Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Banke dobro poslovale na tržištu Srbije u 2010.
Poslovanje banaka na tržištu Srbije u 2010. karakteriše rast finansijskih rezultata, a na to ukazuju i finansijski izveštaji tih institucija koje je obradila Agencija za privredne registre (APR).

"Bankarski sektor u Srbiji karakteriše oporavak od krize kojom je bio pogođen i dalji rast finansijskih rezultata. Nastavljena je tendencija rasta bilansne aktive i kapitala banaka, povećanje štednje, odnosno depozita i njihovog učešća u trgovanju hartijama od vrednosti, kao i povećanje obima kreditiranja", navodi se u saopštenju o poslovanju finansijskih institucija u Srbiji koje je na svojoj internet stranici objavio APR.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2010, banke su iskazale ukupne prihode od 457.334 miliona dinara i ukupne rashode od 431.936 miliona dinara, koji su u odnosu na prethodnu godinu povećani za 17 odsto, odnosno 16,4 odsto.

Za razliku od 2009. kada je zaustavljen pad perfomansi bankarskog sektora iz prethodnog perioda, u 2010. je aktivnost banaka povećana.

Na oporavak bankarskog sektora ukazuje i pozitivan neto finansijski rezultat u 2010. koji je iskazan u iznosu od 22.652 miliona dinara, a veći je za 28,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.


Srbija najviše izvozi u Italiju, a uvozi iz Rusije
Glavni izvozni partner Srbije u prvih pet meseci ove godine bila je Italija u koju je izvezeni proizvodi vredna 584,1 mil USD, a glavni uvozni partner Ruska Federacija (RF), iz koje je uvezena roba za 1,08 mlrd USD, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Nemačka sa 526,3 miliona i Bosna i Hercegovina (BiH) sa 443,5 mil USD.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 835,6 miliona i Italija sa 646,8 mil USD.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbiuja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje članice Zlone slobodne trgovine u centralnoj Evropi (CEFTA), sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 536,4 mil USD, rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom.

U ovom periodu Srbija je imala suficit u razmeni roba i sa Velikom Britanijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa RF zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su gvožđe i čelik sa 513 miliona dolara, obojeni metali - 395 miliona, električne mašine i aparati - 297 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 296 miliona i povrće i voće - 202 miliona dolara.

Izvoz ovih pet odseka čini 36,3% ukupnog izvoza. Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su su nafta i naftni derivati sa 750 mil USD, prirodni gas - 580 miliona, obojeni metali - 320 miliona, drumska vozila - 316 miliona i industrijske mašine za opštu upotrebu - 305 mil USD, a njihov uvoz činio je 28,3% ukupnog uvoza.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, imao je visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,4%.


Kineska Vlada odobrila Srbiji kredit od 300 mil USD za izgradnju TE "Kostolac"
Vlada Kine odobrila je Srbiji povlašćeni kredit od 300 mil USD za izgradnju Termoelektrane "Kostolac", izjavio je danas zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je rekao novinarima da je ta informacija saopštena tokom razgovora s visokom delegacijom Kineske komunističke partije i Politbiroa.

Dačić se zauzeo i za nastavak unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje ocenivši da bi trebali da budu na istom nivou kao i politički odnosi.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije je podsetio i na strateško partnerstvo dve države zahvalivši se Kini na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije.

Dačić je istakao i da Srbija takođe podržava političke stavove Kine naglasivši istovremeno da "na ovom prostoru Kina nema većeg prijatelja od Srbije".

On je istakao i značaj posete visoke kineske delegacije i sa privrednog aspekta ukazavši da je izuzetno bitno da Kina nastavi da ulaže u infratrukturne projekte u Srbiji.

Dačić je takođe, najavio da će se visoka delegacija Kine tokom dana sastati sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem sa kojim će potpisati nekoliko bilateralnih sporazuma.

On je istakao i da je poseta značajna i sa aspekta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u borbi protiv korupcije jer kinesku delegaciju predvodi stalni član Politbiroa i sekretar Komisije za disciplinu i nadzor CK Komunističke partije He Guoćijang.

Delegacija Kine sinoć je stigla u Beograd a He je istakao da je cilj posete razmene mišljenja o bilateralnim odnosima i važnim pitanjima u regionu, na međunarodnom planu, kao i jačanje tradicionalnog prijateljstva i pokretanje zajedničkog razvoja.

- Kina obraća veliku pažnju na razvoj odnosa sa Srbijom, kako bi zajedničkim naporima, po principima uzajamnog poštovanja, i ravnopravnosti, osigurala da naše strategijsko partnerstvo i dalje napreduje - naveo je šef kineske delegacije,

On je istakao da je to potvrdio i projekat "Strategijsko prijateljstvo", pokrenut 2009. godine, u cilju podizanja odnosa dveju zemalja na viši nivo i otvaranja novih perspektiva, saopštilo je sinoć Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

He je kazao da je produbljivanje odnosa u interesu obe zemlje, s obzirom na činjenicu da ispred i jedne i druge stoji zadatak da omoguće poboljšanje životnog standarda stanovništva i ekonomski razvoj.


Good performance of banks in Serbia in 2010
The main characteristic of the performance of banks in the market of Serbia in 2010 is a growth of financial results, which can be seen from the financial reports of these institutions, processed by the Business Register Agency (BRA).

"The banking sector in Serbia is characterized by a recovery from the crisis that hit it earlier and by a further growth of financial results. The tendency of growth of balance sheet assets and banks' capital was continued, the amount of saving deposits was bigger, and so was their share in the securities trading, and the volume of granted loans was increased as well", reads the statement of performance of financial institutions in Serbia, which was published by the BRA on its website.

According to the data from financial reports for the year 2010, banks' total revenues amounted to RSD 457,334 million, while their expenditures reached the total of RSD 431,936 million, meaning that they were 17 and 16.4 percent bigger than in 2009, respectively.
What also points to the recovery of the banking sector is a positive net financial result in 2010, amounting to RSD 22,652 million, which is 28.8 percent more than in 2009.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta