Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Nikola Tesla" Airport to give to the State 11 million EUR - Small Shareholders without Dividend
Belgrade Airport "Nikola Tesla" reported that on the shareholders' meeting held on Friday, it was decided to set aside from the last year's profit as a dividend, a gross amount of 1.1 billion dinars (32.6 dinars gross per share), while the rest of the net result will be retained as undistributed profits.

Since a few days earlier it was announced that the board of the Airport determined December, 31 of the last year, as the date of the dividend, the Republic of Serbia, which was at that moment the sole shareholder will receive the full amount of the dividend. It remains to be seen whether the Commission for the Securities would act on this kind of profit distribution considering that this regulatory body several years ago made decision that the dividend date, in the case when it was not previously published or it was not a part of the formation act, should not be a date prior to the adoption of the financial statement.


Novi Sad, Kraljevo i Valjevo dobili kreditni rejting - Šansa za zaduživanje na finansijskom tržištu
Kako saznaje list "Danas", tri grada u Srbiji odnedavno su vlasnici ocene svog kreditnog rejtinga što znači da se mogu pojaviti na finansijskom tržištu u nameri da se zaduže. Prema izvoru "Danasa", taj rejting su stekli Novi Sad, Valjevo i Kraljevo. "Danasov" izvor tvrdi da je Novi Sad dao da mu kreditnu sposobnost oceni najveća rejting kuća na svetu, američki "Moody"s", i da je dobio ocenu sposobnosti da jednom uzeti kredit servisira Ba3.

Poređenja radi, kod iste rejting agencije istu ocenu kreditnog rejtinga ima Crna Gora. Gradske vlasti u Novom Sadu već su ranije objavile nameru da emituju municipalne obveznice za zaduživanje na tržištu.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić za "Danas" kaže da na toj Berzi nije bilo dužničkih hartija od vrednosti, pa da tako među našim gradovima i firmama nije bilo onih sa rejtingom ni prestižnih ni manje prestižnih rejting agencija.

- Nešto malo je emitovala Nova ljubljanska banka, ali to je prošlo kroz primarno tržište, na sekundarnom tržištu trgovanja tom hartijom nije bilo - kaže Gordana Dostanić.

- Usluge rejting agencija, pogotovo ove tri najpoznatije veoma su skupe tako da se našim firmama ta investicija ne bi isplatila.

Iz istog razloga u Srbiji nije zaživela ni ideja da se dozvoli formiranje domaćih rejting agencija.

-I da je sa realizacijom te ideje neko nastavio morao bi da se veže za neku od poznatih rejting kuća, da preuzme njihovu proceduru i metodologiju jer nije jednostavna stvar izgraditi ih. Ali na tržištu se firme i gradovi mogu zaduživati i nerejtingovani, ali tada je pitanje ko će u takvu firmu ili grad, koja nema rejting investirati - kaže Dostanićeva.

Idejom da formira svoju rejting firmu nosio se svojevremeno "Eki investment", u vlasništvu Danka Đunića, ali i Centar za bonitet Narodne banke Srbije, koji se u međuvremenu institucionalno preselio u Agenciju za privredne registre.


Rast stranih direktnih investicija od 26,4% u odnosu na 2010. godinu
Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju u prvih pet meseci ove godine iznosio je 683,8 mil USD, što predstavlja rast od 26,4% u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u časopisu "Konjunkturni trendovi Srbije", koji izdaje Privredna komora Srbije.

Priliv SDI od januara do maja zabeležio je rast od 143 mil USD u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan neto priliv SDI u 2010. godini iznosio je 1,16 mlrd USD, što predstavlja pad za 38 odsto u odnosu na 2009. godinu.


Dogovoreno restruktiranje Nibensa
Banke su dogovorile plan restruktuiranja preduzeća iz Nibens grupe, a u četvrtak će biti dogovoreni detalji plana, izjavila je u sredu direktorka marketinga i komunikacija u AIK Banci Ana Indjić.

Kako je Indjićeva kazala agenciji Beta, banke ne mogu da oproste dugove Nibens grupi, ali su spremne za svaku vrstu dogovora.

Indjićeva je kazala da najavljeni protest radnika preduzeća Nibens grupe ispred te banke neprimeren i usmeren na pogrešnu adresu.

Zaposleni u pet putarskih preduzeća Nibens grupe najavili su da će u četvrtak protestovati ispred poslovnih prostorija AIK banke u pet gradova zahtevajući dogovor sa bankom koji bi omogućio da im se isplate zarade.

Računi 12 preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugovanja bankama, dobavljačima i državi koji dostižu oko 170 miliona evra. Dugovi bankama iznose izmedju 110 i 130 miliona evra, a najveći poverilac je niška AIK banka.

Predstavnici banaka, Vlade Srbije i Nibens grupe u četvrtak će razgovarati u Beogradu o planu restruktriranja Nibens grupe koji bi trebalo da omogući nastavak rada i opstanak te prezadužene grupacije putarskih preduzeća.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta