Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova šansa sa pribojsku fabriku - Četiri strane firme žele da kupe FAP
Italijanska firma zainteresovana za privatizaciju "Fabrike automobila Priboj", čije ime se drži u tajnosti, nije jedina koja bi da kupi nekadašnji ponos jugoslovenske autoindustrije. "Blic" saznaje da država i menadžment FAP-a o partnerstvu paralelno pregovaraju sa još tri strane kompanije.

- Posle potpisivanja sporazuma sa Prištinom dobili smo ozbiljne ponude za ulaganje u FAP. U ovom slučaju su to Italijani, a ima zainteresovanih i iz drugih zemalja - izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Potvrda ovih reči stiže i iz Priboja. Lazar Rvović, predsednik opštine, otkriva da su pregovori sa Italijanima prilično odmakli, ali da su na stolu još tri ponude koje se ozbiljno razmatraju.

- Država ne želi da obelodani ime italijanske kompanije, ali znam da su u pregovore uključeni i predsednik Nikolić, vicepremijer Vučić i ministar Dinkić. U isto vreme pregovara se sa MAZ-om iz Belorusije, koji ima dnevnu proizvodnju veću od naše godišnje, turskim "Albayrak" čiji gost je nedavno bila delegacija FAP-a, i ruskim "Liaz"-om, poznatog po proizvodnju autobusa. Sve kompanije su veoma uspešne i nude različite vidove saradnje - kaže Rvović. Ishod pregovora treba očekivati veoma brzo, samim tim i privatizaciju, dodaje.

- FAP odavno opstaje na subvencijama, Vlada Srbije do sada je od fabrike pravila socijalnu ustanovu, a ne privredni subjekat. Država 12 godina finansirajući FAP iscrpljuje samu sebe. Stvari se sada menjaju - ističe Rvović.

Dva puta je FAP bio blizu privatizacije, ali su se nade izjalovile. Prošle godine u igri je bio konzorcijum "Team Constructions Investments" iz Londona i "Fincom Capital" iz Kijeva sve dok nije otvorena ponuda, ispostavilo se, neozbiljna. Početkom 2011. kineski "Don Feng" je bio viđen kao gazda, ali do saradnje nije došlo jer su Kinezi zahtevali da svi poslovni minusi idu na teret FAP-a

Kenan Hajdarević (LDP), narodni poslanik iz Priboja i član Odbora za privredu Skupštine Srbije, potvrđuje da nekoliko investitora ima želju da ulaže u FAP. Ipak, napominje on, od zainteresovanosti do realizacije velika je distanca.


Ima li Srbija 1.000 inženjera za kompaniju "Mubadala"?
Uoči potpisivanja predugovora za investiciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji fabrike čipova, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i FTN u Novom Sadu razmatraju glavni uslov koji bi Srbija morala da ispuni - dovoljno stručnjaka koji bi u fabrici radili.

Prema najavama ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, najavljena investicija kompanije "Mubadala" vredi čak 4 mlrd EUR, a posao će u budućoj fabrici dobiti 1.000 radnika IT profila. Dr Ilija Ćosić, profesor FTN iz Novog Sada, pita se - da li imamo toliko inženjera za visoke tehnologije.

U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da ne postoji jedinstvena baza podataka o tome. Zato predstavnici Vlade obilaze fakultete kako bi saznali koliko u Srbiji ima stručnjaka za buduću fabriku čipova.

- U proizvodnji neće svi biti inženjeri, ali sigurno da hoće u većem procentu i mnogo više nego u klasičnim proizvodnim pogonima. Naš najveći izazov biće da pokažemo da imamo tehnološki, naučni i istraživačko-razvojni kapacitet. To će biti izazov i za univerzitete, institute - objašnjava dr Ćosić.

On dodaje da imamo relativno kvalitetno tehničko obrazovanje, veliki broj stručnjaka, što nas je i dovelo u situaciju da razgovaramo sa potencijalnim investitorima.

- Jedini akreditovani departman u našoj zemlji za softverske informacione tehnologije je odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Inđiji, koje je počelo sa radom pre tri godine, kao i departmeni na ovom fakultetu u Novom Sadu i na Elektrotehnici u Beogradu i Nišu - naglašava dr Ćosić, dugogodišnji dekan FTN, čijim je zalaganjem otvoren i fakultet u Inđiji.

- U Srbiji imamo softverski kadar, a manje je onih koji se bave tehnologijom pravljenja samog čipa. Odnosno više je onih koji programiraju, a za samu izradu silikonskog čipa ima manje stručnjaka. Slično je u celom svetu - ističe dr Ćosić.

U Srbiji u IT sektoru posluje oko 2.000 kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, navodi prof. Ćosić i dodaje da Srbija u tu privrednu oblast ulaže oko 60 EUR po stanovniku. To je u nivou sa Bugarskom i Rumunijom, značajno više nego u Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, mnogo manje od Hrvatske, koja ulaže oko 200 EUR, i mnogo manje od proseka u EU koji iznosi oko 800 EUR po stanovniku.

Raste izvoz softvera

- IT sektor u Srbiji iz godine u godinu beleži rast izvoza softvera. Samo prošle godine iznosio je više od 200 mil EUR, a potencijali su znatno veći. Izvoz softvera iz Srbije 2007. godine iznosio je 62 mil EUR, 2011. godine 166 mil EUR, a 2012. više od 200 mil EUR - objašnjava prof. dr Ilija Ćosić.

Lider na tržištu čipova

"Mubadala" je jedan od lidera na tržištu kompjuterskih čipova koja zasad ima dve fabrike u Nemačkoj i Singapuru, a treću gradi u državi Njujork u Sjedinjenim Američkim Državama.


Jat pays USD 450,000 deposit to Slovenia's Adria Airways for lease of two Airbus aircraft
Serbia's Jat Airways has deposited 450,000 US dollars for the lease of Adria Airways’ two Airbus A319s over the next three years, Ex-YU Aviation News reports.

The two jets are expected to arrive in Belgrade in the last week of May and the first week of June, entering service later next month.

The aircraft, which are still operating for Adria, are in excellent condition and were manufactured only three years ago. After their move to Jat, the aircraft will continue to be maintained by Adria Airways Tehnika in the Slovenian capital.

The two aircraft are still featured in Adria’s schedule after June, mostly on flights from Pristina to Germany, though the equipment on these flights is expected to be revised in the coming weeks.

Jat is continuing to battle with a chronic fleet shortage. Aviogenex’s recently refurbished Boeing 737-200 is expected to begin operating on behalf of Jat soon. The aircraft, manufactured in 1987 (and once nicknamed Zadar) is younger than most of Jat’s B737 fleet. The Serbian carrier plans to lease another two Airbus A320s and one ATR72.

According to the airline, a turboprop in good condition is currently difficult to find on the market while the A320s are to be taken from an aircraft leasing company.


Prijava zbog malverzacija u "Srboleku" - Preduzeće oštećeno za oko 52 miliona dinara
Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zbog sumnje da su zloupotrebili ovlašćenja u privredi i položaj odgovornog lica i oštetili preduzeće "Srbolek" AD za oko 52.000.000 dinara.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije i rasvetljavanju spornih privatizacija, krivična prijava podneta je protiv bivšeg direktora "Srboleka" iz Beograda, vlasnika privrednog društva MD "Nini" iz Niša i većinskog vlasnika AD "Elid" iz Donjeg Dušnika, koji se nalazi u pritvoru Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu J. S. (54) i odgovornog lica u preduzeću MD "Nini" O. A. (61).

Osumnjičeni su od aprila 2009. godine do jula 2010. godine grubo povredili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovine preduzeća "Srbolek".

Sumnja se da je osumnjičena O. A., po nalogu osumnjičenog J. S. potpisala dva ugovora o asignaciji, na osnovu koga je "Srbolek" isporučio robu iz svog poslovnog asortimana u vrednosti od oko 20.000.000 dinara preduzeću "Nelt" iz Beograda.

Dužnik "Nelta" po osnovu ugovora bilo je preduzeće "Nini" iz Niša, koje tu robu nikada nije platilo "Srboleku".

Sumnja se i da je J.S. naložio da se zajam od oko 22.000.000 dinara koji je preduzeće "Elid" dobilo od preduzeća "Nelt" vrati navedenom preduzeću iz sredstava "Srboleka", kao i da "Srbolek" plati deo kredita preduzeća "Nini" u iznosu od oko 10.000.000 dinara.

Ti iznosi nikada nisu vraćeni "Srboleku", a na taj način pribavljena je korist u iznosu od oko 52.000.000 dinara preduzećima "Nini" i "Elid", a na štetu "Srboleka", navedeno je u saopštenju.


Milk control laboratory opens in Novi Sad
The first laboratory for testing the quality of milk in Serbia authorized by the Serbian Agriculture Ministry opened at the Faculty of Agriculture in the northern Serbian city of Novi Sad and tested the first milk samples on Tuesday.

A total of 800 samples of milk were brought to be tested in the laboratory on the first day of its operation, Mile Pecinov, who is in charge of supervising the laboratory testing, told Tanjug.

It takes only about 30 seconds to process a sample, as the laboratory has got the latest high-tech equipment from Denmark and the Netherlands, said Pecinov, adding that the lab's maximum capacity is 350 samples per hour.

The number of samples that is brought to the laboratory will depend on the territory from which the samples are taken, and they will be arriving in greatest numbers from the Vojvodina cities of Subotica, Sombor and Vrbas, as these regions have the most cattle, he said.

Pecinov pointed out that the milk control laboratory at the Agriculture Faculty of Novi Sad Animal Husbandry Department was opened to implement cattle raising programs and carry out controls of individual milk samples.

Although the testing started at the lab on Tuesday, it has not yet been officially opened. Snezana Trivunovic, director of the Department of Animal Husbandry, said that the opening date will be determined later.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta