Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Itihad iz UAE zainteresovan za Jat?
Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da se sa kompanijom Itihad (Etihad) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovara o preuzimanju Jat.

Dinkić je rekao i da će pitanje srpskog avio prevoznika sasvim sigurno biti rešeno ove godine.

Dinkić je rekao da je juče napravljen kontakt direktora Jata i "Itihada", jedne od retkih svetskih kompanija u avio saobraćaju koja je prošle godine ostavarila profit i da bi zajednička kompanija Jata i Etihata dala jednu novu energiju budući da srpski prevoznik ima dobre pilote i odličnu geografsku poziciju, a "Itihad" ima avione i dobar pristup nekim drugim tržištima.

"Jedna od najpoznatijih svetskih kompanija iz oblasti saobraćaja ''Itihad'', koja je suštunski u vlašnistvu šeika Muhameda juče je stupila u kontakt sa Jatom i razgovramo o mogućnosti da Jat preuzme ''Itihad'', odnosno zajedničkog ulaganja", rekao je Dinkić gostujuću u vestima na Televiziji "Pink".

Na pitanje da li to znači da će Jat uskoro dobiti strateškog partnera, Dinkić je odgovorio da se tek krenulo u razgovore, pa je još rano govoriti o strateškom partnerstvu, ali je važno da su prvi kontakti uspostavljeni.

"Sasvim sigurno ćemo ove godine rešiti pitanje Jata na jedan solidan način, naša strategija je bila da ako to radimo sami sigurno idemo na liniju novih aviona, Jat svakako dobija nove avione, ali bi bilo dobro da dobije i partnera - neku veliku svetsku kompaniju poput Itihada", objasnio je Dinkić.

On je ukazao da je put do konačnog dogovra dugačak, ali da veruje da "ćemo učiniti sve da do toga dođe u narednom periodu".

"Do sada sve sa Ujedninjenim arapskim Emiratima ide brzo i efikasno i nadam se da ćemo i na ovom planu postićiu saradnju", rekao je Dinkić.

On je naveo i da je jedan od najvećih investicionih fondova u Persijskom zalivu zainteresovan za Jat tehniku, pa bi to mogao da bude jedan paket.

Dinkić je rekao i da je isti investicioni fond zainteresovan da se razgovara i o izgradnji fabrike čipova u Beogradu.

"Sada smo u procesu pregovora, to će trajati, budući da to nije jednostavno pošto se radi o potencijalnoj investiciji od čak četiri milijarde dolara. To bi značilo generacijski pomak u razvoju naše kompletne industrije, jer to je četiri puta vrednija investicija od Fijatove", rekao je Dinkić.

Pored toga, kako je rekao, i sa Razvojnim fondom Abu Dabija dogovoreno je da obezbedi 100 miliona dolara u ovoj godini, što bi moglo da se uloži u čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje i za izgradnju nove mreže, a jedan deo bio bi namenjen i poljoprivrednicima za kupovinu nove opreme ne samo za navodnjavanje, već i za mehanizaciju kako bi bili uspešniji u poljoprivredi.

"Druga stvar koju smo dogovrili je da kompanija ''Al Dahra'', koja treba da preuzme nekih osam propalih kombinata do kraja marta sa nama zaključi konačan ugovor od 300 miliona evra", precizirao je minisatr finasija.

Na pitanje zašto misli da vanrednih izbora u Srbiji neće biti, Dinkić je odgovorio da je svima jasno da je teška ekonomska situacija i da ne bi bilo bog zna kakvih promena, a da ni ne vidi da neko preterano hrli ka izborima iako svi kažu da su spremni.

"Što se nas tiče mi radimo svoj posao, ne opterećujemo se time, meni je ta priča dosadila", rekao je Dinkić, dodađući da je pred Ministarstvom finansija ove godine težak posao i da se ide od jedne do druge fabrike kako bi se popravilo ono što je moguće popraviti.

"Mislim da se prvi pozitvini signali vide, imali smo tri i po puta veću proizvodnju u automobilskoj industriji u decembru nego pre godinu dana, imamo niži budžetski deficit u januaru nego što je planirano budžetom za ovu godinu. Znam da je to malo i da ima puno problema, toliko da nemamo vremena da razmišljamo o izborima", poručio je Dinkić.


"Energomontaža" ugovorila posao vredan 13,5 mil EUR
Kompanija "Energomontaža" iz Beograda pobedila je, u izuzetno jakoj konkurenciji, na međunarodnom tenderu za izgradnju dva dalekovoda u Makedoniji.

Ugovor o realizaciji tog posla, vredan 13,5 mil EUR, potpisan je sa kompanijom MEPSO ("Makedonski elektroprenosni sistem operator") ove nedelje u Skoplju, saopštila je "Energomontaža".

Konzorcijum "Energomontaže" i švedskog ELTEL-a ugovorio je projektovanje, isporuku i izgradnju dalekovoda od 400 kilovolta (kV), od trafo stanice Štip do srpsko-makedonske granice, dok je, u konzorcijumu sa "Montprojektom" iz Beograda, "Energomontaža" ugovorila projektovanje, isporuku i izgradnju dalekovoda napona 110 kV na relaciji Skoplje1-Jugohrom-Tetovo1, oba posla po sistemu "ključ u ruke".

Imajući u vidu da iza te velike investicije, jedne od najvećih u elektroprenosnom sistemu u regionu, stoji Svetska banka, pokazalo se da uspešne srpske firme, kao što je "Energomontaža", udružene s partnerima iz Evropske unije, mogu ravnopravno da se nadmeću i dobijaju poslove i u najjačoj međunarodnoj konkurenciji, navedeno je u saopštenju.

"Energomontaža", članica "Kodar grupacije", je kompanija specijalizovana za projektovanje i izgradnju dalekovoda i trafo stanica svih naponskih nivoa, telekomunikacionih sistema u fiksnoj i mobilnoj telefoniji i proizvodnju čeličnih konstrukcija za potrebe energetike i telekomunikacija.

ELTEL, partner "Energomontaže" u konzorcijumu, je multinacionalna grupacija sa sedištem u Finskoj.


UAE's Etihad interested in Jat?
Finance Minister Mladjan Dinkic said that the Etihad company from the United Arab Emirates was negotiating the takeover of Jat Airways.

Dinkic also said that a solution for the Serbian flag carrier would be definitely found in 2013.

Dinkic noted that a contact had been made the day before between the directors of Jat and Etihad, one of the few airlines in the world that had turned profit in 2012, adding that a joint venture of Jat and Etihad would provide a new energy, given that the Serbian airline had good pilots and an excellent geographic position, whereas Etihad had airplanes and a good access to some other markets.

- One of the most famous global air traffic companies, Etihad, which is essentially the property of Sheikh Mohammed, made a contact with Jat yesterday and now negotiates its acquisition or a joint investment - Dinkic said on the TV Pink News program.

When asked whether that meant that Jat would soon get a strategic partner, Dinkic replied that the talks had just started and that it was still too early to speak about strategic partnership, but that it was important that the first contacts had been made.

- It is for sure that the problem with Jat will be solved this year in a solid way. Our strategy was to buy new airplanes if we were going to resolve that issue by ourselves. Jat definitely gets new airplanes, but it would also be good that it gets a partner as well - a large global company like Etihad - Dinkic explained.

He stressed that the path to the final agreement was long, but he also said that he believed "we will do everything to make it happen in the following period."

Dinkic also noted that one of the largest investment funds in the Persian Gulf was interested in Jat Tehnika.


Jat to pay off debt to Nikola Tesla Airport with its property?
Jat Airways has an unsettled debt to the Belgrade Nikola Tesla Airport, and one of the solutions could be to pay a part of it with its property, people at the flag carrier told Tanjug news agency Thursday (7 February 2013).

- The managements of the two companies are trying to find a way to solve this problem, and one of the ideas is that a part of the debt be settled by transferring the property currently used by Jat Airways to Nikola Tesla Airport and to reschedule the rest of the debt - said people at Jat.

As it was stressed, downturns in the last few years have prevented Jat Airways from fully servicing its debt to Nikola Tesla Airport.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta