Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada odobrila pokretanje privatizacije "Galenike" i "Politike"
Vlada Srbije je dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije farmaceutske kompanije "Galenika" i "Politike" AD, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Na osnovu te odluke biće objavljeni tenderi za prodaju državnog udela u te dve kompanije.

Država je 85% vlasnik "Galenike", a u "Politici" AD direktno ima udeo od 31%, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21% kapitala, a PIO fonda 4%.


NIS istražuje naftu i gas na području Subotice
Naftna industrija Srbije (NIS) započela je, u okviru plana istraživanja nafte i gasa za ovu godinu, projekat 3D seizmičkih ispitivanja na istražnom prostoru Martonoš, Velebit i Boka-Jermenovci, koji delom zahvata i teritoriju grada Subotice.

Započeta 3D seizmička istraživanja će, kako su objasnili predstavnici NIS-a čelnicima iz Mesnih zajednica, trajati do aprila 2014. godine, a radove na terenu izvode dve seizmičke ekipe ruske kompanije "Kaliningradgeofizika", uz korišćenje najsavremenije opreme.

Za izvođenje 3D seizmičkih radova, koji predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, dobijene su sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa.

Kako je najavljeno, ispitivanja će biti realizovana na prostoru površine 740 kilometara kvadratnih, a vrednost projekta je procenjena na oko 12,5 miliona evra.

Pre početka izvođenja radova, predstavnici NIS-a će obavestiti žitelje grada Subotica o predstojećim radovima na njihovoj teritoriji.

Agencija "Milenijum", koja se bavi poslovima pribavljanja saglasnosti i isplatom štete, stupiće u kontakt sa vlasnicima svih parcela koje su na liniji radova, obavestiti ih o planiranim istraživanjima i zatražiti saglasnost o ulasku u njihov posed.

U toku izvođenja radova NIS će intenzivno sarađivati sa predstavnicima opština, mesnih zajednica kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Kako je predstavljeno, kompanija "Kaliningradgeofizika" će se "maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remeti svakodnevni život i rad građana".


Užičani prodaju zemljište "Lidl"-u za 1,519 mil EUR
Užički odbornici su danas, iz trećeg puta na vanrednoj sednici Skupštine grada, usvojili odluku o prodaji 2,2 hektara u prostoru bivše kasarne u Krčagovu za 1,519 mil EUR, koje treba da kupi trgovinski lanac "Lidl".

Opozicija, predvođena Demokrtskom strankom, bila je protiv te prodaje uz argumente da su objekti u kasarni rađeni pre 120 godina, i da imaju kulturno-istorijski značaj vredniji od novca koji će se dobiti prodajom parcela. Protiv prodaje i izgradnje budućeg "Lidl" centra bila je i stručna komisija Narodnog muzeja Užice, jer će se time, prema njihovom mišljenju, narušiti ambijentalni prostor.

Gradonačelnik Užica, Saša Milošević (SNS), istakao je u izjavi za Tanjug neophodnost prodaje parcela u Krčagovu, bez obzira na primedbe opozicije.

- Demokrate su imali jednu, a mi imamo drugu viziju razvoja ovog dela grada. Oni su sklopili ugovor o kupovini kasarne od vojske za 5,5 mil EUR, po kojem mi ove godine treba da platimo 2,5 mil EUR vojsci. Mi ta sredstva nemamo i zato prodajemo te dve parcele - kaže Milošević.

Ukoliko "Lidl" pristane na određenu cenu, deo tog novca namenjen je izgradnji stanova za vojsku.

- Rebalansom budžeta predviđeno je da 90 miliona dinara tih sredstava završi u budžetu, dok će se ostatak usmeriti za izgradnju stanova za pripadnike Vojske Srbije - ističe Milošević.

On je naglasio da se nada da će "Lidl" kupiti to zemljište, ali ukoliko se to ne desi gradska vlast neće odustati od prodaje tih 2,2 hektara u okviru bivše kasarne u Krčagovu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta