Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Putin "otvara" Južni tok u Srbiji
Beograd -- Oni koji nisu verovali sada mogu da se uvere da će se Južni tok graditi u Srbiji. Početak radova "blagosiljaće" Vladimir Putin, najavljeno je iz Moskve.
Dužina gasovoda preko naše teritorije biće 411 kilometara, a njegova izgradnja koštaće, prema poslednjim procenama, oko 1,9 milijardi evra, piše Politika.

Južnim tokom gas bi trebalo da se transportuje od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije, ali i preko Grčke do Italije.

Početak radova na našem delu trase zakazan je za 11. decembar, a njihovom otvaranju prisustvovaće i predsednik Ruske Federacije Putin.

Celokupan kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a poslednja procenjena vrednost celog projekta Južnog toka je 24 milijarde evra.

Spekulacije o tome da će Rusija odustati od ovog velikog projekta, jer je s jedne strane vrlo skup, a s druge da Rusi nemaju tolike zalihe gasa da bi pokrili potrebe Evrope, te da bi konkurentski gasovod Nabuko, za čiju se gradnju zalaže Zapad, demantuje upravo najavljena poseta prvog čoveka Rusije, Putina.

Gasovod bi, ako sve bude kao što je planirano, mogao da bude završen za dve godine. To je nešto kraći rok nego što je prvobitno bilo planirano. Ovo je zajednički, multilateralni evropski projekat, za koji je zainteresovan veliki broj evropskih zemalja koje već koriste gas.


Kinezi bi da grade i "Prokop"
Kraj gradnje železničkog čvora "Prokop" građani iščekuju decenijama. Ovo čuveno gradilište, međutim, dočekalo je još jednu vladu, a njena je namera da u svom mandatu radove privede kraju. Taman kada se pomislilo da bi, u okviru projekata "ruske milijarde" i "Prokop" mogao da bude završen, iz Moskve je stigla vest da je ovaj projekat izostao sa liste onih koji će biti finansirani iz ruskog kredita. Radna grupa u kojoj su predstavnici Ministarstva saobraćaja, Ministarstva građevine i urbanizam i Grada Beograda, tokom naredne nedelje će proučiti i predstaviti sve dosadašnje idejne projekte. Narednih dana će odlučiti šta je u njima i dalje primenjivo i šta će naći mesto i u novom rešenju.

Saobraćajni institut CIP do sada je uradio pet idejnih rešenja za "Prokop". Moraće, međutim, da se radi i šesto koje će biti prilagođeno sadašnjim uslovima, pa i evropskim standardima.

- To će biti urađeno u najkraćem roku - kažu za "Novosti" u Ministarstvu saobraćaja.

- Beograd želi da iseli Glavnu železničku stanicu iz centra Beograda i oslobodi ogroman prostor na Savskom amfiteatru. Završetak "Prokopa" je jedan od preduslova te selidbe. On će biti železničko čvorište, stanica metroa i javnog gradskog prevoza. Beograd sa svoje strane treba da uredi saobraćajnu infrastrukturu i prilazne saobraćajnice.

"Železnicama Srbije" najvažnije je da se završi železnička infrastruktura ispod sadašnje ploče. U ovoj stanici ukrštaju se pruge Koridora 10 iz pravaca Subotice, Šida i Niša, pruga Beograd - Bar i pruga Beograd - Vršac.

Ono što investitore najviše zanima jeste prostor nad pločom. Reč je o čak 70.000 kvadrata budućeg komercijalnog prostora. A zainteresovanih ulagača, kažu u Ministarstvu, ima.

- Zainteresovani su pre svega Kinezi, Španci i Italijani - dodaju u Ministarstvu saobraćaja.

- Kinezi su dali ponudu i za Koridor 11 od 2,5 mlrd EUR. Za čitav ovaj region oni su opredelili čak deset milijardi evra. Znači da bi tu moglo da bude novca i za "Prokop". Kinezi pristaju na svaki model koji nama odgovara.

A kakav će model zaista biti tek će se odlučiti. U opticaju su koncesija, javno-privatno partnerstvo, pa i kredit pod povoljnim uslovima.

Bez rokova

O rokovima, međutim, niti u jednom ministarstvu više ne bi da govore. Preko "Prokopa" je valjda "izlepljeno" najviše datuma dospeća. Kraj gradnje mu se, makar u obećanjima, nazirao još devedesetih godina prošlog veka. Slična očekivanja imali smo i posle 2000. godine. A uvek je nedostajalo - para.


DINKIĆ: Biće poništen tender za prodaju "Železare"
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će tender za prodaju "Železare Smederevo" biti poništen.

- Nijedna od kompanija koje su se javile na tender nije ozbiljna i sada nam se javljaju mnogo ozbiljniji strateški partneri - rekao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.

On je naglasio da se trenutno ozbiljno razgovara sa potencijalnim strateškim partnerima za smederevsku železaru, ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

- Ako se ovako nastavi, očekujem da ćemo naći partnera za železaru do kraja ove godine - kazao je Dinkić i istakao da je železara u Smederevu veoma bitna za srpsku privredu.

Tender za izbor strateškog partnera smederevske železare objavljen je 18. aprila 2012. godine. Rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj, ali je produžen do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Prijavu za učešće na tenderu podnele su tri kompanije - ukrajinski"Donetsksteel Group", ruski "Ural Mining and Metallurgical Company", kao i "United Pilsen" iz Luksemburga.

Američki "U.S.Steel" povukao se iz te fabrike krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Proizvodnja u "Železari Smederevo" privremeno je obustavljena početkom jula ove godine, do 1. septembra.


EBRD to lend EUR 800 million to Serbia until end-2013
This and next year Serbia can count on EUR 800 million worth of financial aid from the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), EBRD President Suma Chakrabarti stated today.

He said in an interview to Tanjug news agency that Serbia can count on an EBRD loan of EUR 400 million in 2012 and, probably, on a loan of the same size in 2013.

- Plenty of things, of course, depend on the government policy, investment opportunities, but I hope we will achieve such level in both 2012 and 2013. I think that Serbia has big needs and that our investments in projects in Serbia over the next few years are highly necessary - Chakrabarti stressed.

According to his words, Europe, Serbia and other countries in the region are in a very unrewarding environment, and they are going through tough times, so that Serbia must make certain reforming moves that other countries make as well.

In his opinion, in order for the Serbian government to forestall a harsh recession, it must find a solution to the problem of budget deficit, which is very important.

- It should turn to the IMF and see how this organization can be of assistance - said Chakrabarti, adding that it was also necessary to improve the business environment.

- I know that the new government is very interested in attracting both domestic and foreign investments, which is why it is necessary to have regulations that are appealing to investors and to create such framework, and I believe that we can help you in that -the EBRD president pointed out.


Billion euros for economic liquidity - Serbian government adopts first set of anticrisis measures
At its session on Thursday, the Serbian government adopted the first set of anti-crisis measures worth approximately €1 billion for the following 12 months, which include soft liquidity loans for companies.

Minister of Finance and Economy Mladjan Dinkic said that the government had also decided to allocate RSD 7.5 million for the municipalities of Cacak and Gornji Milanovac to repair the damage caused by fire.

Speaking at a press conference held after the government session, Dinkic said that the state would subsidize interest rates on loans from commercial banks, adding that out of €1 billion, more than €300 million in loans would be approved by the year's end.

The Minister noted that all interested banks can participate in this program, specifying that the interest rate would be 3.5% per year for the loans with a foreign currency clause, while the loans with a Serbian dinar clause would have an annual interest rate equal to the reference rate of the National Bank of Serbia.

The repayment period will be 18 months and the grace period is set to six months, Dinkic said, adding that companies would be able to request refinancing loans under the same terms.

He stated that it had been proposed at the government session to abolish 104 para-fiscal levies, adding that 14 ministries had got a task to propose at the next session the levies to be abolished and decide whether there should be more of them.

The complete fiscal consolidation program will be unveiled to the public on September 10th, Dinkic stated and added that that plan included a small part of the upcoming budget revision.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta