Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Univerzal banka povećava kapital
Univerzal banka ad iz Beograda podnela je Narodnoj banci na saglasnost informaciju o merama za povećanje kapitala kako bi se već uplaćeni iznos od 6,25 mil EUR uključio u dopunski kapital banke, obavestila je ta banka investitore na Beogradskoj berzi. Ovu informaciju je Skupština akcionara Univerzal banke usvojila na svojoj vanrednoj sednici 8. juna ove godine.

Tada su, zbog promena u vlasničkoj strukturi banke, izvršene i promene u njenom Upravnom odboru, pa su sada njegovi članovi Vladimir Živanović, direktor za razvoj i investicije "Farmakoma" iz Šapca i biznismen Nebojša Divljan, koji je ranije bio visoko pozicionirani rukovodilac u "Delta holdingu", a zatim u "Delta Generali". Trenutno se pominje kao predsednik Upravnog odbora KK "Radnički".

U izveštaju sa vanredne sednice svoje Skupštine, Univerzal banka navodi da je NBS u decembru prošle godine donela novu odluku o načinu utvrđivanja kapitalne adekvatnosti kod banaka i njome uspostavila mnogo restriktivniju metodologiju od one koja je važila do tada, "čime je adekvatnost kapitala kod svih banaka smanjena". Strane banke su, navodi se u izveštaju, povukle kapital iz svojih matica, a Univerzal banka je potražila investitore na domaćem i stranom tržištu. Kako je nominalna cena njene akcije dvostruko viša od tržišne, a kako po Zakonu o privrednim društvima emisiona cena akcije ne može biti niža od nominalne, Banka nije mogla da poveća kapital kroz emisiju akcija, nego se odlučila na "obezbeđivanje subordinirane obaveze koja se pod određenim uslovima može uključiti u dopunski kapital Banke", navodi se u izveštaju.

Narodnoj banci Srbije podneta je informacija o tome i zatražena saglasnost da se već uplaćenih 6,25 mil EUR uključe u dopunski kapital Banke. Ovim iznosom subordiniranih obaveza Banka je, tvrdi se, obezbedila adekvatnost kapitala malo iznad propisane, a namerava da do kraja godine na isti način obezbedi još 6 mil EUR kapitala.

Prošle nedelje je guverner NBS Dejan Šoškić potvrdio da NBS vrši superviziju poslovanja Univerzal banke, a mediji su špekulisali da je predmet provere njena vlasnička struktura, odnosno da se sumnja da Miroslav Mišković u toj banci ma veći udeo nego što pokazuje Centralni registar hartija od vrednosti. Nijedan od akcionara Univerzal banke nema 5% udela u njoj, a "Delta investment" je treći po veličini akcionar sa nešto iznad 4,9%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta