Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dve banke u igri za preuzimanje RBV, najizvesnija AIK banka
U najuži krug kandidata za preuzimanje Razvojne banke Vojvodine ušle su dve banke, ali su njihova imena zasada poslovna tajna - kaže za "Novosti" Zoran Radoman, vojvođanski sekretar za finansije.

Reč je o bankama iz kruga od četiri finansijske institucije koje su, i do sada, pominjane kao one koje su pokazale interesovanje za preuzimanje RBV. To su: Societe Generale, UniCredit, Credi Agricole i AIK banka. U Ministarstvu finansija nisu želeli da komentarišu ove navode, a sami bankari nerado pričaju o eventualnom preuzimanju depozita Razvojne banke Vojvodine, ne želeći zvanično da potvrde svoju zainteresovanost.

Ipak, nezvanično se kao "najizvesniji igrač" pominje niška AIK banka. Jer, Razvojna banka Vojvodine orijentisana je na klijente sa područja pokrajine, gde joj se nalaze i filijale. AIK banka Niš, pak, više pokriva centralni i južni deo Srbije. Osim toga, preduzeće "Sunoko" koje posluje u okviru novosadske "MK grupe" ima značajan udeo u vlasništvu AIK banke. Tačnije, uz grčku ATE banku, koja ima 20% vlasništva, "Sunoko" poseduje 12,57% akcija AIK banke Niš. Svi ostali vlasnici imaju ispod 7,5% akcija.

Banka, koja na kraju postigne sporazum sa Ministarstvom finansija, na sebe će preuzeti osigurane i neosigurane depozite i kvalitetnu aktivu Razvojne banke Vojvodine: državne hartije, gotovinu, kreditne partije najkvalitetnijih dužnika među stanovništvom. Republika i Pokrajina emitovaće obveznice vredne od sedam do devet milijardi dinara, a kupac će biti banka spremna da ih kupi po najnižoj ceni. Očekuje se da će cela transakcija da bude okončana najkasnije prvih dana aprila.


"Philip Morris" počinje sa proizvodnjom rezanog duvana u Srbiji
Kompanija "Philip Morris" objavila je danas početak proizvodnje rezanog duvana na tržištu Srbije, a razlog za to je sve češći prelazak potrošača sa cigareta na jeftinije duvanske proizvode.

Prema rečima generalnog direktora "Philip Morris"-a u Srbiji Pola Rajlija fabrika "Philip Morris" u Nišu je prva fabrika ove kompanije u regionu istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike koja proizvodi ovaj tip duvanskih proizvoda. Pored toga, fabrika u Srbiji je danas jedna od četiri fabrike u mreži "Philip Morris International", specijalizovanih za proizvodnju rezanog duvana.

- Odluka o uvođenju proizvoda rezanog duvana predstavlja odgovor na potrebe potrošača. Uočili smo jasan trend prelaska na jeftinije proizvode, budući da potrošači cigareta traže povoljnije ponude - istakla je zamenik generalnog direktora Jelena Pavlović.

Kompanija će, kako je navela, rezani duvan srpskom tržištu ponuditi u obliku dve robne marke, "Philip Morris" i "Bond Street". Prema njenim rečima rezani duvan koji će se prodavati u konzervama na tržištu će koštati oko 420 dinara, što je dovoljno da se napravi oko šest paklica cigareta.

Prema toj računici paklica cigareta napravljena od rezanog duvana u ovom slučaju bi koštala oko 70 dinara, što je daleko niže od najniže cene paklice koja trenutno iznosi 135 dinara na tržištu Srbije.

Na pitanje novinara za koliko je procenata zabeležen pad prodaje cigareta na domaćem tržištu, ona je navela da je njihova procena da je na tržištu Srbije opala prodaja cigareta za oko 10%.

Prema njenim rečima, takođe je uočena i distribucija rezanog duvana na crnom tržištu, odnosno na pijacama, zbog čega je država takođe na gubitku jer ne ubira prihode od poreza i akciza. Primera radi, kako je navela, na jedan kilogram rezanog duvana koji je u prometu na pijacama država izgubi oko 8.000 dinara, a na oko jedan procenat pada prodaje cigareta, gubici države su oko 10 mil EUR.

Na pitanje novinara kakav je stav kompanije o disbalansu u izvozu cigareta koji već duže vreme postoji sa Hrvatskom, ona je rekla da je do sada sa tom zemljom primenjivan trgovinski sporazum u okviru CEFTA, ali da će u julu, ulaskom Hrvatske u EU taj sporazum prestati da se primenjuje.

Prema njenim rečima, trenutno su u toku pregovori sa EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, i postoji inicijativa Brisela da se sadašnja carinska stopa na uvoz cigareta iz EU od 57,6% smanji.

- "Philip Morris´ se svuda u svetu zalaže za liberalizaciju tržišta, pa je tako i u Srbiji - navela je Pavlović i dodala da je na državi da proceni i analizira kakve bi eventualne efekte na domaću ekonomiju mogla da ima jedna takva odluka.

Generalni direktor "Philip Morris" u Srbiji Pol Rajli je najavio i organizacione promene u vrhu rukovodećeg tima kompanije, navodeći da će on od 1. aprila otići iz Srbije kako bi preuzeo novu poziciju u Aziji, a na mesto generalnog direktora "Philip Morris"-a za Srbiju i južnu i centralnu Evropu dolazi Stejsi Kenedi.


Construction of Stem Cell Center in Kragujevac starts in late autumn 2013 - Project worth EUR 12 mil
Although announced more than two years ago, the construction of Stem Cell Center in Kragujevac, the cost of which is estimated at nearly EUR 12 million, will most probably kick off in late autumn 2013, Kragujevac University Rector Slobodan Arsenijevic told Tanjug news agency today.

According to him, this 10,000 sqm complex comprising Stem Cell Institute and Stem Cell Bank will be managed by Miodrag Stojkovic, a geneticist from Serbia. It will be built on a site between the Clinical Center and the University. The value of this site, which has been allotted by the city free of charge for that purpose, is estimated at EUR 2.4 million.

Reminding that the Ministry of Education and Science has secured the funding for the construction of Stem Cell Center within the Faculty of Medicine from the European Investment Bank (EIB), Arsenijevic explains that the "construction has not started yet for procedural reasons, because the documents signed before did not clearly define duties and assign them, as well as due to an attempt to implement that important project in another city."

He stressed that the University had had to give up the funding for the science and technology park so Kragujevac could obtain Stem Cell Center.


Drilling of first tunnels on Corridor XI kicks off
Drilling of the Brdjani Tunnel, the first tunnel on the future motorway from Belgrade to Montenegro, began Monday in an area between Gornji Milanovac and Cacak and should be completed in two years.

The work is being carried out by the Belgrade construction company Planum.

Director of the Koridori Srbije (Corridors of Serbia) company Dmitar Djurovic told Tanjug news agency that the Brdjani Tunnel near the namesake village would be 455 meters long and represent one of the five tunnels on the 40,3 kilometer section from Ljig to Preljina, where construction works are being carried out by the Azerbaijani company AzVirt.

Djurovic said that construction companies were performing preliminary works and preparing to launch the construction of remaining tunnels.

In addition to the Brdjani Tunnel, companies should also build the 125-meter Golubac Tunnel near Ljig and 200-meter Veliki Kik Tunnel as well as 270-meter Savnica Tunnel near Gornji Milanovac and 887-meter Sarani Tunnel.

Construction work on the expropriated section of land from Brdjane to Preljina is also underway and around eight kilometers should be prepared for paving.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta