima 4,8 miliona građana Srbije i oko 36.000 bivših i sadašnjih radnika te kompanije. Građanima koji su već dobili besplatne akcije Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma "Nikola Tesla", biće podeljeno 15 odsto akcija "Telekoma", a radnicima 6,5 odsto.

Pre podele akcije biće urađena nova procena vrednosti "Telekoma".

Procena Sindikata "Telekoma" je, prema rečima Joksimovića, da će građani dobiti akcije u vrednosti od 50 do 60 EUR, a da bi radnicima kompanije trebalo da pripadnu akcije u vrednosti od 200 EUR po godini radnog staža.

- Građani bi dobili akcije u vrednosti 70 EUR, a zaposleni 240 EUR po godini staža da je Telekom prodat", naveo je Joksimović i dodao da je, ipak, bolje što ta kompanija nije prodata.

Vlada Srbije je početkom maja poništila tender za prodaju "Telekoma" jer je jedini ponuđač, "Telekom Austria", ponudio cenu manju od utvrđene.


Razvojna banka od 2012. - Vlada Srbije počela proces osnivanja nove finansijske institucije
Srbija će, od Nove godine, i definitivno dobiti Razvojnu banku - potvrđeno je "Novostima" u Vladi Srbije. - U toku su pripreme koje bi trebale da obezbede da ova institucija zaista obavlja posao zbog koje se i osniva.

Vlada Srbije je, na prošloj sednici Vlade, potvrdila sporazum sa nemačkom Kfv bankom, koja će Srbiji pomoći u ovom projektu. Nemci će platiti 110.000 evra za angažovanje tima finansijskih stručnjaka koji će pripremiti model po kome će nova, državna banka funkcionisati.

Prema saznanjima "Novosti", za sada je najbliže rešenje po kome će nova državna banka preuzeti i poslove koje danas obavlja Fond za razvoj.

- To ne bi bila klasična depozitna institucija, ne bi bila pod ingerencijom Narodne banke Srbije, već bi bila nezavisna i zato je neophodno pre njenog osnivanja usvojiti i Zakon o državnoj razvojnoj banci - rečeno je "Novostima" u Nemanjinoj 11. - Još uvek nije definisano koji bi bio osnivački ulog ove banke, ali je već sada jasno da bi novac, bar u početku, bio samo državni, a da se kasnije sredstva mogu obezbeđivati i od međunarodnih finansijskih institucija.

Ova banka, prema tvrdnjama vlasti, neće ni na koji način biti konkurencija komercijalnim bankama koje danas rade na tržištu Srbije, već će da podržava velike, pre svega izvozne poslove.

- Novac bi se dobijao po povoljnim kamatama i rokovima otplate i zato će se, uz saradnju sa nemačkim kolegama, pronaći način da se izbegne politizacija - zaključuju u Vladi Srbije.


Development Bank opens in 2012 - Government of Serbia starts formation of new financial institution
- Serbia will definitely get a development bank in 2012 - people at the Serbian government confirmed for Novosti daily newspaper.
At its last session, the Government of Serbia ratified an agreement with German KfW Bank, which will help Serbia in this project. Germans will pay EUR 110,000 to a team of financial experts to design a business operation model for the new government bank.

As Novosti learns, the most probable solution at the moment is that the new government bank will take over the current activities of the Development Fund.

- It would not be a classical deposit institution and it would not be under the authority of the National Bank of Serbia. Instead, it would be independent and that is why it is necessary to adopt the Law on the government development bank before forming that bank - people at the government told Novosti.

- It has not defined yet how big the bank's initial capital will be, but it is already now clear that the funds will first be provided only by the state, while some additional funds may later be provided by international financial institutions as well.

As the authorities claim, this bank will not in any way pose a competition to commercial banks operating in the market of Serbia today. Its main purpose will be to support large, primarily export deals.
- The money will be granted under favorable terms, with attractive interest rates and repayment periods, which is why we have to find a way to avoid politicization in association with our German counterparts - said the people at the Serbian government.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta