Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Podravka" i "Aleva" strateški partneri - Zajednička fabrika u Novom Kneževcu
Hrvatska "Podravka" i "Aleva" iz Novog Kneževca mogle bi da uđu u strateški savez. Kako saznaje "Blic" i potvrđuje rukovodstvo "Aleve", obe firme zainteresovane su za saradnju u nabavci sirovina i zajedničku proizvodnju, a "Podravka" bi htela da bude i suvlasnik u novoj "Alevinoj" fabrici.

U sedištu "Podravke" u Koprivnici nedavno je boravio stručni tim "Aleve" s vlasnikom Hristivojem Miloševićem na čelu. Prethodno je rukovodstvo hrvatske kompanije posetilo Novi Kneževac, a skoro je izvesno da će rezultat razgovora biti saradnja, čiji je cilj borba s multinacionalnom konkurencijom, poput švajcarske firme "Nestle", koja je nedavno kupila "Centroproizvod".

- Nije bilo govora o prodaji "Aleve" "Podravki". Ova firma je zainteresovana za udeo u fabrici koju gradimo, ali nismo razgovarali o pojedinostima. Razgovarali smo o tome da "Podravka", koja ima tržište u Austriji, Nemačkoj, Rumuniji i Poljskoj, plasira našu papriku u Evropi. Mi bismo im, takođe, prodavali sirovine, luk, papriku i paštrnak, ali sada ne znamo koje bi to količine bile. Pričali smo i o tome da za "Podravku" uslužno proizvodimo robu koja bi se prodavala pod njihovim imenom - kaže Milošević za "Blic".

Sagovornik lista "Blic" dodaje i da je reč o stategiji dve ozbiljne firme koja je neminovna, s obzirom na sve ozbiljniju konkurenciju.

Ni u "Podravki" ne kriju da je na pomolu ozbiljna saradnja dveju jakih kompanija u prehrambenom sektoru.

- Na nekoliko sastanaka sa "Alevom", između ostalog, razgovarali smo i o mogućoj saradnji, posebno u delu prodaje, distribucije i nabavke sirovina. Razgovori traju i biće još sastanaka. Obe kompanije imaju dugogodišnju tradiciju i poznate brendove, a u nekim segmentima im se poklapa i proizvodni portfelj - kaže za "Blic" Dijana Jendrašinkin iz "Podravke".

"Aleva" je najpoznatija po proizvodnji začinske paprike, a njen ceo asortiman krajnje je komplementaran "Podravkinom"- sušeno povrće, univerzalni dodaci jelima, juhe, pudinzi, začini.

"Aleva" zapošljava oko 300 radnika, a "Podravka" 6.570. Ova hrvatska kompanija u Srbiji prodaje 14 proizvoda.

Prošlogodišnja dobit u "Alevoj" bila je 1,7 mil EUR, a u hrvatskoj "Podravki" nešto više od 11 mil EUR. "Aleva" je privatizovana 2005. godine i danas posluje u sastavu "Flory trading group" koja ima i fabriku za proizvodnju hrane za decu.

Hrvatski mediji pišu da je "Podravka" počela pregovore i s vlasnicima "Bambija".

U "Salfordu", koji rukovodi "Bambijem", tvrde, međutim, za "Blic" da nema nikakvih pregovora o saradnji. Ova požarevačka firma bila je na meti "Podravke" još 2006, ali transakcija nije realizovana.


Podravka and Aleva as strategic partners - Joint factory in Novi Knezevac
Croatia's Podravka and Aleva from Novi Knezevac may enter into strategic partnership. As Blic daily learns and the Aleva management confirms, both companies are interested in cooperation in the procurement of raw materials and joint production, while Podravka would also like to become a co-owner of Aleva's new factory.

The headquarters of Podravka in Koprivnica has recently been visited by Aleva's expert team led by owner Hristivoje Milosevic. Before that, the management of the Croatian company visited Novi Knezevac, and it is almost for certain that a result of the talks will be cooperation, established with the aim of fighting multinational competition such as the Swiss company Nestle, which has recently acquired Centroproizvod.

- We did not talk about the sale of Aleva to Podravka. This company is interested in acquiring a stake in the factory we currently build, but we did not discuss details. We spoke about the possibility that Podravka, which is present in the markets in Austria, Germany, Romania and Poland, starts exporting our paprika to Europe. We would also sell them raw materials, onion, paprika, and parsnip. One of the subjects of our talks was also the production of goods by Aleva for sale under the Podravka brand - Milosevic told Blic.
People at Podravka do not hide that a serious cooperation between two strong companies in the food industry is on the horizon.

- At several meetings with Aleva we talked, among the rest, about possible cooperation, particularly in the sales, distribution and procurement of raw material. These talks are still underway and we plan new meetings in the future. Both companies have a long tradition and famous brands, while our product portfolios even match in certain segments - Dijana Jendrasinkin of Podravka explained for Blic.

Aleva is the most famous for its spice paprika, while its whole assortment is complementary to the one of Podravka - dried vegetables, condiments, soups, puddings, spices.

Aleva employs about 300 people, while Podravka has 6,570 employees. This Croatian company sells 14 products in Serbia.

Aleva turned a EUR 1.7 million profit last year, while Podravka's profit in 2010 exceeded EUR 11 million. Aleva was privatized in 2005 and it now operates as part of Flory Trading Group, which also has a factory of kids food.

The media in Croatia write that Podravka has also started negotiating with the owners of Bambi.
People at Salford, which runs Bambi, claim for Blic that no negotiations on cooperation are underway. This Pozarevac-based company was eyed by Podravka back in 2006, but no deal was concluded.


Delez kupuje Maksi bez monopola
Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je belgijskom Delezu da preuze 100 odsto Delta Maksija, potvrđeno je u Komisiji.
Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, narušava, niti sprečava, konkurenciju u Srbiji. Iz Komisije je rečeno da će tokom dana objaviti saopštenje za javnost.

Predstavnici Deleza i Delta holdinga, u čijem je sastavu Delta maksi, potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto Delta maksija po ceni od 932,5 miliona evra, kao i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev Deleza da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzimanje Delta maksija i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li Delez tom kupovinom narušava konkurenciju u Srbiji.

Sticanjem direktne kontrole nad Delta maksijem Delez bi, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, stekao i indirektnu kontrolu nad firmama C market, Pakabeta, Primer C, TP Srbija, Zvezdara, Bel investment properti i TP Stadel.

Delez je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će tržišni udeo Deleza posle koncentracije biti isti kao udeo Delta maksija, odnosno 37,20 odsto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprečavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.


Nemački Kontinental stiže u Srbiju
Subotica -- Multinacionalna kompanija Kontinental sprema se da u Suboticu investira oko 10 miliona evra u izgradnju pogona.
Očekuje se da će investicija ovog giganta u proizvodnji guma biti dovoljna da zaposli 300 ljudi.

Kako Blic nezvanično saznaje, radi se o grinfild investiciji jer je opština Subotica već obezbedila zemljište na kojoj će Kontinental moći da počne sa izgradnjom svojih poslovnih pogona.

Kontinental je pre svega poznat po proizvodnji guma, ali se bavi i proizvodnjom i ugradnjom raznih auto-delova od plastike.

Interesantno je da je mađarska kompanija “Kontiteh raber”, koja posluje u okviru Kontinental grupe, 2009. godine za 11 miliona evra kupila 70 odsto akcija u preduzeću “Kolubara Univerzal” iz Velikih Crljena kod Lazarevca.

Poznavaoci očekuju da će investicija Kontinentala značajno doprineti razvoju auto-industrije u Srbiji koji je započeo dolaskom italijanskog Fijata u Kragujevac.

Kontinental je jedan od pet najvećih kooperanata u automobilskoj industriji, prisutan je u čak 38 zemalja sveta i ima oko 150.000 zaposlenih.


Kinezima poslovi za 10 mlrd. evra?
Beograd -- Kineska preduzeća mogla bi da dobiju kapitalne poslove u Srbiji vredne više od 10 milijardi evra ukoliko u ulaganjima nađu svoju računicu.
Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture i energetike, ponudio je Kinezima učešće u dva velika projekta - Koridor 11 i modernizaciju pruge na Koridoru 10.

Ponuđena im je cela trasa autoputa Koridor 11 od Beograda do Bara, sem dela koji Srbija sama radi.“Oni su uzeli svu dokumentaciju i doneće odluku do oktobra da li žele da se uključe u ovaj projekat”, kaže Mrkonjić.

Vrednost radova iznosi pet milijardi evra za koridor 11 i četiri milijarde i 600 miliona evra za prugu. Rokovi su sedam godina i na svom komitetu će doneti odluku.

"Radi se o istom aranžmanu kao i za most Zemun - Borča. Da kineska razvojna banka uđe u finansiranje tih projekata, kineske firme rade deo posla pod istim uslovima kao i za most. Dogovor je postignut da se to radi zajedno sa Crnom Gorom. To će oni potvrditi u utorak, 20. jula, u Beogradu", navodi Mrkonjić.

On je dodao da su Kinezi zainteresovani i za ulaganje u energetiku u Srbiji, posebno u hidropotencijal.

Istovremeno, Novosti pišu i da bi kineska kompanija CMEK, koja će izvoditi radove u Termoelektrani Kostolac, za čiju prvu fazu je kineska vlada odobrila povlašćeni kredit od 340 miliona dolara, mogla da postane strateški partner Elektroprivrede Srbije u izgradnji Termoelektrane "Nikola Tesla B3".

Taj list prenosi da su predstavnici kineske kompanije, tokom boravka u Srbiji, obišli lokaciju u Obrenovcu i pokazali interesovanje za dalju saradnju.

Ceo projekat radova u Kostolcu vredan je 1,1 milijradu evra, a doprineće modernizaciji, povećanju efikasnosti i produženju veka trajanja kapaciteta TE Kostolac.

Kineska delegacija boravila je 11. i 12. jula u Srbiji, a poseta je rezultirala dogovorima o produbljivanju strateškog partnerstva dve zemlje, potpisivanjem više bilateralnih sporazuma i odobravanjem povlašćenog kredita za izgradnju Termoelektrane Kostolac.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta