Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Lidl" prvi objekat gradi u Zrenjaninu
Zrenjanin je prvi grad u Srbiji sa kojim je nemački diskontni lanac "Lidl" potpisao ugovor o kupovini zemljišta za gradnju svog objekta, potvrđeno je "Blicu" u upravi ovog grada.

Predstavnici ove nemačke kompanije su krajem prošle nedelje sa gradonačelnikom Zrenjanina dr Miletom Mihajlovim potpisali ugovor o kupovini zemljišta kod glavne autobuske stanice u ovom gradu. Na toj lokaciji se planira gradnja supermarketa veličine oko 2.000 kvadratnih metara u koga će biti uloženo 1,5 mil EUR. Ovaj objekat trebalo bi da zaposli oko 25 radnika.

Mileta Mihajlov, gradonačelnik Zrenjanina, kaže da je dolazak "Lidla" u ovaj grad dokaz da Zrenjanin ima budućnost.

- Ovo je dokaz da imamo efikasnu i brzu administarciju koja je odmah odreagovala na ponude investitora - kaže Mihajlov.

Upućeni tvrde da "Lidl" neće otvarati objekte sporadično jer poslovna politika te kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori ceo niz njihovih prodavnica. Prema saznanju "Blica", takvih lokacija u Srbiji treba da bude 22. Dva grada koja su se ranije pominjala kao sigurne lokacije za gradnju "Lidl"-ovih objekata jesu Novi Sad i Valjevo.


Suficit Srbije sa CEFTA članicama u januaru 54 mil USD
Srbija je u januaru ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 54 mil USD, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija je u zemlje CEFTA tokom januara najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila kameni ugalj, koks i brikete, gvožđe i čelik, struju, kao i povrće i voće.

Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 151,1 mil USD, a uvoz je bio 97,1 mil USD, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 155,6%.

Srbija je u 2011. godini ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od oko 1,5 mlrd USD, što je, takođe, bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.


Centroproizvod invests EUR 50 million in Stampa
Nemanja Popov, director general of the business system Centroproizvod, says in an interview with the daily Press that EUR 25 million have been invested in Stampa upon its acquisition, adding that another EUR 25 million will be invested in that company in the following period.

When asked what that money has been invested in, Popov says:

- We've invested in a comprehensive improvement of the retail network through both its modernization and unification and investments in employees, whose better performance increases the quality of services rendered to consumers. In that way, Centro Stampa will be one of the domestic companies that also directly invest in the domestic economy.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta