Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Gorenje" namerava da u Srbiji zaposli još 500 radnika
Prema visini troškova rada Slovenija je između Švedske i Srbije pa će slovenački proizvođač kućnih aparata "Gorenje" i dalje internacionalizovati svoju proizvodnju, kako bi se održao u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

- Pre sedam godina sve smo proizvodili u Sloveniji, a sada oko 55%. Ostatak proizvodnje je u Srbiji, Češkoj i Švedskoj - rekao je u razgovoru za poslovni prilog ljubljanskog "Dela" Franjo Bobinac, direktor koncerna "Gorenje" koji ima 11.000 zaposlenih.

- U vreme internacionalizacije proizvodnje, "Gorenje" je akvizicijama steklo fabrike u Češkoj i Švedskoj, čiju će proizvodnju i tehnologiju postupno seliti u Sloveniju, dok će se proizvodnja s nižim stepenom dodatne vrednosti i dalje seliti u Srbiju, gde su niži troškovi rada - objasnio je Bobinac.

- U Srbiji trenutno imamo 1.200 zaposlenih, za koju godinu biće ih 500 više. S našim sindikatom imamo sporazum da broj zaposlenih u Sloveniji nećemo dodatno smanjivati, ali ćemo zatvoriti proizvodnju u švedskoj podružnici Asko. Troškovi rada u Švedskoj se tri puta veći nego u Sloveniji i devet puta veći nego u Srbiji - kazao je Bobinac.

Internacionalizacija proizvodnje i traženje novih tržišta, po rečima Bobinca, neophodni su kako "Gorenje" srednjeročno ne bi došlo u teškoće koje su pogodile mnoge druge fabrike u istoj branši, posebno zbog krize u Evropi i pada prodaje.

- Tržište kućnih aparata u Evropi već je palo za 4,3%, a ove će godine doživeti pad od 3 do 5% - rekao je Bobinac, koji poslovne rezultate fabrike uprkos tome ocenjuje relativno pozitvino, ali upozorava da se kriza u Europi, kao smanjivanje potrošnje trajnih industrijskih dobara nastavljaju.

- Kad su ljudi nezaposleni ili se boje da će ostati bez posla, onda kupuju hranu, a ne hladnjak ili štednjak - rekao je Bobinac, ali je izrazio nadu da će se nastaviti rast na vanevropskim tržištima poput Kine, te Severne i Južne Amerike.


"Quattro houses" ulaže više od 18 mil EUR u fabriku za proizvodnju prefabrikovanih elemenata
Kompanija "Quattro houses" planira da investira između 18 i 20 mil EUR u izgradnju fabrike za proizvodnju prefabrikovanih elemenata u Radnoj zoni Ašanja u blizini Pećinaca,

Predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić juče je potpisao Memorandum o razumevanju između ove opštine i kompanije "Quattro houses", kojim je definisana njihova dalja saradnja. Memorandum su u ime firme "Quattro houses" potpisali predsednik Jovan Nikolić i direktorka Ivana Frajt, a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Skupštine opštine Pećinci Nikola Radosavljević.

Prema rečima Save Čojčića, ovaj memorandum predstavlja još jedan dokaz da je opština Pećinci spremna da pruži punu podršku svim zainteresovanim investitorima.

- Otvaranje novih radnih mesta je od ključnog značaja za razvoj opštine, posebno što će u slučaju ove investicije većina od 200 radnika biti zaposlena sa naše teritorije, jer imamo potreban obrazovni profil – izjavio je Čojčić.

Predsednik kompanije "Quattro houses" izjavio je da će ovom investicijom biti zaposleno oko 200 ljudi, ali da će kroz firme koje prate proces gradnje indirektno biti uposleno i do 1.000 radnika. Nikolić je naglasio da je interes kompanije "Quattro houses" da se njihova roba proizvodi u Srbiji i kao takva ponudi svetu, jer se na taj način otvara veliki potencijal i za oporavak privrede.

Kompanija "Quattro houses" dobitnik je prestižne nagrade za projekte ekološke gradnje u Evropi za 2010. godinu – "Lafarge Invention Awards 2010". Inovativno rešenje ovog preduzeća omogućava izgradnju svih vrsta objekata, bez ograničenja u pogledu spratnosti, tipa zgrade, kao ni energije koju će koristiti.


Government adopts 2012 budget revision proposal - About RSD 146 billion savings expected
The Serbian government today adopted a budget revision proposal for 2012 and a set of public finance stabilization measures, which will enable the reduction of budget deficit from 7.1 percent of GDP (RSD 235 billion) to 6.7 percent of GDP by the year's end.

Finance Minister Mladjan Dinkic said at a press conference after the session of the Serbian government that the program should bring savings of 26 billion dinars in the last quarter of this year and 120 billion dinars (around 1 billion euros) next year.

As Dinkic noted, the government also adopted amendments to 12 laws within that set of measures aimed at establishing order in public finance, which should be forwarded to the Serbian parliament for adoption next week.

He stressed that Serbia was in an extremely difficult situation "because a record EUR 4.4 billion is required to cover the budget deficit and pay the public debt this year, while interests alone cost us three times more than the complete agrarian budget".

Dinkic said that any postponement of fiscal consolidation would lead Serbia in a year or two to a situation similar to the one Greece was in.

- Measures are radical in terms of spending and bureacracy cuts, but they are also socially responsible in regard to the protection of the most endangered groups of people - Dinkic underlined.

He observed that the crisis would not be stopped at once, but added that the measures would allow for a radical decrease in the budget deficit and deceleration of the public debt growth, stressing that the plan was to stop the growth of public debt in 2014.

The government decided to abolish about 130 parafiscal taxes and charges, thus making the tax system simple and foreseeable.


Vlada usvojila Predlog rebalansa budžeta za 2012. - Ušteda oko 146 milijardi dinara
Vlada Srbije usvojila je danas predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu i paket mera za stabilizaciju javnih finansija, koji će omogućiti obaranje budžetskog deficita sa 7,1% BDP (235 milijardi dinara) na 6,7% BDP do kraja godine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije da primena programa treba da donese uštedu od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove godine i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

Dinkić je kazao da je Vlada usvojila i izmene 12 zakona u okviru tog paketa, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i koji bi sledeće nedelje trebalo da se nađe u Skupštini Srbije.

On je istako da je Srbija danas u izuzetno teškoj situaciji, "jer je za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga ove godine potrebno rekordnih 4,4 mlrd EUR, a samo za plaćanje kamate troši se tri puta više nego na kompletan agrarni budžet".

Dinkić je rekao da bi svako odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo Srbiju za godinu do dve u situaciju sličnu Grčkoj.

- Mere su radikalne u pogledu kresanja nepotrebnih troškova države i smanjenja birokratije, ali i socijalno odgovoran u pogledu zaštite naugroženijih slojeva stanovništa - rekao je Dinkić.

On je kazao da kriza neće da se zaustavi odjednom, ali da će mere omogućiti radikalno obaranje budžetskog deficita i usporavanje rasta javnog duga, a plan je da se rast javnog duga zaustavi u 2014. godini.

Vlada je odlučila da se ukine oko 130 parafiskalnih nameta i taksi, čime poreski sistem postaje jednostavan i predvidiv.

Za više od pola miliona najugroženijih penzionera čija su mesečna primanja ispod 15.000 dinara Vlada je obezbedila i posebnu pomoć u iznosu od 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena tokom sledeće nedelje.

Ušteda će biti napravljena i smanjenjem previsokih plata u agencijama i javnim preduzećima, gde najviša plata ne može biti veća od 162.000 dinara bez minulog rada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta