Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Agrokor" menja taktiku za ulazak u "Mercator" - Prvo dokapitalizacija pa preuzimanje
Todorićev "Agrokor" menja taktiku za ulazak u "Mercator". Kako saznaju "Finance", "Agrokor" će u svom trećem pokušaju kupovine slovenačkog trgovačkog lanca u startu eliminisati prigovore o prezaduženosti te će se dokapitalizovati.

Nakon toga, izdvojiće delatnost prehrane. Kako "Finance" saznaju, EBRD i "One Equity Partners" će"Agrokoru" osigurati 400 mil EUR svežeg kapitala. Upravo je visoka zaduženost lani bila argument kojim su se služili protivnici "Agrokorovog" preuzimanja "Mercatora" koji su tvrdili da će ta akvizicija pokopati Mercator.

"Agrokor" je lani delimično refinansirao svoje obaveze izdavši 745 mil EUR novih obveznica i isplativši deo starih.

Ko je sve podneo ponudu za kupovinu najvećeg slovenačog trgovačkog lanca, trebalo bi da se sazna danas.


Krajinapetrol bez kupca, NIS odložio ponudu
Paket akcija banjalučkog “Krajinapetrola“ nije prodat na aukciji koja je od 19. do 21. februara održana na Banjalučkoj berzi, a Investiciono-razvojna banka (IRB) RS će u narednom periodu ponoviti aukciju pod istim uslovima.

"Na aukciji za paket akcija ‘Krajinapetrola’ iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju, nije bilo unesenih kupovnih naloga. S obzirom na to da su zainteresovani kupci već tražili dodatno vreme za razmatranje kupovine, IRB će u narednom periodu ponoviti aukciju pod istim uslovima", rekli su u IRB-a, a prenosi internet portal Indikator.ba.

Direktorka IRB-a Snežana Vujnić rekla je ranije da su za kupovinu “Krajinapetrola“ zainteresovani “Naftna industrija Srbije“ (NIS) i “Petrobart“ sa Gibraltara, ali da su ove kompanije tražile odgađanje aukcije kako bi se za nju pripremili.
Ona je rekla da IRB nije mogao da im izađe u susret jer je aukcija za prodaju državnog kapitala već bila zakazana.

Početna prodajna cena za državni paket akcija “Krajinapetrola“ iznosi 9,2 miliona KM (4,7 miliona evra). Na prodaju je ponuđeno ukupno 6.316.282 akcije, koje čine 45,51 odsto ukupnog broja akcija ovog preduzeća. Početna prodajna cena po jednoj akciji je 1,46 KM (0,74 evra).

“Krajinapetrol“ poseduje 16 benziskih pumpi, upravnu zgradu sa 900 kvadratnih metara, kao i skladište za dizel i benzin u Dervišima kapaciteta 4,6 miliona litara.

Takođe je vlasnik i najveće punionice boca tečnog naftnog gasa u BiH u Ramićima. Narodna skupština RS prethodno je usvojila posebni privatizacioni program za “Krajinapetrol“, a u dokumentu je ukazano na to da je poslovanje preduzeća opterećeno sve jačom konkurencijom na domaćem maloprodajnom naftnom tržištu, kao i tužbama hrvatske kompanije INA.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta