Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Glass industry" preuzeo "Srpsku fabriku stakla"
Konzorcijum bugarskih firmi "Rubin" i "Glass industry" preuzeo je u utorak (17. aprila 2012. godine) "Srpsku fabriku stakla" od "Srbijagasa".

Garant ugovora je Korporativno-trgovinska banka iz Sofije, vlasnik bugarskih firmi koje preuzimaju paraćinsku staklaru.

Na vanrednoj skupštini za novog generalnog direktora Staklare je izabran Beihan Ademov Velijev, predsednik Nadzornog odbora je Slobodan Tomović, dosadašnji predsednik Upravnog odbora fabrike. Izvršni Odbor broji pet članova i biće okosnica upravljačke strukture u fabrici.

Konzorcijum bugarskih firmi "Rubin" i "Glass industry" potpisao je krajem marta dokument o preuzimanju 63% vlasništva u Srpskoj fabrici stakla iz Paraćina od "Srbijagasa" po ceni od 35 mil EUR.

Bugarski vlasnik planira da u narednom priodu investira u modernizaciju fabrike obaveznih 22 mil EUR. Međutim, investicije u fabriku u kojoj je tehnologija zastarela biće duplo veće i iznosiće, kada se okončaju, 40 mil EUR, rekao je na konferciji za novinare predstavnik Korporativno-trgovinska banke Nihad Čoragić.

On je dodao da vlasnik računa da će uložene pare vratiti posle sedam godina rada fabrike.

- Savremenu opremu nabavićemo iz Nemačke. Tamo će na osposobljavanje uskoro krenuti radnici koji će raditi na robotizovanim, novim mašinama, izjavio je Čoragić i dodao da će, zbog toga, Staklara već sledeće nedelje raspisati konkurs za prijem oko 50 novih inženjera, tehničara i radnika druge struke. Kadrove će tražiti po celoj Srbiji, ako ih ne bude u Paraćinu.

Kada se završi modernizacija, "Srpska fabrika stakla" biće lider u proizvodnji ambalaže na Balkanu. Staklena masa za proizvodnju ambalaže iz novih peći poteći će u savremene mašine i krenuće proizvodnja krajem godine, objasnio je Čoragić.

Tada će, prema njegovim rečima, godišnja prizvodnja biti 120.000 tona staklene ambalaže. Prihod od prodaje trebalo bi da iznosi milion evra.

- Sledeća dva meseca smo u tranzicionom poslu tako da za sada imamo mešovito rukovodstvo koje će raditi u četiri grupe, kako bismo što pre krenuli sa osavremenjavanjem fabrike. Tranzicioni proces biće završen do 15. maja - objasnio je Čoragić.

"Srbija gas" će u naredna dva meseca predati sve poslove novom vlasniku fabrike.

Govoreći o socijalnom programu Slobodan Tomović, predsednik Nadzornog odbora je rekao da će zaposleni koji hoće dobrovoljno da odu iz fabrike dobiti 300 EUR po godini radnog staža. Do sada se oko 500 staklaraca prijavilo za dobrovoljni odlazak.

Fabrika zapošljava trenutno 1.700 radnika, koji rade u tri smene.


MMF prognozira rast srpske privrede od 0,5% u 2012.
Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak (17. aprila 2012. godine) je značajno povećao prognozu privrednog rasta evropskih zemalja u tranziciji, pri čemu je za Srbiju objavljena prognoza rasta od 0,5% u ovoj i 3% u sledećoj godini.

U saopštenju MMF-a se navode očekivanja privrednog rasta tranzicionih zemalja centralne i istočne Evrope od 1,9% u ovoj i 2,9% u 2013. godini, što je značajno više u odnosu na prognozu iz januara od 1,1% u ovoj i 2,4% u sledećoj godini, prenela je agencija AFP.

- Kratkoročni izgledi za rast evropskih privreda u tranziciji su u bliskoj vezi sa razvojem situacije u evrozoni. Veći deo posledica usporenja rasta zone evra sa kraja 2011. je već apsorbovan, pa se očekuje da će 2012. godine rast trgovine i proizvodne aktivnosti ubrzati, kako u evrozoni, tako i u čitavom svetu - navodi se u redovnom polugodišnjem izveštaju MMF-a.

Region evropskih zemalja u tranziciji obuhvata države centralne i istočne Evrope uključujući Tursku, ali ne i članice evrozone Estoniju, Slovačku i Sloveniju, kao ni Češku, za koju MMF smatra da ima napredniji status.

Fond očekuje da će najveći rast u regionu ostvariti Poljska, od 2,6% u ovoj i 3,2% u 2013. godini, što predstavlja usporenje rasta u odnosu na prošlogodišnjih 4,3%. Sledi Turska sa prognoziranim rastom od 2,3% u 2012. i 3,2% u 2013. godini.

Od nama susednih zemalja, MMF za Hrvatsku predviđa da će ove godine zabeležiti pad domaćeg bruto proizvoda od 0,5%, a zatim i rast sledeće godine od jedan odsto. Za Mađarsku Fond u ovoj godini ne očekuje ekonomski rast, dok bi on sledeće godine trebalo da iznosi 1,8%.

Prošle godine su evropske zemlje u tranziciji ostvarile privredni rast od 5,3%, dok je rast razvijenog dela Evrope, kojeg čine članice evrozone i Britanija, Češka, Danska, Island, Norveška, Švedska i Švajcarska, iznosio samo 1,4%.


Italy's Vescovini starts construction of car parts factory in Sabac
Italy's Vescovini has started the construction of a EUR 5 million factory in Sabac, which will employ 100 workers.

According to the words of Federico Vescovini, the director and co-owner of that factory, it will be put in operation in November this year.

In the first phase, in November 2012, between 50 and 60 people will get a job at the factory, which will be working at full capacity starting from February 2013.

Last year Vescovini bought a 7-hectare land equipped with municipal infrastructure in the northwest industrial zone in Sabac.

The Italian company has also agreed to cooperate with the Secondary Technical School in Sabac, whose students will be trained at the future factory.

According to the words of Sabac Mayor Milos Milosevic, the arrival of the Italian investor is a reward for the 10-year management policy pursued by that city.

Milosevic also noted that other Italian and Austrian investors had also announced their investments in Sabac.

The city owns 500 hectares of fully equipped land in aforementioned industrial zone.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta