Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jat dobija šest aviona na lizing
Vlada Srbije usvojila je mere za oporavak “Jat ervejza”, koje predviđaju otpremnine za deo zaposlenih i nabavku šest aviona putem lizinga, potvrđeno je danas Tanjugu u Ministarstvu saobraćaja.

Na osnovu plana kratkoročnih mera, koji je vlada usvojila na jučerašnjoj sednici, predviđena je otpremnina za sve radnike koji žele dobrovoljno da odu iz “Jat ervejz”a, a sredstva za tu namenu trebalo bi da obezbedi Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nacionalni avioprevoznik je u planu za ovu godinu predvideo nabavku na lizing četiri velika aviona “Erbas” i dva manja aviona “ATR”, izjavio je pomoćnik ministra saobraćaja Milutin Popović. On je kazao da plan predviđa i izmenu odnosa sa “Jat tehnikom”, beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”, keteringom. Srbija planira, takođe, da aktivira ugovor sa “Erbasom” iz 1998. godine, ali da se umesto osam, kupe četiri aviona, koji bi mogli da stignu u Srbiju tokom 2015.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je ranije izjavio Tanjugu da bi “Jat” uskoro mogao da dobije stateškog partnera - aviokompaniju “Etihad” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je jedna od varijanti za “Jat”, a ukoliko se to ne desi, srpski avioprevoznik će svakako biti restrukturiran, rekao je Mrkonjić.

On je rekao da Vlada Srbije pregovara sa Emiratima o aranžmanu sa “Etihadom”, ali da bi, ako se ne postigne dogovor, u obzir mogle da dođu i druge aviokompanije zainteresovane za “Jat”.
"Svaki dogovor, ili sa Emiratima ili sa nekom drugom kompanijom iz sveta kao potencijalnim stateškim partnerom - ostaje na snazi. Ako dogovora ne bude, mi nemamo puno vremena da čekamo, i u narednih mesec dana to pitanje moramo dovesti do kraja", naglasio je Mrkonjić.

On je kazao da će, ako se "Jat ne uda", biti sproveden program za “Jat”, i da će kada se steknu uslovi, biti uključena neka uspešna aviokompanija kao stateški partner.

Aviokompanija “Etihad” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovan je za “Jat ervejz”, i između dva preduzeća već je dogovorena razmena poslovnih podataka, rečeno je ranije Tanjugu u “Jatu”. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je izjavio da se sa kompanijom “Etihad” razgovara o preuzimanju “Jata”, kao i da će pitanje srpskog avioprevoznika sasvim sigurno biti rešeno ove godine.

Dinkić je rekao da je napravljen kontakt direktora “Jata” i “Etihada”, jedne od retkih svetskih kompanija u avio-saobraćaju koja je prošle godine ostvarila profit, i da bi zajednička kompanija dala novu energiju, budući da srpski prevoznik ima dobre pilote i odličnu geografsku poziciju, a “Etihad” avione i dobar pristup nekim drugim tržištima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta