Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Potencijalni ruski partner za "Železaru" 26. septembra obilazi pogone u Smederevu i Šapcu
Zbog zaustavljanja proizvodnje u "Železari Smederevo", privreda Srbije, ali i grad, trpe ogromne gubitke. Svi čekaju strateškog partnera iz Rusije čija će delegacija, prema sazanjima "Novosti", u sredu obići pogone smederevske čeličane.

Svaki treći radnik u Smederevu radi u "Železari" i prima 60% zarade. To znači da su finansijske posledice gašenja visokih peći izražene kroz milionski minus i to bez preciznog roka do kada će on pritiskati grad. Niko ne može precizno da izračuna koliko zaustavljanje proizvodnje košta građane i grad. U gradskoj upravi kažu da se posledice još ne mere minusom u gradskoj kasi.

- Do ovog trentuka zaustavljanje proizvodnje u "Železari" nije se negativno odrazilo na punjenje budžeta, a prihodi od poreza na zarade su na nivou prošlogodišnjih - kaže Bojan Milutinov, ovlašćeno lice za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Osim radnika, najviše su pogođeni trgovci i uslužne delatnosti.

- Trgovine, zanatske i uslužne delatnosti veoma trpe zbog ovakvog stanja, jer beleže najmanje 20% manje posla i zarade. Ono što brine jeste podatak da je za devet meseci ove godine, prema zvaničnim podacima Gradske uprave, i dalje broj zatvorenih radnji veći od broja otvorenih - kaže Branislav Danković, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva.

U Saopštenju o zaustavljanju proizvodnje, menadžment fabrike izneo je očekivanja da će ona biti uspostavljena najkasnije krajem septembra, kako bi se obezbedilo snabdevanje kupaca i izvoz. To se, međutim, nije dogodilo.

U fabrici je od 5.500 tek nešto više od 1.000 radnika obezbeđenja i održavanja. Do kad će takvo stanje trajati, radnici ne znaju, a ni sindikati nemaju zvanične informacije.

- Nemamo novih informacija, osim onoga što pročitamo u štampi. Radnici su zabrinuti, sve oči su uprte u Vladu. Sindikati su u Vladi dogovorili sastanke jednom mesečno, kako bi nas informisali o aktivnosti na pronalaženju strateškog partnera - kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisog sindikata metalaca "Nezavisnost".

Velike posledice trpi i država koja je saopštila da će zbog "Železare" biti dodatno pogoršan spoljnotrgovinski bilans, pa će deficit platnog bilansa dostići rekordnih 10% bruto domaćeg proizvoda.

Država ne saopštava sa kojom ruskom kompanijom pregovara o strateškom partnerstvu. "Novosti" saznaju da su predstavnici potencijalnih kupaca iz Rusije, koje pominju državni funcioneri, u Srbiji, i da će ovih dana obići pogone Železare u Šapcu i Smederevu.


Železnici 200 miliona evra od EIB-a
Beograd -- Evropska investiciona banka (EIB) želi što pre da aktivira predviđena sredstva za modernizaciju srpske železnice u iznosu od 200 miliona evra.
Preduslov za to je je brza izrada procene o uticaju na životnu sredinu, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je na sastanku sa delegacijom EIB-a istakao da se radovi na železničkom Koridoru 10 obavljaju prema predviđenoj dinamici i da će železica u narednom periodu biti prioritet.

On je u prvi plan stavio rekonstrukciju železničkih pruga, kao i završetak obilaznice oko Beograda, transformaciju nacionalnog avioprevoznika i aktivnosti na sprovodjenju Dunavske strategije.

Delegacija EIB-a, predvođena šefom odeljenja za zapadni Balkan Dominikom Kurbenom i šefom EIB kancelarije u Beogradu Andreasom Beikosom konstatovala je "visok stepen saradnje na realizaciji svih projekata koji su u toku, kao i budućim investicijama predvidjenim Master planom za zapadni Balkan od strane ove medjunarodne finasijske institucije".

Mrkonjić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da resorno ministrastvo nastavlja i u ovom mandatu veoma dinamičnu i efikasnu saradnju sa EIB-om, koja je i u prethodnom periodu bila na veoma visokom nivou.

"Više nemamo nikakvih prepreka da do kraja mandata vlade u ovom sastavu završimo kompletan Koridor 10, u to ne sumnjam s obzirom na to da nemamo nikakvih problema kad je povlačenje novca u pitanju", istakao je ministar.

Kurben je insistirao da se do kraja godine završi preostali deo posla oko ekspropijacije i ponudio da se i za ovu namenu povuku odredjena sredstva EIB - a, koja su planirana za 2013. godinu.

Ova evropska finansijska institucija želi da odobri i sredstva za završetak beogradske obilaznice u visini od 80 miliona evra, rekao je on i objasnio da EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka planiraju da kreditiraju zajedničkim snagama mnogobrojne projekte.

"Urađeno je dosta projekata, a za početak realizacije potrebna je i saglasnost vlade Srbije", dodao je Kurben.

EIB, prema rečima Kurbena, prioritet daje ulaganjima, rekonstrukciji i modernizaciji srpskih železnica.


Bosch starts building factory in Pecinci
Germany's Bosch laid the foundation stone in Pecinci today for a factory that will be producing wiper systems for cars.

A total of EUR 70 million will be invested in the future factory by 2019.

Serbian Prime Minister Ivica Dacic said that over the next seven years, Bosch would employ 620 workers at the factory in Pecinci, the first plant of that company in Serbia.

He added that Bosch had already started hiring people to facilitate the timely start of production.

- I hope that the laying of the foundation stone for Bosch's factory in Pecinci is a good sign of recovery of the Serbian economy and the forerunner of a more successful change in the Serbian economic system - Dacic assessed.

According to his words, Bosch analyzed several locations in central and eastern Europe and concluded that Serbia was the best choice.

Bosch Serbia CEO Jovanka Jovanovic said that the first phase would see the construction of 22,000 square meters of production space, adding that the trial production would start in H2 2013, when 60 workers would get a job at the factory.

As she announced, the serial production of wiper systems for cars in Pecinci will begin in early 2014, whereas another 19,000 square meters of production space would be built in the second phase.

Serbian Finance and Economy Minister Mladjan Dinkic said that the construction of a factory in Serbia by Bosch, the world's biggest manufacturer of car parts, was part of the government's strategy to make Serbia the center of the automotive industry.

Dinkic stressed that the factory in Pecinci would be producing EUR 250 million worth of car parts per year.

- The Serbian government will continue to provide support to Bosch in order to expand its factory in Serbia to 60,000 sqm and hire few thousand people - said Dinkic.


International Retail Banking Forum in Belgrade on November 9th
Barclays, Citi, Societe Generale, HSBC, Google Financial Services, Barclays Retail and Business Banking Chief Operating Office, Raiffeisen International - do not miss the second edition of the only regional global event in the banking industry: The International Retail Banking Forum, which will be held 9 November 2012 at Zira Hotel in Belgrade.

Some of the greatest global retail banking experts will present their previous experiences on that occasion. The Forum will provide a platform for discussion about latest challenges and trends in the retail banking industry and secure tools that will help you generate profit even at the time of global recession.

- After a terrific response to the first International Retail Banking Forum, we have again invited world's leading banking experts to share with us their experiences regarding the latest trends in the field of retail baniking. We live in the time of one of the biggest recessions on the global level, so that one of the important issues to be discussed by the representatives of international banks will be: generating profit at the time of global recession - said Kosta Petrov, lead organizer of the event and the CEO of P.world.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta