Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemačka izdvojila 208,5 mil EUR za projekte razvojne saradnje sa Srbijom za 2013.
Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i rukovodilac Sektora za jugoistočnu Evropu i Kavkaz nemačkog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Anete Zajdel potpisali su danas Protokol o razvojnoj saradnji za ovu godinu kojim je Srbija dobila mogućnost korišćenje 208,5 mil EUR za različite projekte.

Od tog iznosa, 195 mil EUR je u formi zajmova, a 13,5 mil EUR su bespovratna sredstva u obliku tehničke pomoći.

Pajević je nakon potpisivanja Protokola novinarima u Vladi Srbije rekao da će sredstva biti usmerena na realizaciju projekata u tri prioritetne oblasti - javna infrastruktura, pre svega energija i voda, zatim ekonomski razvoj i zapošljavanje, kako i unapređenje javne administracije i jačanje institucija.

On je rekao da je u okviru razvojne saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke u periodu od 2000. do 2012. godine Srbiji bilo namenjeno 1,3 mlrd EUR razvojne pomoći.

Anete Zajedel ukazala je da je Srbija dala veliki doprinos celom regionu jugoistočne Evrope kada je u pitanju razvoj i da se nada daljoj dobroj i uspešnoj saradnji.

Kada su u pitanju razvojni projekti, ona je kazala da Srbija zauzima jedno od vodećih mesta kada su u pitanju sredstva koja dobija od Nemačke.


"Henkel" otvorio proizvodnu liniju u Kruševcu - Vrednost investicije 5 mil EUR
Kompanija "Henkel" otvorila je danas u Kruševcu novu proizvodnu liniju u koju je dosad uloženo pet, od ukupno 40 mil EUR, i u prvom talasu zaposliće oko 40 novih radnika.

Istovremeno predstavljen je novi proizvod "Bref Duo Stick" koji će se proizvoditi samo u Srbiji i izvoziti na tržišta Evropske unije i ostala regionalna tržišta.

Direktor upravljanja proizvodnjom za region centralne i istočne Evrope, Volfgang Veber rekao je novinarima na svečanosti u Kruševcu da novi proizvodni pogon ne podrazumeva "kopi-pejst" investiciju, već da je reč o otpočinjanju novog segmenta proizvodnje po najnovijim tehnološkim standardima i sa najsavremenijom opremom.

- "Henkel" želi da podvuče posvećenost i spremnost da investira više miliona evra u ovaj pogon i ovo je znak naše velike odgovornosti i posvećenosti poslu - kazao je Veber.

Nova zgrada u kojoj će se proizvoditi "Bref Duo Stick" prostire se na 1.800 kvadratnih metara i jedini je pogon za proizvodnju tog proizvoda u svetu, a uvođenjem novih tehnologija ova kompanija ostaće lider u isporuci proizvoda za održavanje higijene, kazao je Ginter Tumzer predsednik "Henkela" za centralnu i istočnu Evropu.

- U novi pogon uložićemo 40 mil EUR i to je onaj iznos kojim smo morali da garantujemo prilikom kupovine "Merime" i evo sada, 10 godina posle, mi ponovo ulažemo toliko. Agencija za privatizaciju je motrila na nas i bili su iznenađeni kada su videli da smo mi taj iznos utrostručili - rekao je Tumzer podsetivši da je "Henkel" u prethodnoj deceniji uložio 130 mil EUR.

"Henkel" izvozi u 15 zemalja regiona i Evropske unije i ima oko 55 miliona potrošača, naveo je danas Kristof Til, predsednik "Henkel Srbija", koji je posebno naglasio da je ova kompanija postala uspešna na domaćem tržištu zbog lokalnih proizvoda kao što je "Merix".

On je zahvalio lokalnoj samoupravi što je investitorima omogućila dobro poslovno okruženje.


Počela probna proizvodnja u fabrici "Vescovini group" u Šapcu
U šabačkoj fabrici "SBE Srbija", delu italijanskog sistema "Vescovini", počela je probna proizvodnja mehaničkih delova namenjenih automobilskoj industriji.

Fabrika dnevno proizvodi 1,5 miliona šrafova za kragujevački "Fiat".

Trenutno u tom pogonu "Vescovini"-ja radi 15 zaposlenih, dok je 20 još na obuci u Italiji.

Prema procenama suvlasnika grupe Federika Veskovinija, do kraja godine u šabačkoj fabrici radiće oko 50 radnika u tri smene.

Italijanska investicija u Šapcu vredna je pet mil EUR, uz mogućnost proširenja kapaciteta i dodatno ulaganje od 5 mil EUR, u zavisnosti od rasta proizvodnje "Fiat"-a.


Sabac-based Vescovini group plant starts trial production
Trial production of mechanical parts for car industry has started in the Sabac-based SBE Serbia, a part of the Italian system Vescovini.

The plant’s daily output totals 1, 5 million screws for Kragujevac-based Fiat.

This section of Vescovini currently employs 15 staff while 20 more is attending training process in Italy.

According to estimation of coowner of the group, Federico Vescovini, by the end of the year, the Sabac-based factory will employ 50 employees in three shifts.

The Italian investment in Sabac totals EUR five million, with an option of expanding capacities and additional investment of EUR 5 million, depending on Fiat production boost.


Ukranina Kraz wants to expand cooperation with Prva petoletka
Representatives of the Ukrainian company, Kraz, are interested in expanding cooperation with Prva petoletka company, Trstenik-based factory has announced today.

As it has been said in the announcement, Kraz cooperates with Zaptivke, a factory of Prva petoletka and now negotiations on expanding cooperation in the field of procurement for vehicle break system have been initiated.

After the meeting with Kraz representatives during their two-day visit of Prva petoletka section, the General Manager of Prva petoletka, Ljubisav Panic, said that they are interested in expanding cooperation in the field of development and usage of break system products.

- Apart from big trucks, they are starting production of smaller trucks as well and our products in the field of pneumatics and hydraulics can be used in their finished product – Panic pointed out.

Ukrainian Kraz operates in production of big trucks, mostly used as commercial vehicles, truck tractors and similar. They are planning to boost smaller trucks production.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta