Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Produžen rok za Galeniku do 4. marta
Ministarstvo finansija i privrede produžilo je do 4. marta rok do kojeg zanteresovane kompanije mogu da se prijave na javni poziv za strateško partnerstvo u farmaceutskoj kompaniji Galenika.

Rok do kojeg kompanije mogu da dostave pismo o namerama je 1. april do 16 sati, navodi se u obaveštenju, objavljenom u dnevnom listu "Politika".Pristup dokumentaciji Galenike i posete kompaniji biće omogućene do 29. marta, navodi se u obaveštenju i dodaje da se izmenjeni javni poziv može naći na internet stranici Ministarstva finansija i privrede.

Vlada Srbije objavila je sredinom januara međunarodni javni poziv za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo u farmaceutskoj kompaniji Galenika.Potencijalni strateški partneri Galenike imali su do juče rok da se prijave za učešće u tom postupku. Cilj javnog poziva je da na osnovu dostavljenih pisama o namerama Vlada donese odluku o daljem postupku izbora strateškog partnera za Galeniku. Pravo na učešće u postupku ima pravno lice koje obavlja delatnost u farmaceutskoj industriji u poslednjih pet godina, i koje je u 2011. ostvarilo poslovni prihod veći od 200 miliona evra.

U Ministarstvu finansija su ranije rekli da očekuju da se u prvoj fazi jave svi potencijalni zainteresovani investitori, odnosno da iskažu interes, steknu preliminarna saznanja o preduzeću i sami predlože model privatizacije.Nakon toga, u odnosu na broj ponuda, Vlada Srbije bi se opredelila za model koji je najbolji, moguć i realan.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede i finansija, Aleksandar Ljubić, izjavio je ranije da bi u prvom kvartalu 2013. godine trebalo da se završi izbor strateškog partnera za Galenku.Ljubić je napomenuo da je Galenika, veliki domaći proizvođaač lekova, u ozbiljnim finansijskim problemima, zbog čega se Vlada odlučila da traži strateškog partnera.

Galenika je poslednjih godina nagomilala dugove od 170 miliona evra, a Vlada je zadužila Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike da u saradnji sa Ministarstvom finansija pripremi opcije za dobrovoljni socijalni program u Galenici.


Telenor osvaja Hrvatsku iz Srbije?
Zagrebački "Večernji list" piše da je vrlo izgledno će norveški Telenor preko svoje kompanije u Srbiji preuzeti hrvatskog mobilnog operatera Tele2.

"Večernji" ocenjuje da bi u Hrvatskoj uskoro moglo da dođe do jednog od najvažnijih preuzimanja u protekloj deceniji.

Prema saznanjima "Večernjeg lista", dve veoma ugledne telekomunikacione kompanije trenutno vrše dubinsko snimanje poslovanja Tele2, trećeg po veličini mobilnog operatera u Hrvatskoj, iza Hrvatskog telekoma i Vipneta.

Jedna od te dve ugledne kompanije je, kako navodi zagrebački list, norveški Telenor. Navodno je vrlo izgledno da će Telenor preko svoje kompanije u Srbiji preuzeti i hrvatski Tele2, čiji je vlasnik istoimena švedska kompanija.

Inače, u Švedskoj, koja je izrazito napredno i zasićeno tekomunikaciono tržište, Telenor i Tele2 žestoki su konkurenti, ali u pojedinim poslovnim segmentima blisko sarađuju. Dubinsko snimanje u Tele2 navodno je pri samom kraju, pa se preuzimanje, koje bi sproveo Telenor Srbija, čini verovatnim.
 
S obzirom na to da će, po svemu sudeći, doći do preuzimanja iz Srbije, to će biti dosad najveće preuzimanje neke hrvatske kompanije koju je sprovela kompanija sa sedištem u Srbiji.

"Večernji list" ocenjuje da će, ukoliko dođe do ovog preuzimanja, to biti samo jedan od dokaza da je težište operacija velikih svetskih kompanija počelo da se premešta iz Hrvatske prema Srbiji.

Tele2 prisutan je u Hrvatskoj od 2005. godine, nudi usluge mobilne telefonije, prenosa podataka, odnosno mobilnog interneta i trenutno je u stopostotnom vlasništvu kompanije Tele2 AB sa sedištem u Stokholmu.

Švedski Tele2 predstavlja se kao jedan od vodećih telekomunikacionih operatera u Evropi sa 32,3 miliona korisnika u 11 evropskih zemalja.

Telenor grupa, s druge strane, na svojoj Internet stranici ističe da je jedan od vodećih svetskih mobilnih operatera sa oko 150 miliona pretplatnika. Imaju operacije na 11 svetskih tržišta, a kroz vlasništvo u ruskom Vimpelkomu na još 18 tržišta.

Telenor Srbija, podseća "Večernji" ima impresivnih 3,2 miliona korisnika i prihode od 10,678 milijardi dinara u 2012. godini. Prethodne godine je Telenor u Srbiji imao i poprilično snažan rast prihoda – 8,9 odsto.

Norvežanima su u Srbiji glavni konkurenti MTS - mobilna mreža Telekom Srbije i VIP, najmlađi operater u našoj zemlji.

Telenor je na srpsko tržište ušao tako što je kupio kompaniju Mobi 63 za milijardu i po evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta