Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Vibac" ulaže 60 mil EUR u proizvodnju lepljivih traka u Jagodini - Izgradnja fabrike počinje u julu
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je danas sa direktorom italijanske kompanije "Vibac" Patricijom Masinijem, ugovor o dodeli sredstava za direktne investicije toj kompaniji, koja će u Jagodini izgraditi fabriku u koju će uložiti 60 mil EUR i zaposliti 300 radnika.

Fabrika "Vibac"-a u Jagodini proizvodiće lepljive trake i folije od polipropilena.

Dinkić je sa Masinijem i gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem potpisao i Okvirni sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Republike Srbije, Grada Jagodine i kompanije "Vibac".

Dinkić je posle potpisivanja ugovora istakao da se radi o jednoj od najvećih stranih investicija koje će početi da se realizuju u Srbiji u ovoj godini.

On je naveo da će fabričko postrojenje imati 40.000 kvadratnih metara i da će biti jedno od najvećih industrijskih postrojenja koje će se graditi u Srbiji ove godine.

Radovi na izgradnji trebalo bi da počnu do kraja jula, a vlada će se potruditi da sve oko prenosa zemljišta obavi u narednih nekoliko nedelja, kako bi "Vibac" što pre krenuo sa izgradnjom.

- Pokretanje proizvodnje i zapošljavanje jedini je pravi odogovor na krizu, a ovo danas u Jagodini je deo toga - rekao je Dinkić.

Predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković istakao je da će u fabrici raditi više od 300 radnika i da će grad imati velike koristi od te fabrike i zbog velikog broja ljudi, koji će raditi na njenoj izgradnji, a država i grad imaće koristi od poreza na plate.

Masini je naveo da će ta kompanija u Jagodini proizvoditi lepiljive trake i da će proizvodnja biti namenjena izvozu, pre svega u jugoistočnu Evropu i bivše sovjetske republike.

- Izvozićemo na tržišta na kojima nismo imali poristup, zahvaljujući pogodnostima koje Srbija pruža investitorima - rekao je on.


Hypo banka spasava "Jugoremediju" od bankrota?
Rok za podnošenje plana reorganizacije zrenjaninske Fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju ističe 27. maja, a po rečima stečajnog upravnika Radovana Savića ima nagoveštaja da će do tog datuma plan biti podnet. On, međutim, nije precizirao ko bi to mogao da uradi, ali "Dnevnik" nezvanično saznaje da je Hypo Alpe Adria banka, na čiji zahtev je i uveden stečajni postupak u ovdašnju farmaceutsku kompaniju, zainteresovana da predloži plan reorganizacije.

- Bilo je nekih kontakata, ali još ništa zvanično – kratko je prokomentarisao Savić, nakon jučerašnjeg nastavka ročišta, održanog u Privrednom sudu u Zrenjaninu radi ispitivanja potraživanja poverilaca.

Stečajni upravnik je kazao da ukoliko se, ipak, desi da niko do narednog ponedeljka ne podnese plan reorganizacije, biće proglašen bankrot "Jugoremedije". Predsednik Skupštine poverilaca ove fabrike Branislav Markuš istakao je da bivši radnici i akcionari "Jugoremedije" mole Boga da ne dođe do bankrota. Markuš je, takođe, upitao kako su bivši radnici, kao poverioci, izgubili pravo na podnošenje plana reorganizacije.

- Stečajni sudija Milan Pajtašev je tako odlučio jer navodno nemamo iza sebe poverioce sa najmanje 30% ukupnih potraživanja. Ali, nije nam jasno kako je to mogao ranije da zaključi kad je tek juče utvrđeno koliko je tih 30%. Zato smo se žalili i Apelacionom sudu u Beogradu, međutim, još uvek nismo dobili nikakav odgovor – napomenuo je Markuš.

On je podvukao da bivši radnici i akcionari smatraju da je najbolje rešenje da plan reorganizacije podnesu oni koji su životno zainteresovani za opstanak "Jugoremedije", a to su upravo oni, kao i poverioci sa najvećim potraživanjima, kao što je, recimo, "Birgim A grupa" iz Istanbula.

- Brine nas što možemo dospeti u jednu veoma negativnu situaciju. Moguće je da radnici, kada vide nečiji drugi plan reorganizacije, a koji je negativan po njih, odluče da ne glasaju za taj dokument, pa onda budu optuženi za izazivanje bankrota. Nadamo se da ćemo za ovih nekoliko dana dobiti odgovor Apelacionog suda i videti da li imamo pravo da podnesemo plan – podvukao je Markuš.

Stečajni upravnik je 25. marta podneo Privrednom sudu zahtev za produženje roka za podnošenje plana reorganizacije farmaceutske kuće, koji je istekao dva dana kasnije. Pošto je sudija Pajtašev prihvatio predlog, omogućen je dodatni rok od 60 dana da neko od poverilaca podnese plan reorganizacije "Jugoremedije". U međuvremenu, predstavnik nekadašnjih radnika Vladimir Pecikoza je optužio lokalnu vlast u Zrenjaninu da sprečava usvanjanje plana koji podnosi deo bivših zaposlenih i akcionara. Pecikoza je precizirao da je Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" povukla svoje punomoćje dato njemu za podnošenje plana reorganizacije.

Priznata potraživanja od 2,8 milijarde

Stečajni upravnik Radovan Savić je kazao da je do 16. maja pristiglo 689 prijava potraživanja razlučnih i stečajnih poverilaca. Ukupna prijavljena potraživanja iznose oko 3,8 milijardi dinara, a od toga je priznato blizu 2,8 milijarde dinara.


Vibac pours EUR 60 mil in adhesive tapes production in Jagodina
The Minister of Finance and Economy, Mladjan Dinkic and the director of the Italian company Vibac, Patricio Masini, has signed today the contract on allotment of direct investment to the company. The company will build a plant in Jagodina, pour EUR 60 mil and hire 300 workers.
Jagodina-based Vibac company will produce adhesive tapes and polypropylene foils.

With Masini and the Mayor of Jagodina, Ratko Stevanovic, Dinkic signed the Framework Agreement on regulation of mutual rights and obligations between the Republic of Serbia, City of Jagodine and Vibac company.

After signing the agreement, Dinkic said that it was one of the largest foreign investments to be realized in Serbia this year.

He said that the facility would occupy 40,000 square meters and would be one of the largest industrial facilities which would be built in Serbia this year.

Construction works are due to start by the end of July, and the Government will make sure that everything with respect to land transfer issue is settled in the next few weeks so that Vibac could start construction.
- Production operations and employment is the only right answer to crisis, and this in Jagodina today is a part of that – Dinkic said.

The President of the Municipal Assembly of Jagodina, Dragan Markovic, pointed out that the factory would hire more than 300 workers and that the city will benefit from the factory since a large number of people would work on its construction while the state and the city will benefit from income tax.

Masini said that Jagodina-based company would produce adhesive tapes and that they would export production output primarily to South-Eastern Europe and former Soviet republics.

- We will export to markets which have not been accessible, thanks to benefits that Serbia offers to investors - he said.


Turkey to pour funds in agriculture of underdeveloped areas in Serbia
Turkish Development Agency (TIKA) has announced that it will pour funds in new projects in agriculture in underdeveloped areas of Serbia, it was announced today from the office of Minister without Portfolio, Sulejman Ugljanin.

Vice President of TIKA, Mehmet Süreyya Er ,who is visiting Serbia, said in an interview with Ugljanin that investment in agriculture generates the fastest results and specified that funds for the construction of 20 greenhouses in the municipalities of Priboj, Novi Pazar and Raska have already been set aside.

Süreyya Er also reminded that in Tutin, an operational system for land watering has already been set up, lighting at the Ram fortress in Veliko Gradiste has been installed and a reading room in Novi Pazar has been completely renovated.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta