Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemačka glavni partner Srbije
Beograd -- Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u prvih devet meseci ove godine bila je Nemačka u koju je ostvaren izvoz od 965,5 miliona dolara.
Zabeleženi uvoz bio je 1,54 milijardi dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Bosna i Hercegovina sa 805,7 miliona dolara, Italija - 769,3 miliona, Rumunija - 699,9 miliona i Ruska Federacija - 614 miliona.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Nemačke, bile su Ruska Federacija sa 1,4 milijarde dolara, Italija - 1,28 milijardi, Kina - 1,03 milijarde i Madjarska - 691,9 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od oko milijardu dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvoždja i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, u prvih devet meseci tekuće godine ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza mobilnih telefona i laptopova, kao i sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Osim pomenutih zemalja, imamo i deficit u razmeni sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom.


NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 10,95%
Narodna banka povećala je referentnu kamatnu stopu za 0,20 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 10,95%.

- Međugodišnja inflacija nastavlja da raste u skladu sa projekcijom Narodne banke i njeno kretanje je i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Povećanjem stepena restriktivnosti monetarna politika reaguje na pojačane inflatorne pritiske i sprečavanje prenosa efekata, pre svega poskupljenja hrane, na druge cene. Viša referentna kamatna stopa, uz druge već preduzete mere Narodne banke, treba da doprinese padu međugodišnje inflacije u narednoj godini i njenom povratku u granice cilja do kraja 2013 - navedeno je u saopštenju NBS.

Na rast inflacije, ocenio je Izvršni odbor, u najvećoj meri utiče povećanje cena hrane izazvano lošom poljoprivrednom godinom, čiji će se efekti iscrpsti sa novom poljoprivrednom sezonom, zatim povećanje PDV-a i akciza, kao i očekivani rast regulisanih cena.

Dezinflatorni uticaj imaće i dalje niska agregatna tražnja, a objavljiivanje Nacrta fiskalne strategije predstavlja pozitivan signal o rešenosti Vlade da sprovede program fiskalne konsolidacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. decembra 2012. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta