Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija prevremeno vraća polovinu duga Londonskom klubu poverilaca
Srbija će prevremeno otplatiti 400 mil USD duga Londonskom klubu, što je oko polovine dugovanja tom poveriocu, saopštilo je u nedelju (17. marta 2013. godine) Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, to će biti omogućeno pošto je Vlada Srbije usvojila predlog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da se krajem aprila pre vremena otplati skoro polovina od preostalih 860 mil USD duga Londonskom klubu poverilaca.

Redovnom otplatom rate i prevremenim vraćanjem 400 mil USD Londonskom klubu, javni dug Srbije će biti smanjen za 435,8 mil USD.

- Mogućnost za prevremenu otplatu skupih kredita iz prošlosti stvorena je zahvaljujući značajnoj likvidnosti u budžetu u poslednjih nekoliko meseci i s obzirom na to da su mere fiskalne politike dale veoma dobre rezultate u obaranju kamata na javni dug - ocenilo je Ministarstvo.

Kako se dodaje, kamatna stopa na dug Londonskom klubu iznosi 6,75%, što je za oko dva procentna poena više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine.

Prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu od 1,1 milijardi dinara, a značajne uštede biće ostvarene i u narednim godinama, jer će biti potrebna manja izdvajanja za otplatu kamata, navelo je Ministarstvo.

Prema podacima Ministarstva finansija i privrede (Srbije), učešće ukupnog javnog duga u bruto domaćem proizvodu na kraju februara iznosi 57,7%.

Srbija je u februaru otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 419 mil EUR, od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 354 mil EUR, a po osnovu kamata 65 mil EUR.

Ministarstvo je navelo da je najveće razduživanje izvršeno na domaćem finansijskom tržištu, s obzirom na to da je otplaćeno 315 mil EUR glavnice duga po osnovu hartija od vrednosti.

- Plan Ministarstva finansija i privrede je da se država i u narednim mesecima razdužuje na domaćem tržištu, kako bi što više novca moglo da se plasira privredi - ističe se u saopštenju.


Čačanska "Sloboda" u aprilu dobija pogon za kompletiranje artiljerijske municije
Direktor čačanske kompanije "Sloboda", Zoran Stefanović, izjavio je danas Tanjugu da je ovo preduzeće investiralo 7,5 mil EUR u izgradnju objekta za kompletiranje artiljerijske municije, kao i u objekte za zaštitu i za preradu otpadnih voda.

Prema njegovim rečima, polovinom aprila očekuje se da pogon bude pušten u rad.

- Na ovaj način stvoriće se uslovi za zapošljavanje novih radnika - istakao je Stefanović.

Inače, kompanija "Sloboda" je uspešno završila prethodnu poslovnu godinu ostvarivši dobit od 5,3 milijardi dinara, rekao je on i najavio da će Čačak sutra posetiti ambasador Angole.

- Sutra će gradsku upravu i naše preduzeće posetiti Toko Dijakenga Serao, tako da ćemo razgovarati o saradnji, budući je nama to tržište veoma interesantno za plasman proizvoda - istakao je Stefanović.

"Sloboda" je krajem prošle godine otpustila 500 radnika, a na posao je već vraćeno 138.


Serbia to early repay half of its debt to London Club
Serbia will repay early half of its debt to the London Club of commercial lenders by the end of April and reduce domestic borrowing to make its public-finance deficit more sustainable, Bloomber reports.

The government will repay $435.8 million to commercial banks, the Finance Ministry in Belgrade said in an e-mailed statement late Sunday (17 March 2013).

- At present, Serbia’s debt to the London Club amounts to $860 million - the ministry said, adding that the early repayment will lead to savings of 1.1 billion dinars ($12.9 million) in this year’s budget.

Prime Minister Ivica Dacic’s eight-month-old Cabinet wants to keep public debt below 65 percent of gross domestic product this year and lower it next year. According to fiscal rules, public debt should not exceed 45 percent of GDP. Public debt stood at 57.7 percent of GDP at the end of February, it said.

Junk-rated Serbia borrowed $3.25 billion in three Eurobond sales since September, taking advantage of optimism about global economic recovery while extra liquidity from central banks push investors to higher-yielding assets.

The London Club wrote down 62 percent of Serbia’s $2.7 billion debt in 2004, agreeing to a 20-year repayment, with interest at 3.75 percent for the first five years and 6.75 percent for the remaining 15 years. The debt matures in 2024.

Serbia can afford the early debt repayment due to “significant liquidity in the budget secured over the past few months, considering that fiscal policy measures have given very good results in bringing down public debt yields,” the ministry said.

The Finance Ministry also wants to reduce borrowing in the local market to make more cash available for corporate clients, as the economy struggles with its second recession in three years, according to the statement.

Serbia will sell dinar and euro-denominated debt equivalent to $1.3 billion between April and June, compared with $1.5 billion in the first three months of the year, according to Debt Management Agency’s borrowing calendar.

The government has also amended its request to Russia for budgetary support and is now looking for $500 million instead of $1 billion, only under terms more favorable than those Serbia is currently getting through Eurobond sales in international capital markets, the Belgrade newspaper Blic reported, citing Finance Minister Mladjan Dinkic.


"Golden Lady" do kraja godine otvara novi pogon u Loznici - Posao za još 200 radnika
Ministar finasnija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas tokom posete fabrici "Golden Lady" u Loznici da ta fabrika ima nameru da ove godine dogradi novi pogon od 6.000 m2 i zaposli još 200 radnika.

On je podsetio da kompanija izvozi robu u vrednosti od 100 mil EUR na rusko tržište i da je u oktobru otvorila novi logistički centar.

Prema njegovim rečima, "Golden Lady" će ove godine u Srbiji imati više od 2.000 zaposlenih, pri čemu se najveći deo proizvodnje odvija u Loznici, a jedan deo u Valjevu.

- U Loznici je logistički centar, i odavde nedeljno ide od 13 do 15 kamiona sa robom visokog kvaliteta za kupce u Rusiji - rekao je Dinkić.

Kako je istakao, Srbiji je potrebno još ovakvih investicija, a grad Loznica i republička vlada daće punu podršku da ova fabrika što pre proširi proizvodnju i zaposli nove radnike.

Dinkić je naglasio da su, imajući u vidu primer "Golden Lady", novi italijanski investitori zainteresovani za ulaganje i u industrijsku zonu u Loznici i dodao da se radi o vrhunskim kompanijama iz Italije.

- Ako imamo uspeh jedne fabrike u jednom gradu, to je najbolja preporuka za dolazak novih investitora - rekao je Dinkić.

On je naveo da je cilj Vlade da se do kraja mandata popuni industrijska zona u Loznici i zaposle novi radnici, jer je nezaposlenost najveći problem u Srbiji. Dinkić je dodao da će laka industrija, poput tekstilne, imati posebno mesto u novoj strategiji reindustralizacije Srbije, koja će biti predložena Vladi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta