Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KPMG "bez mišljenja" o Agrobanci
Beograd -- Revizorska kuća KPMG uzdržala se od mišljenja o finansijskom izveštaju Agrobanke za 2011. godinu, koji je sačinila prinudna uprava, piše Danas.
dopisu koji je potpisala ovlašćena revizorka Stana Jovanović, podseća se da je u Agrobanku 29. decembra prošle godine uvedena prinudna uprava, a da su zatim najveći akcionari doneli Plan aktivnosti na koji je saglasnost dala Narodna banka Srbije.

Prema finansijskom izveštaju prinudne uprave, nastavlja revizorka, banka je za godinu završenu 31. decembra iskazala gubitak od 29,5 milijardi dinara, od čega gubitak iznad iznosa kapitala od 11,8 milijardi, a pokazatelj adekvatnosti kapitala je znatno ispod zakonom propisanog minimuma.

„Uprkos ovim okolnostima, Banka je pri sastavljanju finansijskih izveštaja za 2011. godinu koristila pretpostavku o nastavku poslovanja u doglednoj budućnosti. Na datum odobrenja finansijskog izveštaja za izdavanje, propisani plan aktivnosti nije sadržavao detalje o konkretnim merama i postupcima koji bi pružili jasnu i uverljivu osnovu da će banka u doglednoj budućnosti uskladiti svoje poslovanje sa zakonskim propisima u pogledu visine kapitala, pokazatelja adekvatnosti kapitala i likvidnosti. Navedene činjenice ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti, koje mogu dovesti u sumnju mogućnost banke da nastavi svoje poslovanje u doglednoj budućnosti. Zato ne izražavamo mišljenje o priloženom finansijskom izveštaju“, zaključuje revizorka.

Revizorska kuća KPMG je tokom tri godine zaredom davala pozitivno mišljenje o godišnjim finansijskim izveštajima Agrobanke, koja je tokom tih godina poslovala pozitivno.

Za redovnu kontrolu poslovanje banke bila je nadležna i NBS, koja nije imala javnih primedbi sve do sredine prošle godine. Deo akcionara Banke, pre svega zastupnika slovenačkog kapitala, dovodi u sumnju izveštaj prinudne uprave Banke za prošlu godinu i zahteva superreviziju i prošlogodišnjeg i finansijskih izveštaja banke iz prethodnih godina.

Dva puta zakazivana Skupština Agrobanke na kojoj je o predlogu za angažovanje superrevizora trebalo da se odluči, otkazivana je zbog nedostatka kvoruma. Predstavnici države, koja poseduje oko 20 odsto Agrobanke, bojkotovali su ove sednice.

Deo akcionara sumnjiči državu da želi da preuzme Agrobanku. Da ima takvih apetita, država je pokazala pre nekoliko godina kad je jedan međunarodni kredit za koji je banka bila administrator, konvertovala u svoje vlasništvo, piše Danas.


Calzedonia in Ruma - Agreement signed to purchase building land for factory
Goran Vukovic, the mayor of Ruma, and Jasna Prapotnik, the director of Calzedonia's future factory in Ruma, signed an agreement on the purchase of a building land on May 7th, it was announced on the municipal website.

The factory in Ruma will hire 70 workers until the year's end to make swimming suits. The plan is to employ 264 people at the factory by 2015.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta