Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Utvrđen Nacrt zakona o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine
Vlada Vojvodine utvrdila je u sredu Nacrt zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine i po hitnom postupku uputila ga pokrajinskoj skupštini na razmatranje i usvajanje, saopšteno je na Internet stranici pokrajinske vlade. Taj dokument sačinjen je u skladu sa nedavno potpisanim Sporazumom Vlade Srbije i Vlade Vojvodine o prenosu imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Tim sporazumom predviđeno je da pokrajina inicira donošenje Zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine po hitnom postupku, kao i da će Vlada Srbije prihvatiti donošenje tog zakona, takođe po hitnom postupku, i uvrstiti taj zakonski predlog na prvu narednu sednicu Narodne Skupštine Srbije.

Zakonom o Razvojnom fondu Vojvodine uređuje se osnivanje, položaj, način finansiranja, poslovi, upravljanje, kontrola rada, nadzor i druga pitanja od značaja za rad te institucije, koja se osniva zajedničkim vlasničkim učešćem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Predviđeno je i da se taj fond registruje u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, i da svoju pravnu formu može promeniti u akcionarsko društvo, u skladu sa odlukom skupštine Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Kako je navedeno u saopštenju, osnivački kapital Fonda treba da bude novčani ulog u ukupnom iznosu od deset miliona dinara, a u osnovnom kapitalu Fonda, AP Vojvodina učestvuje sa 78,11% a Republika Srbija sa 21,89%.

Predviđeno je da Fond treba da učestvuje u ostvarivanju programa i projekata baziranih na ekonomskim principima pokrajine Vojvodine, u cilju razvoja privrede, poljoprivrede, preduzetništva, kao i podsticanja osnivanja malih i srednjih preduzeća, zapošljavanja, izvoza, ravnomernog regionalnog razvoja i drugih programa i projekata iz izvornih ili poverenih nadležnosti.

Fond bi trebalo da se bavi poslovima koji se odnose na odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, i drugim poslovima u skladu sa zakonom.

Sredstva za obavljanje poslova Razvojnog fonda Vojvodine, kako je predviđeno, mogu se obezbeđivati iz prihoda samog Fonda, budžeta, donacija i pomoći stranih i domaćih pravnih i fizičkih lica, prometa hartijama od vrednosti i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Zakonom je propisano da će Vlada Srbije i Vlada Vojvodine, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, zaključiti ugovor o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine. Sledeće sednica Skupštine Vojvodine sazvana je za 14. decembar a pokrajinski funkcioneri ranije su najavili da bi zakon o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine mogao da bude donet u republičkom parlamentu do kraja ove godine.


NBS FX reserves at EUR 10.6494 billion at end-November
NBS FX reserves amounted to EUR 10,649.4 million at end-November, covering M1 by 432 percent and more than seven months of imports of goods and services, the National Bank of Serbia said in a release on its website.

The largest inflows to FX reserves during November came from the sale of RS securities in the international and domestic financial markets (EUR 663.0 million) and credit disbursement and grants (EUR 30.3 million).

The largest outflows from FX reserves during the month were triggered by repayments to the IMF (EUR 104.9 million). Other outflows from FX reserves included banks’ withdrawal of excess allocations under FX required reserves (EUR 74.8 million, net), the settlement of obligations to foreign creditors (EUR 16.1 million) and servicing of frozen FX savings (EUR 3.7 million).

Net FX reserves, defined as FX reserves less banks’ required reserves and drawings from the IMF, came at EUR 6,672.0 million at end-November.

Trading volumes in the IFEM reached EUR 1,650.9 million, down EUR 232.3 million from October. In the year to November, interbank trading volumes totalled EUR 16.1 billion.

During the month, the dinar appreciated against the euro by a nominal 0.6 percent and the NBS did not intervene in the IFEM.


Energoprojekt Visokogradnja builds hospital in Kazakhstan -
Energoprojekt Visokogradnja has signed an agreement with the multi-profile clinic Sofie Medgroup, as the investor, to carry out construction, vocational and installation works and equip a hospital in the city of Aktau, Kazakhstan with the necessary medical equipment.

The value of this agreement is USD 25.1 million (VAT included), and Energoprojekt Niskogradnja will be have 15 months to finish all the works, the company said in a release on the website of the Belgrade Stock Exchange.


Javni dug Srbije 60,5% BDP-a na kraju novembra 2012.
Javni dug Srbije je na kraju novembra bio 1.978 milijardi dinara (17,56 mlrd EUR), što je 5,2% više nego na kraju pretodnog meseca, objavila je Uprava za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

Kako se navodi na sajtu te uprave, na kraju novembra javni dug je iznosio 60,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Najveći uticaj na povećanje javnog duga Srbije je, perecizira se, imala je emisija evrobveznica Srbije 2017. godine od 750 mil USD koja dospeva u novembru 2017. godine.

Tokom novembra Srbija, se dodatno zadužila kroz hartije od vrednosti denominovane u dinarima u iznosu od 25,1 milijardi, kao i hartije denominovane u evrima u iznosu od 38,5 milijardi.

Najznačajnije stavke u servisiranju javnog duga Srbije tokom novembra predstavljale su otplate obaveza po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti 13 milijardi dinara, od čega je glavnica 11,16 milijardi dinara).

Slede obaveze po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti 4,4 milijardi dinara (od čega glavnica 4,2 milijardi dinara), kao i servisiranje obaveza domaćim bankama u ukupnom iznosu od 1,2 milijardi dinara (od čega je glavnica 1,1 milijardi dinara).

Javni dug je na kraju oktobra bio 1.880 milijardi dinara ili 16,59 mlrd EUR, dok je na počeku 2012. iznosio 14,78 mlrd EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta