Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PROGRES AD - OBAVEŠTENJE ZAPOSLENIMA

Integralni tekst mozete preuzeti klikom na link.Oživeo kompleks šećerane u Zrenjaninu - Proizvodnja skroba i sirupa u fabrici "Victoria Starch" poči
Kombinacija najsavremenijih tehnologija i upotreba energije od tradicionalnog vojvođanskog goriva-slame, daje dobre rezultate u proizvodnim pogonima "Sojaproteina" i "Victoria-oila". Od sledeće godine počeće da radi i treća fabrika za preradu kukuruza koju će pokretati briketi od žetvenih ostataka. Na taj način potrošačima se nudi prehrambena roba koja je po standardima i cenama konkurentna i na međunarodnom tržištu.

Posle nekoliko neuspelih privatizacija i proglašenja stečaja pre 6 godina, kompleks šećerane u Zrenjaninu je oživeo. Počela je priprema za izgradnja fabrike "Victoria Starch" koja će u procesu mokre prerade na najsavremeniji način proizvoditi od kukruza sirup i skrob.

Deo kapaciteta koristiće se za skladištenje žetvenih ostataka za potrebe kompanije "Victoria Group", u čijem sastavu posluje "Victoria Starch", a slamu će koristiti za proizvodnu energije.

- Mislim da je dobar primer da se zatvori ceo ciklus nabavke materijala, prerada sirovine, repromaterijala, proizvodnje, da se sve to napravi u jednom objektu koji će smanjiti toškove posebno smanji potrošnju energije koja će biti 2-3 puta jeftinija - izjavio je Milan Živkov, tehnički direktor "Victoria Starch" Zrenjanin.

Deo kompanije "Victoria logistica" kupuje sirovine za sve prerađivačke kapacitete. Ove godine biće otkuplkjno 70.000 tona slame od ječma, pšenice i soje neophodne za proizvodnju jeftine energije u svim proizvođačkim kapacitetima.

Ugovori za otkup žetvenih ostataka su sklopljeni, a cena je 35 EUR po toni. Za proizvodnju tehnološke pare u budućoj fabrici za preradu kukuruza dnevna potrošnja bazirana je na 300 tona žetvenih ostataka. Prema aktuelnim kalkulacijama izgradnja "Victroia Starch", uz ostalo racionalno osmišljene proizvodne elemente, ovako proizvedena enrgija, treba da omogući isplativost investicije od 50 mil EUR za samo tri godine.


Kravčenko očekuje veću dobit NIS-a od 16,5 mlrd USD iz 2010. godine
Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" (NIS) Kiril Kravčenko očekuje da će NIS u ovoj godini ostvariti veću dobit od prošlogodišnje, koja je iznosila 16,5 mlrd USD.

Kravčenko je, na predstavljanju Izveštaja o održivom razvoju NIS-a za 2010. godinu, najavio da će po završetku modernizacije rafinerije u Pančevu u tom postrojenju započeti sledeća investiciona faza, vredna nekoliko stotina miliona evra neophodna za dodatnu preradu nafte.

On je naglasio da je NIS prva kompanija u Srbiji, koja je objavila izveštaj o održivom razvoju prema najvišim standardima i kvalitetu u korporativnom izveštavanju, koji je propisala međunarodna organizacija "Global Reporting Initiative-GRI-G3" i "Accont Ability" (AA1000 APS 2008).

Izveštaj pokazuje balans između finansijskih, proizvodnih, socijalnih i ekoloških aktivnosti NIS-a u prošloj godini, objasnio je generalni direktor NIS-a i najavio da će ta komapnija svake godine sve više razvijati socijalno-društvenu odgovornost i povećavati otvorenost prema društvu.

Kravčenko je naveo niz poboljšanja u finansijskim i proizvodnim rezultatima NIS-a u 2010. godini u odnosu na 2009, istakavši da je prošlogodišnja dobit od 16,5 milijardi dinara petostruko viša u poređenju sa rezultatima iz 2009. godine, i da je NIS u prošloj godini realizovao investicije vredne oko 17 milijardi dinara.

Istovremeno kompanija je u prošloj godini uplatila u budžet Srbije 83,8 milijardi dinara, čime je obezbeđeno 13 odsto prihoda u budžetu naše žemlje, što pokazuje da je NIS jedna od najvećih kompanija , budžetskih davaoca u zemlji.

Obim proizvodnje nafte i gasa bio je 33% viši u odnosu na 2009. godinu, a obim prerade 9% viši.

U razvoj, podršku i edukaciju zaposlenih NIS je u prošloj godini uložio 81,2 miliona dinara, u projekte društvene odgovornosti 300 miliona dinara, a u zaštitu životne sredine 1, 6 milijardi dinara, naveo je Kravčenko i dodao da je cilj da NIS, kada je u pitanju izveštaj o održivom razvoju, u naredne dve do tri godine sadašnji rejting C+ unapredi do rejtinga A.


Razvojna banka Vojvodine novi vlasnik fabrike delova za automobile "Motins"
Mašine u fabrici delova za automobile "Motins" stoje već mesec i po dana, zbog toga što je fabrika isključena sa elektrodistributivne mreže. Radnici zbog toga ne dolaze na posao, a gradska organizacija Samostalnog sindikata metalaca Novog Sada najavila je odlučnu borbu za opstanak ovog nekada uspešnog izvoznika.

Kako objašnjava Novak Vasić, predsednik sindikata, ova fabrika je od pre 15 dana dobila nove organe upravljanja, pošto je stari vlasnik otišao u stečaj.

- Sada je Razvojna banka Vojvodine postala zvaničan vlasnik "Motinsa" pošto mu je najveći poverilac - objašnjava Vasić.

- Oni su formirali organe upravljanja - Skupštinu i Upravni odbor, ali od tada se ništa ne dešava, odnosno radnici, njih 330, ne počinju da rade.

Upravo zbog toga, sindikat je, kako kaže Vasić, pre nedelju dana upozorio pokrajinske organe da će, ako se stvari za 15 dana ne promene, primeniti sva sredstva sindikalne borbe.

- Zasada nismo dobili nikakav odgovor, ali nadamo se da ćemo za nedelju dana videti neke rezultate - kaže Vasić.

- Ako odgovor izostane, nemamo drugog izbora nego da krenemo u borbu za očuvanje 330 radnih mesta i fabrike koja je imala odličan izvozni program.

Problemi u "Motinsu", fabrici odlivaka, odnosno delova za automobilsku industriju, čijih 80% proizvodnje je završavalo na stranim tržištima, pre svega u Evropskoj uniji, ali i u Africi i na Bliskom istoku su, podsećamo, počeli pre gotovo godinu dana. Tada su radnici štrajkovali, a i sama fabrika se, i pored dobre prodaje proizvoda, našla u krizi.

Licenca

"Motins" je, kako napominje Vasić, jedno od retkih preduzeća koje je imalo A licencu za izvoz na tržište EU.

- Ova licenca se jako teško dobija, a lako se gubi - kaže Vasić.

- Nadamo se da će novi vlasnici biti dovoljno odgovorni da pokrenu fabriku, pre nego što ova licenca bude izgubljena.


Kravchenko expects NIS to turn bigger profit than last year
Director General of the Petroleum Industry of Serbia (NIS) Kirill Kravchenko expects NIS to turn a bigger profit this year than it turned last year when the company's profit amounted to USD 16.5 billion.

At the presentation of the Report on Sustainable Development of NIS for 2010, Kravchenko announced that the completion of modernization of the refinery in Pancevo would be followed by the next investment phase in that plant, worth few hundred million euros, which was necessary for additional oil refining.

He stressed that NIS was the first company in Serbia to publish a sustainable development report in accordance with the highest standards and corporate reporting quality, prescribed by the international organization Global Reporting Initiative-GRI-G3 and Account Ability (AA1000 APS 2008).

- The report shows balance between financial, production, social and ecological activities of NIS in 2010 - NIS Director General explained and announced that the company's social responsibility and openness to the society would be better every year.

Kravchenko pointed to a series of improvements in NIS's financial and production results in 2010 when compared to 2009, stressing that the last year's profit of RSD 16.5 billion was five times higher than in 2009 and that the company's investment in 2010 was worth about RSD 17 billion.

At the same time, NIS paid RSD 83.8 billion to the budget of Serbia last year, thus providing 13 percent of the country's budget revenue, which shows that NIS is one of the largest companies in the country.

The volume of oil and gas production was 33 percent bigger than in 2009, while the level of refining was 9 percent higher.
- In development, support and education of its staff NIS invested RSD 81.2 million last year, 300 million dinars were spent on the social responsibility projects, while RSD 1.6 billion were invested in environment protection - said Kravchenko and added that the aim of NIS was to improve its rating in the sustainable development report from current C+ to A within the next two or three years.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta