Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stara Agrobanka ide u stečaj
Stara Agrobanka ide u stečaj. Iako Agencija za osiguranje depozita ima rok do polovine maja da odluči šta će sa ovom bankom, koja je "pod administracijom", rešenje je već doneto. U njoj su ostala potraživanja akcionara, kao i dugovi firmi koje su u stečaju, od 290,4 mil EUR, a na Novu Agrobanku preneti su svi depoziti građana, i preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i deo potraživanja.

Akcionari stare Agrobanke neće ostati kratkih rukava, iako je ova banka izgubila dozvolu za rad. Njihova potraživanja, bilo da su po osnovu akcionarskog uloga ili ulaganja na berzi, ostaju u toj banci pod administrativnim upravljanjem i moći će da se naplate.

Deo novca za te svrhe postoji, a prodajom imovine preduzeća koja nisu vratila kredite, obezbediće se još sredstava - kažu u upravi Nove Agrobanke. - Od iznosa koji se bude prikupio i akcionari će biti namireni u određenom procentu.

Prema Zakonu o bankama, u roku od dve godine država mora da odluči šta će biti sa Novom Agrobankom, da li će je prodati, pošto je osnivač Agencija za osiguranje depozita, ili će da je dokapitalizuje.

- Novoformirana banka je potpuno zdrava i nastavlja sa daljim radom - navode u upravi Nove Agrobanke.


NBS će podići referentnu kamatnu stopu ako pritisak na dinar potraje
Trenutni pritisci na slabljenje dinara prema evru pokazaće se privremenim ukoliko nova vlada brzo bude primenila valjane mere fiskalne konsolidacije, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

- Ako mere fiskalne konsolidacije ne budu brzo sprovedene, NBS će, zbog očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti, biti prinuđena da reaguje znatnim povećanjem referentne kamatne stope i stope obaveznh rezervi, što će pogoditi srpsku privredu - istakao je Marković drugog dana Prvog samita finansijskih direktora u Aranđelovcu.

- Takav način očuvanja stabilnosti ima svoj trošak i biće problem za privredu -precizirao je viceguverner.

Marković je napomenuo da je "centralni scenario" NBS da je realno brzo očekivati donošenje validnog programa fiskalne konsolidacije i da u suprotnom centralna banka ne bi tako intenzivno intervenisala na deviznom tržištu.

Podsetivši da su intervencije od početka godine dostigle oko 1,2 mlrd EUR, on je istakao da tako intenzivne intervencije imaju smisla samo ako se očekuje da su šokovi na kurs dinara privremenog karaktera.

- Da ne očekujemo da su šokovi privremeni, ne bismo ovako intenzivno intervenisali već bismo odmah podigli referentnu kamatnu stopu - rekao je viceguverner napominjući da se njeno podizanje ni sada ne može isključiti zbog veličine šoka, ali da će ono biti mnogo manje zbog očekivanja da je šok privremen.

Marković je podsetio da je pre nekoliko dana Fiskalni savet izašao sa programom fiskalne konsolidacije, koji se, prema njegovom mišljenju, "čini vrlo validnim".

Kako je objasnio viceguverner, devizno tržište reaguje, ne samo u trenutku donošenja mera, već i onda kada njihovo donošenje postaje izvesno, tako da je imajući u vidu da je veliki deo kretanja na deviznom tržištu vođen i psihološkim razlozima, dovoljno videti jasnu nameru buduće vlade da će mere biti sprovedene, pa da to utiče na stabilizaciju na deviznom tržištu.

Marković je napomenuo da bi to moglo da se desi već u junu ili julu. Prema njegovim rečima, cenovna i finansijska stabilnost mogu se postići manjom restriktivnošću monetarne politike što su fiskalna konsolidacije i strukturne reforme intenzivniji i efektivniji.

Marković je naveo da je sveobuhvatna fiskalna konsolidacija preduslov za uspešnu dinarizaciju finansijskog sistema Srbije, i trajno nižih kamatnih stopa za privredu.

- Ako bismo imali valjanu fiskalnu konsolidaciju, to bi otvorilo prostor trajno nižim kamatnim stopama i trajnom smanjenju neželjenih pojava i vodilo bi uspešnoj dinarizaciji - rekao je viceguverner.


Suficit u agraru 400 mil USD u prvom kvartalu 2012. godine
Srbija je za prva četiri meseca 2012. godine ostvarila suficit od 399,9 mil USD u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda, što je rast od 9,8% u odnosu na isti period lane, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković.

- Od početka januara do kraja aprila izvezeno je poljoprivredno prehrambenih proizvoda za 841,6 mil USD, a uvezeno za 441,7 mil USD. Pokrivenost uvoza izvozom je 190,5% - rekao je on za Tanjug.

Izvoz je porastao za 4,3% u odnosu na rezultate iz vremena januar-april 2011. godine, sa ukupnim učešćem u ukupnom robnom izvozu od 24,7% dok je vrednost uvoza za 0,2% manja sa ukupnim učešćem u uvozu od 7,1%.

Najvažniji izvozni proizvodi u agraru bili su žuti kukuruz čiji je izvoz dostigao vrednost od 219,9 mil USD, zatim rafinirani šećer od šećerne repe, zamrznuta malina roland, jestivo ulje od suncokreta, jabuke sveže, sojino sirovo ulje, gazirana bezalkoholna pića, pivo.

- Posmatrano po odsecima u izvozu dominiraju žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 294,8 miliona dolara, sa ucešćem od 6,8% u ukupnom robnom izvozu kako i voće i povrće, sa vrednošću izvoza od 144,3 mil USD i učešćem od 4,2% - rekao je Stanković.

- Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa "nekonkurentnih" proizvoda - sirova kafa, banane, pomorandže, čaj, kakao, začini - naveo on.


'Sunoko' is not giving up sugar factories in Zabalj and Crvenka
"MK Group" believes that there are great chances for the positive attitude of the Competition Protection Commission with some additional conditions. Public call is still open, and the final decision of the Commission is still awaited - stated for "Dnevnik" journal, Sunoko's CEO, Ljubisa Radenkovic, when asked whether "MK Group" was still in the game for buying sugar factories owned by "Hellenic Sugar" in Serbia .

- It is important to understand that when sugar factory operate, coal mines operate as well, as it is required to have large quantities of crude oil, petroleum, stone. For example, during the four months of the campaign for "MK Group", 400 trucks have been working 24 hours a day. In addition, net export for 100 euros of exported sugar is 80 euros. On a net export for steel of 100 euros, realistic net exports doesn't exceed 20 euros, because 80 percent comes from import. So, 100 euros of sugar is as if you export 400 euros of steel - Mr.Radenkovic explained for "Dnevnik".

Speaking of the purchase price of sugar beets, CEO of Sunoko, a company operating within MK Group, noted that the current contract price of sugar beet, which the company applies ranges from 36 to 40 euros, depending on the contractual terms, parity payment terms and reference quality.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta