Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa veća za 0,25%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu sa 10, 50 odsto na 10, 75 odsto.

Stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiće od uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja, uticaja eksternih faktora i efekata fiskalne konsolidacije, ističe Izvršni odbor.

Međugodišnja inflacija se u avgustu kretala iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 7,9 odsto.
Imajući u vidu da je rast cena hrane i regulisanih cena veći od očekivanog, kao i da su povećana inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu, kako bi sprečio da se efekti rasta ovih cena preliju na ostale cene. Prema saopštenju, pozitivni efekti se očekuju i od fiskalne stabilizacije na strani rashoda, što će uticati na smanjenje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizni kurs. Prema projekciji Narodne banke Srbije inflacija će svoj maksimum dostići u prvoj polovini 2013. godine, nakon čega će uslediti njen povratak u ciljani raspon 4 ± 1,5 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. novembra 2012. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta