Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Grci grade još dve deonice Koridora 10
Preduzeće "Koridori Srbije" potpisalo je danas sa grčkom "Ternom" ugovor vredan oko 100 mil EUR za izgradnju Koridora 10, od Grabovnice kod Leskovca do Grdelice i od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, u dužini od 31,5 km.

- Radovi bi trebalo da počnu polovinom aprila - najavio je u vladi direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić navodeći da će se radovi finansirati iz zajma Svetske banke i da je rok za ceo posao dve godine.

- Na tim deonicama će se graditi veoma složeni objekti na teškom terenu - rekao je Mišić za Tanjug.

Mišić je potpisao ugovor sa tehničkim direktorom "Terne" Tagkasom Teodorosom i tom prilikom izjavio da očekuje što skoriji početak radova. Ugovor je potpisan nakon održanog javnog tendera prošle godine i razmatranja 20 ponuda zainteresovanih ponuđaca, kao i dobijene saglasnosti banke.

Izgradnja autoputa Grabovnica-Grdelica obuhvata prvi lot, ukupne dužine 5,5 km, sa rokom od dve godine.

Izgradnja autoputa na delu Vladičin Han - Donji Neradovac se sastoji od tri lota, ukupne dužine 26 km, a rok je takođe 24 meseca za svaki deo. Prvi lot obuhvata deonicu Vladičin Han-Prevalac u dužini od 10 km, drugi - Prevalac-Suvi Dol u dužini devet kilometara i treći - Suvi Dol-Donji Neradovac u dužini od sedam kilometara.

"Terna" osim ovih deonica izvodi radove na istočnom kraku Koridora 10, na gradnji tunela Progon i Pržojno Padina, koji će biti deo obilaznice oko Dimitrovgrada.

Ugovorena vrednost radova za taj posao je 3,83 milijarde dinara. Izvođač je uveden u posao u oktobru prošle godine i ima rok od 720 dana, a trenutno se na terenu obavljaju pripremni radovi.

Sa "Ternom" i grčkim firmama "Actor" i "Subtera" u januaru je potpisan ugovor za gradnju autoputa od Proseka kod Niša do Crvene Reke, a ukupna dužina te deonice je 22,5 km i radovi obuhvataju izgradnju trase, mostova i tunela Brncarevo.


Suficit od 70,09 mil USD u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa Italijom
Vrednost ukupnog prometa poljoprivrednih proizvoda izmedju Srbije i Italije u 2011. godini iznosio je 231,4 mil USD, sa suficitom na srpskoj strani od 70,9 mil USD, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

Razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnoj trgovinskoj razmeni Srbije i Italije u 2011. godini učestvovala je sa 7,4%.

Srbija je u Italiju izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 151,2 mil USD, dok je uvoz iz Italije iznosio 80,2 mil USD.

Najznačajniji poljoprivredni proizvodi u lanjskom izvozu iz Srbije u Italiju bili su merkantilni kukuruz, soja, sojino ulje, pečurke, beli šećer, šećerni rezanci, sokovi, višnje, maline, kupine, šljive, orasi, med, juneće meso...

Vodeći poljoprivredni proizvodi u uvozu iz Italije u Srbiju u 2011. bili su pirinčano brašno, seme šećerne repe, maslinovo i palmino ulje, ćuretina, pšenični griz, riblji fileti, rendani sirevi, voćne sadnice, sveže cveće, paradajz, beli luk, krastavci, kivi, kafa...

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije, potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji 13. novembra 2009. godine u Rimu.

U skladu sa tim memorandumom, kako je ranije najavljeno, ministri poljoprivrede Dušan Petrović i Mario Katania potpisaće danas u Beogradu u okviru drugog samita Srbija -Italija, protokol o saradnji u oblasti ruralnog razvoja i kvaliteta u oblasti agrara.


Referentna kamata NBS ostala na 9,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je danas referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5% godišnje.

Kako se navodi u saopštenju, NBS je stopu referentne kamate zadržao na istom nivou uzimajući u obzir faktore inflacije koji deluju na srednji rok, kao što su niska tražnja, rast uvoznih cena, rizici iz međunarodnog okruženja i fiskalne politike.

Poslednja promena osnovne kamatne stope NBS bila je 19. januara, kada je kamata smanjena za 0,25 procentnih poena.

U saopštenju se dodaje da se u skladu s ranijim projekcijama Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija u januaru vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 5,6%. Ciljana inflacija za januar 2012. bila je u rasponu od tri do šest odsto.

Nastavak pada inflacije posledica je, pre svega, niske tražnje i visokih mesečnih stopa inflacije iz istog perioda prethodne godine.

NBS očekuje da će međugodišnja inflacija u martu ili aprilu biti oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Donja ciljana granica inflacije za mart je 2,9%, a za april 2,8%.

Izvršni odbor NBS je naglasio da je održavanje budžetskog deficita u skladu sa zakonskim pravilima o fiskalnoj odgovornosti predstavlja jedan od ključnih preduslova očuvanja makroekonomske stabilnosti Srbije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. aprila 2012. godine, dodaje se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta