Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ni uplate ni datuma za rafineriju - Sve izvesnije da će Smederevo tužiti "Comico Oil"
Dan uoči isteka dopunskog roka za izmirenje obaveze plaćanja 652 miliona dinara zakupa zemljišta na kome treba da bude izgrađena rafinerija sastali su se predstavnici grada Smedereva i kompanije "Comico Oil", ali će grad najverovatnije zaštitu potražiti na sudu jer investitor ni u sredu nije uplatio zakup.

Da li će se trogodišnja saga o smederevskoj rafineriji nastaviti trebalo bi da bude poznato vrlo brzo. "Comico Oil" naime ni do srede (4. jula), kada je istekao dopunski rok za uplatu 652 miliona dinara zakupnine za 113 hektara zemlje na 99 godina, novac nije uplatio.

- Sastanak je bio korektan, pokazano je obostrano razumevanje. I njima je jasno da je bankarska procedura kod odobravanja kredita komplikovana i duža od 60 dana. Rastali smo se tako što nam je rečeno da će gradonačelnica, posle konsultacije sa stručnim službama, odlučiti šta dalje, odnosno da će poštovati zakon. Čekamo dopis koji treba da nam pošalju u kome će to šta znači "poštovati zakon" verovatno biti detaljno objašnjeno - govori za "Blic" Radomir Radivojević iz "Comico Oil"-a i dodaje da su oni bili spremni da izađu sa datumom koliko će kasniti i da su voljni da za svaki dan zakašnjenja plate zateznu kamatu.

Međutim, kako kaže, niko od predstavnika grada nije insistirao na ma kakvom datumu, kada bi ta uplata eventualno mogla da legne na račun Smedereva, pa o tome nije ni razgovarano.

Možda ljudima iz "Comico"-a nije eksplicitno rečeno, ali je zato u saopštenju koje je nakon sastanka novinarima prosledila smederevska gradska uprava prilično jasno nagovešteno "da ugovor mora da se poštuje" i da će zaštitu grada preuzeti javni pravobranilac.

- Mi smo po članu 21 ugovora, pre nego što bismo pokrenuli sudski spor, bili obavezni da ih opomenemo i ostavimo primereni rok, što je i učinjeno. Sačekaćemo sutrašnji izvod računa i ukoliko ne bude uplate, sledeći korak bi bio podnošenje tužbe za raskid ugovora Osnovnom sudu u Smederevu. Nakon konsultacija sa gradonačelnicom, ako ne uplate do kraja dana, kao javni pravobranilac biću prinuđena da podnesem tužbu, na to me i Zakon o javnom pravobranilaštvu obavezuje - kaže Milena Nisev, smederevski javni pravobranilac.

Prošlog petka gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović rekla je da će ako "Comico" zakupninu uplati u međuvremenu, pre ili nakon pokretanja parnice, o tome šta će dalje biti, da li će ugovor ostati na snazi ili pak biti raskinut, odlučivati Gradska skupština.

Kako objašnjava, Skupština je i donela odluku o izdavanju zemljišta u zakup i odredila rok, tako da je na njoj da presudi šta bi u tom slučaju bilo


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta