Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Arapi će u Surčinu graditi najveći kargo centar na Balkanu
Poseta šeika Muhameda al Zajeda i njegovih saradnika Kopaoniku rezultirala je brojnim dogovorima o investiranjima kompanija iz Abu Dabija u našu zemlju. Osim konkretizacije ranijih pregovora vezanih ponajviše za ulaganja u agrar, ovoga puta je učinjen i korak napred u dogovorima o gradnji kargo centra i ulazak "Jat Airways" u mrežu avio-kompanije "Etihad", saznaje "Blic".

Princ prestolonaslednik Ujedinjenih arapskih emirata proveo je tri dana, na poziv potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, u privatnoj poseti Kopaoniku. Medutim, sa sobom je poveo i neposredne saradnike kako bi se konkretizovali brojni dogovori o ulaganjima UAE u našu zemlju. O tome je najviše reci bilo u cetvrtak, kada je, pred put na sajam IT u Hanover, na Kopaonik došao ministar Mlađan Dinkić, dok je u petak, po povratku iz Londona, u poznato srpsko skijalište stigao i potpredsednik Vučić.

Kako saznaje "Blic", usaglašeni su svi dogovori vezani za ulaganje "Al Dahre" u srpski agrar. Ugovoreno je da u poslednjoj nedelji marta ministar Dinkić u Abu Dabiju potpiše ugovor vredan 300 mil USD.

On podrazumeva osnivanje zajednickog preduzeća koje bi vodilo šest poljoprivrednih kombinata u Vojvodini, projekat navodnjavanja, kao i otvaranje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane. Inače, ovo će biti i zvanično moguće već narednih dana jer je, trenutno, u skupštinskoj raspravi ratifikacija Međudržavnog sporazuma naše zemlje sa UAE. Srbija je aplicirala i kod Razvojnog fonda Abu Dabija za obezbeđenje 100 mil USD potrebnih za gradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Dogovor je i da krajem marta, zajedno sa ministrom Dinkićem, u Abu Dabi krene i menadžment kompanije "Jat Airways".

Naime, avio-kompanija "Etihad" iz Abu Dabija, a u cijem sastavu su i "Air Berlin" i " Air Seychelles", zainteresovana je za ozbiljniji prodor u tom delu Evrope. Prema trenutnim dogovorima, "Etihad" bi postao manjinski vlasnik "Jat Airways", ali bi naš avio-prevoznik postao deo alijanse firme iz Abu Dabija.

Partnerima iz UAE je predočeno da "Jat" nema dovoljno aviona, što oni, kako je ovih dana rečeno, ne vide kao poseban problem, jer poseduju i avione, a intenzivno saraduju i sa kompanijom "Airbus".

S druge strane, činjenica da "Jat" ima odlicne pilote kojih za postojeće letove ima previše, po mišljenju "Etihada" jeste prednost jer bi se naše letačko osoblje angažovalo na linijama čitave mreže avio-kompanije iz Abu Dabija. Poslednje nedelje marta u Abu Dabiju su zakazani i razgovori sa predstavnicima firme "Mubadala".

Arapi su, osim ulaganja u "Jat tehniku", koja bi, prema sadašnjem planu, postala regionalni centar za popravku civilnih aviona, i dalje vrlo zainteresovani za gradnju fabrike poluprovodnika, a čija vrednost je oko četiri milijarde dolara. U igri je nekoliko opcija, od kojih će se, kako se očekuje, sredinom aprila naći prava.

Ono što se ovih dana čulo na Kopaoniku jeste i da su privatni investitori iz Abu Dabija vrlo zainteresovani da na Aerodromu "Nikola Tesla" naprave veliki kargo terminal, a koji bi imao opštu namenu. Pre svega, služio bi za prevoz voća i povrća proizvedenog u poljoprivrednim kombinatima u Vojvodini, ali bi se koristio i za pripremu za otpremu brojnih izvoznih proizvoda.


Srbijagas kupuje 25 % Jugorosgasa
Predlog ugovora kojim bi "Srbijagasu" bilo omogućeno da kupi dodatnih 25 odsto akcija "Jugorosgasa" stigao je u "Srbijagas".

Prvana služba već razmatra taj predlog, izjavio je danas generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Taj posao bi trebalo da bude finansiran preraspodelom dela investicionog kredita koji je "Srbijagas" dobio od Evropske investicione banke, rekao je Bjatović, ali nije precizirao koliki bi bio iznos.

"Ponuda o izjednačavanju vlasničkog odnosa 'Srbijagasa' i 'Gaspromeksporta' u 'Jugorosgasu' je koretna. Aranžman je praktično dogovoren i ne vidim razlog da Vlada Srbije ne da pozitivno mišljenje o tome", rekao je Bjatović novinarima u Staklari Paraćin.

"Srbijagas" trenutno ima 25 odsto udela u "Jugorosgasu" - zajedničkom preduzeću sa "Gasoromeksportom" koje se bavi trgovinom gasa za srpsko tržište.

Bajatović je najavio da će 27. marta predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler posetiti "Srbijagas" i da će tada i formalno biti potpisan dugoročni ugovor o isporukama ruskog gasa Srbiji.

Prosečna cena za ovu godinu je 370 dolara za 1.000 metara kubnih, s tim što će srpske fabrike koje koriste velike količine gasa, kao što su Azotara, Petrohemija, Metanolsko-sirćetni kombinat, imati dodatne popuste.

Bajatović je najavio da će do 31. marta biti završen idejni projekat za deonicu Južnog toka kroz Srbiju, a do kraja juna i glavni projekat.

Posle toga će biti raspisani i prvi tenderi za nabavku cevi i opreme za kompresorske stanice, rekao je on i dodao da će do kraja godine biti raspisan tender za izvodjače radova.
Na tom poslu maksimalno će biti angažovane srpske gradjevinske kompanije, rekao je Bajatović.

Govoreći o restrukturiranju "Srbijagasa", on je istakao da je taj proces počeo pre dve godine i istakao da u prvoj fazi mora da se uradi finansijsko restrukturiranje jer, kako je rekao, za postojeće dugove Srbijagasa nije kriv menadžment preduzeća, kao što se često može čuti u javnosti.

Posle finansijskog treba preći na imovinsko - pravno restrukturiranje da bi se rešili svi pravni sporovi preduzeća i tek potom sprovesti organizaciono restrukturiranje i podelu delatnosti, rekao je Bajatović.

On je najavio da će u toku ove godine biti pronadjeni strateški partneri za preduzeću koja su u sastavu "Srbijagasa", kao što su "Agroživ", Azotara i Metanolsko-sirćetni kombinat (MSK).

Privode se kraju razgovori za pronalazak strateškog partnera za Azotaru, a počinju i za MSK, kazao je Bajatović i dodao da se radi o ruskim partnerima.

"Ne vidim razlog da ne nadjemo strateškog partnera za ta preduzeća", rekao je on i naveo da se već radi ocena tržišnosti za te firme.


Nemačka "MC Bauhemie" otvara fabriku u Sremskoj Mitrovici do 2015.
Nemačka kompanija "MC Bauhemie" uložiće u Sremskoj Mitrovici više miliona evra u izgradnju postrojenja za proizvodnju aditiva za beton, iz kojeg će snabdevati celo tržište Balkana, izjavio je danas u Subotici regionalni menadžer kompanije MC Albert Urkom.

On je na seminaru za predstavnike građevinske industrije u Regionalnoj privrednoj komori Subotice, izjavio da je zemljište za ovu fabriku, površine oko 10.000 kvadrata, kupljeno je još pre godinu i po dana, a da je trenutno u toku proces pribavljanja potrebnih dozvola.

- U pitanju je fabrika naše divizije "Chemicals Constructions", a proizvodiće se aditivi kojima se poboljšavaju karakteristike betona tokom procesa njegove proizvodnje, nakon čega se očekuje nadogradnja proizvodnje - rekao je Urkom.

Predstavnici kompanije očekuju da će fabrika početi sa radom 2015. godine, a da će do 2018. godine zapošljavati 50 radnika.

"MC Bauhemie" ima preko 1.900 zaposlenih u više od 30 zemalja, a u Srbiji je prisutna od 2006. godine.


Germany's MC Bauhemia to open factory in Sremska Mitrovica by 2015
Germany's MC Bauhemia is going to invest few million euros in the construction of a factory for producing concrete additives in Sremska Mitrovica, which will serve as a supply center for the Balkans, MC Bauhemia Regional Manager Albert Urkom announced today in Subotica.

As he told the representatives of the construction industry at a seminar held at the Subotica Regional Chamber of Commerce, a land for this factory, spanning about 10,000 square meters, was bought a year and a half ago and now the process of collecting required permits is underway.

- This factory will be part of our Chemicals Constructions division, and it will be producing additives that improve the characteristics of concrete during the process of its production, after which the production is expected to be upgraded - said Urkom.

Representatives of this company expect the factory to be put into operation in 2015 and to hire 50 workers by 2018.

MC Bauhemia has over 1,900 employees in more than 30 countries, and it operates in Serbia since 2006.


Siemens to invest EUR 10 million in production in Serbia
Germany's Siemens is going to invest EUR 10 million in its factory for producing windmill generators in Subotica over the next three years, said Ivan Knezevic, the deputy CEO of that company.

Knezevic said at a press conference that another production facility had been added to the two existing facilities at the generator plant in Subotica in the previous year, stressing that the new investment would be made in the improvement of production.

- We hope that other production programs will also be approved in the following period and that even more money will be invested in production - Ivan Knezevic told eKapija.

The factory in Subotica currently employs 650 workers. The average salary at this Siemens plant is 2.5 times bigger than the average salary in Serbia. Although the management would like to have 2,000 employees, Knezevic said to our web portal that there would be no new hirings within the next two or three years.

Over the last five years Siemens has implemented projects worth EUR 415 million, with its exports from Serbia growing at an annual rate of 38 percent. Wind generators from the Subotica-based factory are exported to European and Asian markets, and Knezevic pointed out that "every fourth windmill in Europe is powered by generators made in Subotica."

Knezevic stressed that Siemens had contributed EUR 20 million to Serbia in the past five years, adding that that company, one of the largest businesses in the world, was also a Serbian company as its production positively affected the economy of Serbia.

The conference at Media Center also saw the presentation of a monograph on the significance of Siemens for Serbia's economic and industrial development since the 19th century until today - "A Step Ahead of Time - 125 Years of Siemens in Serbia," which this company prepared in cooperation with the Institute of Contemporary History in Belgrade. Its authors - Professor Dr. Predrag J. Markovic and Dr. Danilo Sarenac, said on that occasion that the history of that company represented an important part of the history of Serbia's economic development.

The monograph also includes details about the first public steam power plant in Dorcol, first hydroelectric power stations in Uzice, Vucje, Gamzigrad and Ivanjica, first automatic telephone exchange with 1,000 numbers in Novi Sad, electric trams from 1923 as well as the lighting system in the National Theater and other projects in which Siemens participated with its innovative technologies.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta