Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rok za restrukturiranje preduzeća ograničen na 30. jun 2014.
Vlada Srbije ograničila je u četvrtak (8. novembra 2012. godine) rok za restrukturiranje preduzeća na 30. juni 2014, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

On je agenciji Beta rekao da Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o privatizaciji kojima se u jednoj tački ograničava postupak restruktiriranja na 30. juni 2014. godine.

Vlada time, kako je istakao Ljubić, želi da "stavi tačku na taj postupak", koji je počeo "još davne 2002. godine".

- Mora se staviti tačka na taj deo priče i sve ovo što radi Miistarstvo finansija i privrede jeste da se ta preduzeća za godinu i po ponude na tržištu kroz neki postupak privatizacije - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku postoji 171 preduzeće u restrukturiranju u kome radi oko 60.000 ljudi.

- Bitno je reći da ta preduzeća, pored direktnih subvencija koje dobijaju iz budžeta Srbije, imaju i veliki broj indirektnih subvencija, odnosno ne plaćajući poreze, doprinose, takse, gas, struju i sve ostalo generišu gubitak koji godišnje iznosi i više od 700 mil EUR - rekao je Ljubić.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede je napomenuo da je ograničavanje roka za restrukturiranje na 30. juni 2014. i dodao da je to predviđeno Akcionim planom koje su Ministarstvo finansija i privrede pripremili kao deo Fiskalne strategije 2013. do 2015. godine.

Prema rečima Ljubića, u narednih godinu i po dana to ministarstvo će se baviti načinom na koji će pojedinačna preduzeća u restrukturiranju biti privatizovana, odnosno da li će to biti kroz privatizaciju imovine, kroz stečaj, kroz unapred pripremljen program reorganizacije ili kroz prodaju kapitala.

- Ta preduzeća neće 30. juna 2014. nestati. Sa njih se samo skida zaštita od poverilaca. Preduzeća koja ne nađu kupca pronaći će svoju privatizaciju kroz neki drugi postupak, pre svega kroz prodaju imovine u stečaju - rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić.


Za Srbiju i zemlje jugoistočne Evrope 30 mlrd EUR od međunarodnih finansijskih institucija
Ključne međunarodne finansijske institucije će programom finansiranja od preko 30 mlrd EUR pomoći ekonomski oporavak rasta u zemljama istočne i jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

To je saopštila Evropska investiciona banka (EIB), istakavši da je reč o "Zajedničkom akcionom planu" koji su danas usvojile EIB, Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovaj Akcioni plan je, kako je obrazložila EIB, "direktan odgovor na dalji upliv koji problem zone evra ima na ekonomije zemalja Evrope u razvoju, i obuhvata i preko 30 mlrd EUR obećanih sredstava za razdoblje 2013-2014".

- Ovaj novi zajednički plan međunarodnih finansijskih institucija ima za cilj da oživi rast u tom regionu tako što će dati potporu inicijativama privatnog i javnog sektora, uključujući
infrastrukturu, investicije za preduzeća i finansijski sektor - navedeno je u saopštenju.

Plan će obuhvatiti podršku Srbiji, kao i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Makedoniji, Mađarskoj, Kosovu, Litvaniji, Letoniji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Sloveniji.

EIB je naznačila da se danas usvojeni program razlikuje od prethodnih takvih poduhvata budući da "posebno želi da podstakne rast tako što će dati potporu restrukturisanju ekonomije, konsolidaciji i diversifikaciji, kao i ojačati konkurentnost kroz veći pristup dugoročnim kreditima, ali i plasmanom akcija gde je to nužno i moguće, kao kroz finansiranje izvozne trgovine i potporu reformi politike".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta