Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Metal sistemi bi u restrukturiranje
Kragujevačka fabrika Metal sistemi, u kojoj država ima vecinski udeo od 57 odsto kapitala, očekuje da postane preduzeće u restrukturiranju.

U Samostalnom sindikatu fabrike je rečeno da se promenom statusa stvaraju uslovi za normalno funkcionisanje firme.

"Proces restrukturiranja podrazumeva program mera za izlazak fabrike iz krize, pripremu za novu privatizaciju, ali i sprečavanje prinudne naplate dugovanja skidanjem novca sa računa", rekao je predsednik sindikata Miloš Tanasković.

Fabrika Metal sistemi ima dugovanja od oko 16 miliona dinara iz prethodnog perioda kada je poslovala kao privatno preduzeće.

"Iz Agencije za privredne registre očekujemo da do kraja ove sedmice dobijemo rešenje o procesu restrukuriranja, nakon zahteva koji smo podneli pre 15 dana", rekao je Tanasković.

Preduzeće Metal sistemi je, nakon višmesečnog štrajka radnika, podržavljeno početkom juna ove godine, kada je država preuzela 57 odsto kapitala. Prethodni vlasnik Dragoljub Radulović je zadržao 33 odsto, a radnicima je podeljeno 10 odsto kapitala.

Štrajk radnika Metal sistema je obustavljen 1. avgusta, kada je i formiran Upravni odbor fabrike.

Prema rečima Tanaskovića, predsednik Upravnog odbora i zastupnik preduzeća postavljen je odlukom Vlade Srbije "u trećem pokušaju". Tu dužnost obavlja Rade Milovanović, koga je vlada nakon odluke o podržavljenju u februaru ove godine postavila najpre kao direktora a zatim za predsednika Skupštine akcionara Metal sistema.

Od kada je država postala većinski vlasnik preduzeća, radnicima su isplaćene dve zarade, za maj i jun, iz kredita Fonda za razvoj. Zaposleni koji su poslednjih meseci radili primili su oko 23.000 dinara, dok su ostalim radnicima uplaćene minimalne zarade od oko 18.000 dinara.

Od 266 zaposlenih u dve fabrike Metal sistema - Procesnoj opremi i Fabrici krupnih lanaca, trenutno je angažovano oko 150. "Uposlenost u Procesnoj opremi je zadovoljavajuća, što nije slučaj u Fabrici lanaca", rekao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, slaba je naplativost odrađenih poslova, a problem u poslovanju predstavlja i to što nije stigla očekivana podrška od Vlade Srbije, odnosno Ministarstva ekonomije, koje je obećalo pomoć od oko 30 miliona dinara za pokretanje proizvodnje.

Radnici Metal sistema su štrajkovali od septembra prošle godine, a od 4. aprila ove godine su ušli u zgradu Skupštine grada Kragujevca gde su boravili danonoćno do početka maja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta