Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa ostaje 11,75 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) u četvrtak je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na 11,75 odsto.

Kako se navodi u saopštenju NBS, inflacija je "na silaznoj putanji", ali je ovakva odluka doneta zbog mogućeg uticaja novog talasa medjunarodne ekonomske krize na Srbiju.

Ističe se da je inflacija na silaznoj putanji u skladu sa ranije iznetim procenama Izvršnog odbora, a glavni uticaj na pad inflacije imaju pad cena hrane zbog dobre poljoprivredne sezone i niska agregatna tražnja.

Pad godišnje inflacije bi, kako se dodaje, trebalo da dovede do smanjenja inflacionih očekivanja, što će dodatno ubrzati proces njenog smanjenja.

Narodna banka Srbije će nastaviti da prati dešavanja u medjunarodnom okruženju kako bi odgovarajućim merama ublažila eventualno prelivanje globalnih problema na domaće tržište, navodi se u saopštenju.


Planovi "Metalca" nepromenjeni uprkos gubitku na tržištu Kosova
Generalni direktor gornjomilanovačke kompanije "Metalac" Petrašin Jakovljević, , izjavio je za nedeljnik "Akter" da ova kompanija neće pretrpeti veliki gubitak zbog blokade isporuke robe na tržište Kosova s obzirom da je ovaj proizvođač posuđa i bojlera isporučivao robu u vrednosti od 0,8 do 1 mil EUR.

- Ako blokada potraje sigurno je da ćemo biti uskraćeni za deo prometa koji je bio planiran na ovom tržištu, a samim tim i za deo profita. Ipak, budimo realni, mi govorimo o oko milion evra u odnosu na od 60 do 70 miliona godišnjeg prihoda koje imamo na oko 25 tržišta, od Rusije do Amerike i Australije - rekao je Jakovljević.

On je dodao da je "Metalac" prvo polugodište završio relativno uspešno, sa nekoliko procenata rasta realizacije u odnosu na isti period prošle godine, te da je druga polovina godine tradicionalno bolja pa će sumarno godina biti okončana dobrim poslovnim rezultatima.

Jakovljević je ponovio ranije izneti plan da će "Metalac" ostvariti rast izvoza od 7 do 8%, zahvaljujući tržištima na kojima je ova kompanija već pozicionirana, ali i novima koja su u međuvremenu otvorena.


"Galenika" odblokirana posle gotovo tri meseca
Računi najveće srpske fabrika lekova "Galenika" od danas će biti odblokirani, saznaje Press. "Galenika" je u ovoj godini u blokadi provela ukupno 96 dana, a od 26. maja računi su joj neprestano bili blokirani 77 dana.

Predsednik UO "Galenike" Dejan Backović kaže da je sprečena nestašica lekova i da su za samo mesec i po ostvarene značajne uštede.

- Plate su isplaćene na vreme, a plaćene su zaostale otpremnine, prevoz. Prodali smo više robe za prethodnih mesec dana nego za prvih pet meseci ukupno. Sve nam je plaćeno avansno, a sistematizacijom su troškovi plata smanjeni za 300.000 EUR na mesečnom nivou, transporta za 25.000 EUR i prevoza za 10.000 EUR. Za tri meseca, samo na te tri stavke "Galenika" će uštedeti milion evra. U međuvremenu su plaćene neke od obaveza dobavljačima, u visini od 2 mil EUR, a kupili smo i sirovinu za "heparin" jer je pretila nestašica. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da neće biti nestašice lekova - navodi Backović.

Sa bankama je dogovoren stend-stil aranžman, koji podrazumeva da se račun fabrike ne blokira narednih šest meseci dok ne krene realizacija kredita za koje je država dala garanciju.

- Dogovoreno je da se postojeći krediti reprogramiraju i da kamate budu smanjene. Povući ćemo i kredit na sedam godina za jedno mesec dana kako bismo isplatili obaveze prema bankama i namirili dobavljače - kaže Backović.

Da podsetimo, klupko nesavesnog poslovanja u "Galenici" počelo je da se raspliće posle serije tekstova u Pressu, od kojih je prvi objavljen 18. marta ove godine. Epilog je bila smena direktora Nenada Ognjenovića i dela rukovodstva.

Oporavak "Galenike" u brojkama

300.000 EUR mesečno ušteda na platama
25.000 EUR mesečno ušteda na transportu
10.000 EUR manji troškovi prevoza
2.000.000 EUR plaćeno dostavljačima
180 narednih dana neće biti blokade "Galenike", obećale banke


Metalac's plans remain the same in spite of losses in the Kosovo market
Petrasin Jakovljevic, director general of the Gornji Milanovac-based manufacturer of dishes and water heaters Metalac, told Akter weekly magazine that that company was not going to suffer big losses because of the embargo on the delivery of goods to the market of Kosovo since the value of its exports to that market ranged between 0.8 and 1 million euros.
He added that Metalac had achieved relatively successful results in the first half of the year, registering a few percent higher sales than in the same period in 2010. He also noted that the second half of the year was traditionally better so that good business results were expected at the year's end.

Jakovljevic mentioned again the earlier presented plan of Metalac to increase the exports by 7 to 8 percent thanks to the markets in which that company was already positioned, as well as to the new ones entered in the meantime.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta