Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srpski "fića" kreće u svet
Železnički transport automobila novog "Fiat" modela "500L" od Kragujevca do Luke Bar počinje u ponedeljak (13. avgust 2012. godine), najavile su "Železnice Srbije".

Prvi voz će od "Fiat automobila Srbije" u Kragujevcu sa 16 vagona prevesti ukupno 208 novih automobila "500 L" namenjenih izvozu.

Novi "Fiat" model "500L", koji se ekskluzivno proizvodi u Kragujevcu, počeće zvanično da se prodaje u Evropi od 1. oktobra. Taj automobil može se od prošlog meseca poručiti u Italiji i na većim evropskim tržištima, a biće plasiran ukupno na više od 100 tržišta u svetu uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i region Azije i Pacifika.

Železnice su najavile da će do kraja godine sa 130 vozova transportovati 26.000 automobila, a za 2013. je planiran prevoz 160.000 automobila sa 14 vozova nedeljno.

U "Fiat automobilima Srbije" (FAS) ranije je rečeno Tanjugu da se sve u vezi sa proizvodnjom i prodajom novog modela "500L" odvija planiranom dinamikom i da će od oktobra početi prodaja, najpre na prioritetnim tržištima - u Italiji i u Srbiji.

Prema rečima generalnog direktora FAS-a Antonia Chezare Ferare, "500L" će se na italijanskom tržištu "500L" prodavati po ceni od 15.500 EUR. U Srbiji će cena osnovne verzije tog automobila biti 13.490 EUR, a u ponudi su tri motora koja karakterišu niži nivoi štetnih emisija i ugljen-dioksida.


Mlekara Imlek nije monopolista
Beograd -- Vrhovni kasacioni sud poništio je rešenje Komisije za zaštitu konkurencije kojim je Imleku i Mlekari Subotica utvrđena zloupotreba dominantanog položaja.
Kako je saopštio Denjub fuds grup, u čijem sastavu su te mlekare, poništeno rešenje se odnosi na navodne ranije utvrđene zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu otkupa sirovog mleka.

Na taj način, mlekarama će biti vraćeno tri miliona evra, uplaćenih na ime novčane kazne, uvećanih za iznos kamate, piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir pravne argumente kojima se, između ostalog, osporava zakonitost prvobitne presude Upravnog suda i njena pravna osnovanost, u obrazloženju presude Vrhovnog kasacionog suda navodi se i da ne postoji pravnosnažno rešenje, niti je u upravnom postupku utvrđeno da su navedene kompanije zloupotrebile dominantan položaj na tržištu.

U martu ove godine, Upravni sud Srbije je, nakon preispitivanja prvobitne presude, doneo odluku kojom se poništava rešenje Saveta Komisije za zaštitu konkurencije kojim je utvrđeno da su mlekare zloupotrebile dominantan položaj.

U obrazloženju odluke Upravnog suda, tada je navedeno da, iako je tuženi organ pravilno primenio Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje relevantnog tržišta, Komisija za zaštitu konkurencije nije sprovela test pretpostavljenog monopolskog povećanja cena.

Komisija je utvrdila relevantno tržište ograničavajući ga jednim administrativnim obeležjem kao tržište premiranog mleka i na taj način povredila pravo podnosilaca zahteva na pravično suđenje budući da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužilaca, piše u saopštenju.


Fiat 500L from Serbia starts its journey
The rail transport of Fiat's 500L vehicles from Kragujevac to the Port of Bar starts Monday (13 August 2012), Serbian Railways announced.

The first train with 16 cars will transport a total of 208 new automobiles intended for export from the Kragujevac-based factory Fiat Automobili Srbija (FAS).

The official sale of Fiat's new model 500L, which is exclusively produced in Kragujevac, starts October 1st in Europe. This car can be ordered in Italy and all major European markets since last month, and it will be marketed to over 100 countries around the world, including the United States of America, as well as the region of Asia and the Pacific.

Serbian Railways announced that 130 trains would transport 26,000 automobiles by the year's end, adding that the plan for 2013 was to transport 160,000 automobiles using 14 trains a week.

People at Fiat Automobili Srbija (FAS) earlier told Tanjug news agency that everything related to the production and sale of new model 500L was going as planned and that the sale would start October, first in high-priority markets - Italy and Serbia.

According to the words of FAS CEO Antonio Cesare Ferrara, the price of 500L in the Italian market will start at EUR 15,500. When it comes to Serbia, the basic version of this car will cost EUR 13,490, and the offer will include three engines that are characterized by a lower level of harmful emissions and carbon-dioxide.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta