Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RADOSAVLJEVIĆ:Traže se krivci za Agrobanku
Za loše poslovanje Agrobanke verovatno će biti pokrenuti zakonski mogući postupci odgovornosti - kaže za "Novosti" Goran Radosavljević, državni sekretar Ministarstva finansija.

- Osim države, u Agrobanci bili su i drugi akcionari koji su sada ostali bez ičega. Ova banka je, inače, na kraju prošle godine imala gubitke od 29,4 milijarde dinara. NBS je zato odlučila da im oduzme licencu i Agenciji za osiguranje depozita dala rok od 25 dana da odluči da li će Agrobanka ići u stečaj, a nova vlada Srbije će odlučivati o sudbini "nove" Agrobanke.Postoji nekoliko rešenja: da država ostane njen jedini vlasnik i da je dokapitalizuje, pripoji nekoj od banaka ili pronađe partnera i proda - konstatuje Radosavljević.

Oduzimanje dozvole za rad Agrobanci nije izazalo nikakve potrese u bankarskom sistemu, jer je, kako tvrdi Radosavljević, za jedan dan obaveze te banke prema klijentima preuzela Nova Agrobanka.

- Država je dala Agenciji za osiguranje depozita obveznice u vrednosti 85 miliona evra i po tom osnovu stekla vlasništvo u Novoj Agrobanci, dok je Agencija kao osnivački ulog dala pet miliona evra i dodatnih 25 mil EUR za obezbeđivanje likvidnosti nove banke - podseća Radosavljević.

Nova banka ima epitet "banke za posebne namene". U tome, tvrdi Radosavljević, nema ništa neobično, jer ova institucija, zasad, služi da održi poslovanje ovog sistema stabilnim.

- Videćemo šta je strategija države kada je ova banka u pitanju - konstatuje Radosavljević i dodaje da je važno da su kompletni depoziti sigurni i prebačeni u novu instituciju, kao i jedan deo kreditnog portfolija, dok su oni sumnjivi zadržani pod okriljem stare Agrobanke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta