Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Lukoil" najavio nova ulaganja u Srbiji
Naftna kompanija "Lukoil" investirala je za 10 godina, koliko posluje u Srbiji, oko 250 mil EUR, i za godinu do dve bi mogla značajno da poveća investicije u Srbiji, izjavio je Tanjugu potpredsednik te kompanije Vadim Vorebljov.

- Investicija "Lukoila" u Srbiji trenutno ostaju na postojećem nivou, ali u kratkoročnoj perspektivu za godinu, dve, moramo da donesemo konkretna rešenja. Ako donosemo odluku da proširimo investicije na srpskom tržištu, to će podrazumevati značajno veći iznos ulaganja - rekao je Vorebljov, koji je juče učestvovao na skupu "Energetska arena 2013".

On je rekao da toj kompaniji trenutno odgovara postojeći udeo koji ima na srpskom naftnom tržištu, te da se "dobro oseća u Srbiji".

Govoreći o nedavnim spekulacijama u srpskoj javnosti da "Lukoil" nije ispunio investicione obaveze prilikom privatizacije "Beopetrola", Vorebljov je istakao da je Lukoil u potpunosti ispunio sve tačke iz privatizacionog ugovora.

- Sa potpunom sigurnošću tvrdimo da je "Lukoil" ispunio sve tačke privatizacionog ugovora, u skladu sa zakonodavstvom Srbije, kako je tada nalagalo - dodao je on.

On je istakao da zamerke koje je objavio Savet za borbu protiv korupcije o privatizaciji "Beopetrola" nisu uperene na kompaniju "Lukoil", već na Agenciju za privatizaciju Republike Srbije.


Odobreni letovi sa beogradskog aerodroma za 33 inostrana avioprevoznika
Sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" leteće 33 inostrana avioprevoznika u sezoni zima 2013/2014, na više od 40 destinacija u Evropi, Africi i Bliskom istoku, najavio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, koji je izdao odobrenja. Zimski red letenja primenjivaće se od 27. oktobra do 29. marta 2014. godine.

Kako se navodi u saopštenju, lista stranih kompanija nije konačna, jer se očekuju zahtevi još nekih koje su zainteresovane za srpsko aviotržište.

U odnosu na prethodne zimske sezone letenja, veći broj stranih avioprevoznika pokazao je interesovanje za učešće na vazduhoplovnom tržištu Srbije. Takođe, avioprevoznici koji obavljaju saobraćaj u dužem periodu, kao što su "Aeroflot", "Turkish Airlines" i "Etihad Airways", značajno su povećali obim saobraćaja, navodi Direktorat.

U redovnom putničkom i kargo aviosaobraćaju naredne letnje sezone učestvovaće 29 kompanija, dok će na osnovu do sada prispelih i odobrenih zahteva, čarter aviosaobraćaj obavljati njih četiri.

Direktorat odobrava zahteve stranih avio-prevoznika za letove sa aerodroma u Srbiji, primenjujući Multilateralni sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ESAA sporazum) za aviokompanije, registrovane u zemljama EU, kao i na osnovu bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju za one koje su registrovane u zemljama izvan EU.


Pomoć pri uvozu opreme i sirovina - AOFI priprema garancije za mala i srednja preduzeća
Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) planira da počne izdvanje plativih garancija za mala i srednja preduzeća i grancija za uvoz opreme i sirovina, objavila je direktorka te agencije Ana Malešević.

Ona je u autorskom tesktu za novi broj nedeljnika NIN navela da će time biti uvećan kreditni potencijal preduzeća kod poslovnih banaka i da će istovremeno krediti za frme pojeftiniti zbog dodatnog sredstva obezbeđenja - garancije AOFI.

Maleševićeva je navela da da je u planu i osiguranje u ime i za račun države, čime bi se osigurala naplata velikih državnih izvoznih poslova.

Prema njenim rečima, od osnivanja 2005. godine do sada, odobreno je 1.389 kredita u vrednosti od 472 mil EUR i osigurala 182 klijenta sa više od 6.000 odobrenih kreditnih limita, ali je izdato svega 16 garancija za izvoznike u vrednosti od ukupno 83 mil EUR.

- Podsticaj izvoznih aktivnosti je strateški interes zemlje, na kojem će AOFI intenzivno raditi u narednom periodu. Jedan od najznačajnijih stubova oslonca naših izvoznika je upravo jačanje njihove konkurentnosti van granica Srbije kroz snažniju finansijsku podršku i osiguranje potraživanja - istakla je Maleševićeva.


"Lidl" kupio plac od "Delte" za supermarket u Beogradu
Nemački trgovinski lanac "Lidl" otvoriće supermarket u Beogradu na zemljištu koje je kupio od kompanije "Delta", saznaje "Politika".

Reč je o lokaciji u u Ulici Vojislava Ilića koja je pripadala preduzeću "Metal", koje je još ranije kupila "Delta", a gde je trebalo da bude izgrađen njen "Maxi" supermarket. Osim toga, nemački diskonter, prema saznanjima "Politike", pregovara i o drugim lokacijama sa kompanijom Miroslava Miškovića.

Kako je ranije objavila "eKapija", u "Lidl"-u ne žele da otkrivaju tačne lokacije svojih budućih objekata, ali su rekli za naš portal da su obezbedili zemljište u Beogradu, Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu.


EPS postaje akcionarsko društvo
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će EPS do kraja ove godine postati akcionarsko društvo i da za sada neće biti privatizovana.

"Neke od delatnosti EPS će biti centralizovane i mnogo efikasnije", kazala je Mihajlović na Regionalnom investicionom samitu u Arandjelovcu.

"Trenutni izvoz električne enegije iz Srbije je sporadičan, a država želi da napravi barem jednu elektranu i da ponovo postane izvoznik struje" jer od 2001. godine ima nestašice električne energije u regionu, kazala je Mihajlovićeva.

Ministarka je navela da će se elektrane graditi uz različito učešće EPS i uz nove finansijske modele.

Jedan od razloga da se ne privatizuje EPS je to što Srbija može da bude "distributer i skladištar struje" u regionu, rekla je ministarka.

Mihajlović je upozorila EPS da vodi računa o liberalizaciji tržišta zato što je otvaranjem tržišta za visoki napon već izgubila jednog kupca.

Podsetila je da se od 1. janura 2014. godine otvara tržište na srednjem naponu sa oko 3.100 kupaca, a od 1. januara 2015. u Srbiji će svi potrosači moći da po izboru kupuju struju od snabdevača.

Direktor kompanije Fijat autmobili Srbije Antonio Chezare Ferara je kazao da kada se razmišlja o investicijama mora da se vodi računa o ceni gasa, vode i električne energije - da te cene budu stabilne.

Ferara je kazao da je razgovarao s direktorima drugih kompanija u Srbiji koje već žele da kupuju struju u Nemačkoj i upozorio EPS i Srbijagas da ima u vidu namere kompanija da sa otvaranjem tržišta struje i gasa, traže druge snabdevače.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta