Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Quaestus Private Equity" želi da kupi "Nexe grupu"
"Nexe grupa" izmenila je plan finansijskog i operativnog restrukturiranja u kojem su glavne smernice da je potrebno ulaganje finansijskog partnera od 150 miliona kuna (oko 20 mil EUR), pri čemu bi novi investitor preuzeo 76% vlasništva u "Nexe grupi", stoji u saopštenju objavljenom na Zagrebačkoj berzi. Na čelu konzorcijima ulagača koji su poslali pismo namere nalazi se "Quaestus Private Equity", u vlasništi Borislava Škegre, objavio je seebiz.eu.

Vlasnicima obveznica predlaže se namirenje kroz 49% vlasništva u "Diviziji za cement, betone i agregate" i dodatno namirenje kroz "mezzanine".

Hipotekarnim poverenicima ponuđena je naplata kroz reprogram kredita na rok od 10 godina, uz grejs perios od tri godine i otpis kamata. Ostalim poverenicima nudi se izmirenje obveza u roku od dve godine, uz otpis glavnice od 30%.

Prema kompanijskom sajtu, "Quaestus" je osnovan 2003. godine "kao prva hrvatska kuća za upravljanje rizičnim kapitalom, a danas je vodeća hrvatska grupacija za upravljanje alternativnim ulaganjima". Upravljanje alternativnim ulaganjima uključuje dva fonda rizičnog kapitala. Ukupni kapital pod upravljanjem iznosi više od 100 mil EUR.


Ko su najveći gubitaši, a ko dobitnici srpske privrede?
"Naftna industrija Srbije" (NIS) bila je najuspešnije privredno društvo u 2012. godini, sa neto dobitkom od 49 milijardi dinara, dok je na listi gubitaša vodeći "Srbijagas" sa neto gubitkom od 35 milijardi dinara.

NIS je sačuvao prošlogodišnju vodeću poziciju na listi "Sto naj... privrednih društava", koju objavljuje Agencija za privredne registre (APR), i po poslovnom prihodu i po netu dobitku. U APR ističu da to privredno društvo beleži značajan rast profitabilnosti, pa je njegov neto dobitak iz 2012. veći za petinu od onog iz prethodne godine.

Iza NIS-a sledi "Telekom Srbija" sa neto dobitkom od 11 milijardi dinara. Na listi privrednih društava po profitabilnosti ističu se i "Telenor" doo Beograd i "Tarkett" Bačka Palanka, koji zauzimaju treće i četvrto mesto, a beleže značajan rast neto dobitka u poređenju sa prethodnom godinom (126,5% i 106,2%).

Zanimljivo je da među 100 najuspešnijih firmi, rame uz rame, sa NIS-om, "Telekomom" i ostalim velikim preduzećima, našlo i osam malih i 12 srednjih preduzeća.

Najveći gubitnik srpske privrede je preduzeće "Srbijagas" koje je zabeležilonajveći neto gubitak, dok je na drugom mestu po kumuliranim gubicima koji iznose 56 milijardi dinara.

S druge strane, vodeću poziciju po visini nagomilanih gubitaka iz prethodnog perioda i dalje imaju "Železnice Srbije" sa gubicima od 139 milijardi dinara, pri čemu su po iznosu neto gubitka od 17 milijardi dinara na drugom mestu. Treće plasirana "HIP Petrohemija Pančevo" u restrukturiranju zadržala je prošlogodišnju poziciju, uz povećanje gubitka od 10,9%.

Srpska privreda je u 2012. godini poslovala sa gubitkom od 63 milijarde dinara, a učešće javnih preduzeća u ukupnim gubicima privrednih društava iznosilo je čak 87%, objavila je APR na današnjoj konferenciji za novinare.

Gubici javnih preduzeća u prošloj godini su iznosili 54 milijarde dinara i povećani su za čak sedam puta u odnosu na 2011, kazala je registrator Ružica Stamenković.

Stamenković je objasnila da su javna preduzeća za razliku od privrede koja je lane imala poslovni dobitak, imala i poslovni gubitak od tri mijarde dinara.


BAČEVIĆ: Kompanije iz Turske i Azerbejdžana zainteresovane za kraljevački "Magnohrom"
Ministar Milan Bačević kaže da su neke rudarsko-topioničarske kompanije iz Turske i Azerbejdžana pokazale interesovanje za "Magnohrom" iz Kraljeva.

Bačević je u razgovoru sa predstavnicima "Magnohroma" u Vladi Srbije rekao da je stav njegovog ministarstva da se očuvaju prirodni resursi kojima raspolaže država.

- Rudnici se neće prodavati, nego će se, kako je to već definisano Nacrtom zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu, pronalaziti strateški partneri, kako bi strateške sirovine, koje predstavljaju kapital ove zemlje ostajale u većinskom vlasništvu države gde god je to moguće - naglasio je Bačević.

Kako je saopštilo Ministartvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Bačević je izrazio spremnost da podrži sve razvojne projekte u oblasti rudarstva, da pomogne otvaranje novih rudnika i rešavanje problema u postojećim rudnicima.

- Ono što posebno zabrinjava jeste zatečeno stanje u ovoj oblasti, dosta privatizovanih rudnika nad kojima država više nema ingerencije - kazao je Bačević.

Na sastanku u Vladi Srbije sa predstavnicima "Magnohroma", kojem je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović, istaknuto je da bi očuvanje radnih mesta i opstanak tog preduzeća, doprineli privrednom oporavku grada i regije.

"Magnohrom" je od 2008. godine u restrukturiranju i od tada uspeva da održi najosnovniju delatnost u proizvodnji rude magnezita i sinterovanog magnezijum oksida, kao i proizvodnju elektrotermičkih proizvoda.

Ruda se vadi u rudnicima Milićevci i Koviljača kod Čačaka i rudniku Krive Strane na Zlatiboru, a postoji potreba za otvaranjem novog rudnika Ribnica na Zlatiboru, za koji već postoji projekat, navelo je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.


Serbia, Slovakia sign protocol on economic cooperation
Serbia and Slovakia signed a protocol on cooperation in the fields of energy, environmental protection, transportation, trade and agriculture on Tuesday.

The protocol was signed by Serbian Minister of Energy, Development and the Environmental Protection Zorana Mihajlovic and Slovakia's Economy Minister Tomas Malatinsky, and Mihajlovic used the opportunity to call on Slovak companies to invest more in Serbia.

Mihajlovic told reporters that the trade between Serbia and Slovakia increased by 35 percentin January and February this year, expressing the expectation that it could grow even more after the signing of the protocol.

She pointed out that there are great opportunities to expand cooperation in the energy sector.

Mihajlovic added that there are also opportunities for a pipeline construction as a joint venture of Serbia's gas producer Srbijagas and Slovak companies, and for cooperation in the field of transportation.

Expansion of cooperation is possible in agriculture, especially in the field of protection of plants and food safety, said Mihajlovic.

Malatinsky stated that about 20 Slovak companies with set projects are already operating in Serbia.

He pointed out that Slovak investment may increase and bilateral economic cooperation is on an upward trajectory.

Slovak companies are interested in investing in renewable energy and construction of solar power plants.

The signing of the protocol marked the end of a two-day visit of the Slovak business delegation to Serbia.

A Slovakia-Serbia business forum was held at the Serbian Chamber of Commerce on Monday, where the participants also pointed to the great opportunities for improving the economic cooperation in the fields of energy, environment, transportation, infrastructure, agriculture and tourism.


Slovaks interested in Minel Transformatori
At Monday's meeting between Serbian Minister of Economy and Finance Mladjan Dinkic and Slovakian Minister of Economy Tomas Malatinsky, the Slovakian side expressed interest in the privatization of Minel Transformatori and the purchase of pharmaceutical company Jugoremedija which is in bankruptcy.

Dinkic and Malatinsky discussed the possibilities of investments by Slovakian companies, the Ministry said.

Serbia and Slovakia have great economic cooperation, and the Slovakian investors are welcome, Dinkic said.
The two ministers of economy exchanged experience in the area of car industry.

Malatinsky said that during five years of crisis Slovakia had a cumulative growth of eight percent owing to a successful development model of the car industry.

Dinkic underlined that it is owing to the car industry that the Serbian export recorded a strong growth in the first three months of 2013, adding that the export of cars and car parts amount to one fifth of Serbia's total export.

Serbia and Slovakia have a well-balanced foreign trade exchange which amounted to EUR 394 million in 2012, with Serbia's slight surplus of around EUR 660 000.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta