Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodaja besplatno dobijenih akcija na Beogradskoj berzi bez provizije do kraja 2014.
Vlasnici besplatno dobijenih akcija još dve godine moći će bez dodatnog troška da ih prodaju na Beogradskoj berzi. Vlada Srbije uredbom je produžila rok koji je istekao poslednjeg dana 2012. godine, pa se na prvu prodaju ovih akcija neće plaćati nikakve naknade sve do 31. decembra 2014. godine.

Ovo, praktično, znači da vlasnik besplatnih akcija, kada ih proda, neće morati da namiruje troškove brokera, berze, centralnog registra, niti da plaća bilo kakav fiksni trošak koji se, uobičajeno, naplaćuje.

Pravo na besplatne akcije ima 4,82 miliona građana. Toliko ih je do sada dobilo akcije NIS, Aerodroma "Nikola Tesla" i "Telekoma Srbija". Akcije "Naftne industrije" trenutno na berzi vrede 736 dinara, a Aerodroma 448 dinara.

Na vlasničke račune građana lane je "legla" i 31 akcija "Telekoma Srbija" ukupne vrednosti 70,37 EUR. Kada će njima moći da se trguje na Beogradskoj berzi, još je nepoznanica, pošto preovladava procena da će većina vlasnika pohrliti na berzu da ih unovči što će, neminovno, oboriti i vrednost akcija.

Od 4,82 miliona građana, koliko ih je ostvarilo pravo na besplatne akcije, do sada je 2,367 miliona na šalterima pošta u Srbiji zaključilo ugovore o prodaji. Ostali su odlučili da, bar zasad, sačekaju bolji trenutak za eventualnu prodaj.


"Mlekara Subotica" ulaže 3 mil EUR u primarnu proizvodnju i modernizaciju pogona
Za narednu godinu, "Mlekara Subotica" planira povećanje plasmana proizvoda, kao i ulaganje od 3 mil EUR u primarnu proizvodnju i modernizaciju same mlekare - najavio je za Tanjug direktor "Mlekare Subotica" Milan Grujić.

- "Mlekara Subotica" je u 2012. godini zabeležila rast otkupa sirovog mleka, oborila istorijski rekord prerađene količine mleka u jednom mesecu, i zadržala plasman mlečnih proizvoda na istom nivou kao u 2011. godini - izjavio je Grujić.

On je precizirao da je u 2012. godini otkupljeno 58 miliona litara sirovog mleka, ili za 16% više nego u 2011.

Prema njegovim rečima, otkupna cena je povećavana dva puta u toku prethodne godine, tako da najbolje i najveće porodične farme (od ukupno 260) za litar mleka tzv. EU kvaliteta dobijaju i više id 40 dinara, bez PDV-a.

Grujić je dodao da "Mlekara Subotica" ima oko 1.600 kooperanata, da kupuje mleko i na tržištu, te da obrađuje mleko i iz drugih delova "Danube foods group".

Direktor "Mlekare" je posebno naglasio da je samo u avgustu prošle godine prerađeno rekordnih 6,3 miliona litara mleka, čime je oboren rekord mesečne prerade u istoriji preduzeća.

- Uprkos činjenici da je prošla godina bila teška i krizna, "Mlekara Subotica" je zadržala preradu i plasman mlečnih proizvoda na istom nivou kao u 2011. godini. Realizacija planova za narednu godinu zavisi od ostvarenih rezultata na tržištu - rekao je Grujić za Tanjug.

On je podsetio da je subotička mlekara prva i jedina u Srbiji koja ima dozvolu za izvoz proizvoda na tržište EU, te da u proizvodnji implemetira standarde kvaliteta, kao što su HACCP, BRC, HALAL, IFS, ISO 9001 i ISO 14001.


Telenor continues to invest in Serbia
Telenor Serbia will boost investments in developing its mobile and fixed telephony network in 2013, the company's CEO Ove Fredheim told Beta news agency without providing a figure for the planned investment.

- Telenor now has a high-quality network ready for mobile phones of the fourth generation, but it will invest in boosting the capacity for data transfer and continue to expand coverage, thus increasing the potential for revenue growth - he said in an interview with Beta.

Fredheim pointed out that Telenor had invested the total of about EUR 300 million in Serbia over the past six years.

According to him, the fact that Telenor Serbia returned EUR 122.7 million to its parent group in Norway in early 2012 is a sign that Serbia is a good place for foreign investors.
 


"Telenor" nastavlja investiranje u Srbiji
"Telenor" će u 2013. godini u Srbiji povećati ulaganja u mobilnu mrežu i razvoj fiksne telefonije, najavio je generalni direktor "Telenora" u Srbiji Uve Fredhajm.

- "Telenor" sada ima izuzetno kvalitetnu mrežu spremnu za četvrtu generaciju mobilne telefonije, ali će investirati u povećanje kapaciteta prenosa podataka i nastaviti da širi pokrivenost, čime će se povećati potencijal za rast prihoda - kazao je on u intervjuu agenciji Beta.

Fredhajm je istakao da je "Telenor" u proteklih šest godina poslovanja u Srbiji ovde ukupno investirao oko 300 mil EUR.

Prema njegovim rečima, to što je "Telenor" u Srbiji početkom 2012. vratio 122,7 mil EUR matičnoj grupi u Norveškoj jeste znak da je Srbija dobro mesto za strane investitore, a i za kompaniju je, kako je rekao, veoma važno da je uspela to da uradi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta