Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Turski "Dogus Holding" zainteresovan za izgradnju dela Koridora 11
Turska građevinska firma "Dogus Holding" zainteresovana je za gradnju dela Koridora 11 u Srbiji, saopštio je danas kabinet ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina.

Kako se navodi u saopštenju, regionalni menadžer "Dogus" građevinske grupe Ertan Japiđi razgovarao je danas sa Ugljaninom i predložio mi je saradnju u izgradnji puteva Srbije.

Dodaje se da je turska kompanija već konkurisala u Crnoj Gori za taj deo Koridora i u aprilu se očekuje odluka Vlade Crne Gore.

- Mi bismo želeli da učestvujemo u tom poslu s obe strane granice i uskoro ćemo vam poslati pismo o namerama - kazao je Japiđi.

On je naglasio da je Srbija centar Balkana i da su zato zainteresovani za saradnju, dodavši da ako njihov holding bude poslovao u Srbiji, biće to signal i drugim velikim investitorima da ih slede.

Ugljanin je, kako piše u saopštenju, rekao da je Koridor 11 "žila kucavica za Srbiju" i da se planovi firme "Dogus" uklapaju u plan turske Eximbank koja je spremna da kreditira dva lokalna puta u Sandžaku koja će region povezati sa budućim autoputem.

Ministar je naglasio da je i interes Srbije da bude glavni turski strateški cilj na Balkanu.


DDOR Novi Sad: Not for sale
Insurance company DDOR Novi Sad, part of the Italian group Unipol-Sai, is not for sale, said DDOR CEO Christian Otto Neu.

As he pointed out in a statement to the media, certain number of competitors have been expressing interest in buying DDOR Novi Sad for years now, as it is one of the very few financially healthy insurance companies in the Serbian market.

Among them is Slovenia`s Triglav, whose CEO Matjaz Rakovec said in a statement that his company wanted to buy DDOR Novi Sad.

- DDOR Novi Sad is simply not for sale. The company is part of the newly formed Italian group Unipol-Sai, whose revenue from premiums amounts to EUR 18 billion, and this group currently works on a business strategy for Italy and abroad - Neu stressed.


"Siemens" ulaže 10 mil EUR u proizvodnju u Srbiji
Nemačka kompanija "Siemens" uložiće u naredne tri godine 10 mil EUR u svoju fabriku generatora za vetrenjače u Subotici, najavio je danas zamenik generalnog direktora te kompanije Ivan Knežević.

Knežević je na konferenciji za novinare kazao da su u Subotici u proteklih godinu dana izgrađena dva nova pogona, a planirano ulaganje namenjeno je usavršavanju proizvodnje.

- Nadamo se da će u narednom periodu biti odobreni i drugi proizvodni programi i da će biti uloženo i više novca - kaže za "eKapiju" Ivan Knežević.

U Subotici trenutno radi 650 radnika čija je plata 2,5 puta veća od prosečne zarade u Srbiji. Mada postoji želja menadžmenta da ih bude više od 2.000, kako navodi sagovornik našeg portala, za sada neće biti novog zapošljavanja, ali je to plan za naredne dve,tri godine.

"Siemens" je u poslenjih pet godina realizovao projekte u vrednosti 415 mil EUR, a svake godine rastao je izvoz te kompanije iz Srbije po stopi od 38%. Vetrogeneratori iz subotičke fabrike izvoze se na evropsko, ali i na azijsko tržište, a kako ističe Knežević "svaku četvrtu vetrenjaču u Evropi pokreću subotički generatori".

Knežević je istakao da je u proteklih pet godina "Siemens" uložio u Srbiju 20 mil EUR i da je kao jedna od najvećih svetskih kompanija ujedno i srpska, jer proizvodnjom pozitivno utiče na ekonomiju Srbje.

Na konferenciji u "Medija centru" predstavljena je i monografija o značaju "Siemens"-a u privrednom i industrijskom razvoju Srbije od 19. veka do danas "Korak ispred vremena - 125 godina 'Siemens'-a u Srbiji", koju je ta kompanija izradila u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju iz Beograda. Autori prof. dr Predrag J. Marković i dr Danilo Šarenac, tom prilikom su istakli da istorija te kompanije predstavlja značajan deo istorije srpskog privrednog razvoja.

U monografiji su prikazani detalji o prvoj javnoj termoelekrani na Dorćolu, prvoj hidrocentrali u Užicu, Vučju, Gamzigradu i Ivanjici, prvoj automatskoj telefonskoj centrali sa 1.000 brojeva u Novom Sadu, električnim tramvajima iz 1923. godine, kao i osvetljenju "Narodnog pozorišta", ali i drugi projekti u kojima je "Siemens" učestvovao sa inovativnim tehnologijama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta